صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان و فرانسه، دوستی دوامدار!

-

افغانستان و فرانسه، دوستی دوامدار!

فرانسه یکی از محدود کشورهای جهان است که افغانستان از آغاز تاکنون با آنان دارای روابط نیک و دوستانه بوده است. این روابط دوامدار همواره با حسن نیت و بدور از چالش های جدی موجب تعامل های قابل اعتماد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی شده است. تاریخ روابط دوستی افغانستان با فرانسه به سال های اعلام استقلال افغانستان بوسیله امان الله خان و نقش مثبت فرانسه در شرایط جدید و تحولات نوین افغانستان بر می گردد. در مارچ سال 1922 ، دولت وقت افغانستان پیشنهاد اعطای یک قطعه زمین را به کشور فرانسه در کابل بعنوان ساختمان نمایندگی فرانسه نمود. با آغاز شورش ها و پایداری های سیاسی در کشور، بار دیگر نمایندگی فرانسه در سال 1945 فعال گردید و در سال 1949 نمایندگی سیاسی فرانسه در سطح سفارت ارتقاء یافت.

در سه دهه گذشته که افغانستان دچار جنگ و ناآرامی های دوامدار و سخت گردید ، فرانسه در کنار مردم افغانستان قرار داشت. چنین مناسبات برخواسته از حسن نیت میان افغانستان و فرانسه سبب گردید که طرفین همیشه نسبت به یکدیگر با روحیه اعتماد بنگرند. قرار گرفتن فرانسه در کنار جامعه جهانی برای مبارزه با تروریزم و کمک برای مردم افغانستان در جهت بازسازی کشور پس از سقوط حاکمیت سیاه طالبان فصل دیگری از روابط همه جانبه افغانستان و فرانسه ورق خورد.

در طی دهسال گذشته علاوه بر حضور سربازان فرانسوی در کنار اعضای جامعه بین المللی در افغانستان، معاهده های دوستی فراوانی میان دو کشور به امضا رسیده است که بر اساس آن معاهدات، دوستی و همکاری فرانسه در عرصه های دفاع و امنیت ، ‌زراعت ، انکشاف دهات، صحت ، معارف، تحصیلات عالی، فرهنگ و باستان شناسی، حکومتداری خوب ، حاکمیت قانون ، ساختارهای زیربنایی ، اقتصاد، امورمالی، تجارت و صنعت با افغانستان تحکیم یافته است.

معاهداتی که شرایط همکاری دو کشور را در زمینه تحقق یافتن موارد یاد شده حد اقل برای بیست سال تعهد می نماید. هم در طی این مدت سربازان فرانسه در کنار سربازان بین المللی در امر مبارزه با تروریزم قربانی های فراوانی را نیز متحمل گردیده اند. بطور نمونه در یک رویداد خونین چهار سرباز فرانسوی در ولایت کاپیسا جان شان را از دست دادند، حکومت و مردم افغانستان درباره چنین رویدادهایی تاثر انگیزی ابراز تاسف نموده و از فدارکاری های سربازان فرانسوی ابراز قدردانی نموده اند.

بر اساس آخرین سفری که نیکولای سارکوزی رئیس جمهور قبلی فرانسه به افغانستان انجام داد، بعد از ملاقات و گفتگو با رئیس جمهور کشور قرار بر این گردید که سربازان فرانسوی مستقر در افغانستان یک سال زودتر از موعد مقرر افغانستان را ترک خواهند کرد.

علاوه بر انعقاد قرار دادهای دوستانه معمول میان کشورها، در آستانه خروج نظامیان ناتو از افغانستان، تلاشهایی برای تجدید و تداوم همکاری جامعه بین المللی با افغانستان جریان یافته است که امضای پیمان های همکاری با شماری از کشورهای عضو ناتو، بخشی از این تلاشها محسوب می گردد. بر همین اساس، طبق اظهارات سخنگوی وزارت خارجه کشور سند همکاری درازمدت با فرانسه به امضا رسیده است.

امضای این سند، ادامه همکاری فرانسه با افغانستان را در بخشهای مختلف، از جمله امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی تضمین خواهد کرد. همانطور که یادآوری شد انعقاد این سند همکاری استراتژیک دراز مدت با فرانسه، بخشی از تلاشهای دولت افغانستان برای تعریف بهتر روابط درازمدت با جامعه بین المللی است که در راستای تثبیت دستاوردهای امنیتی، سیاسی و اقتصادی افغانستان در ده سال بعد از ختم برنامه انتقال مسئولیت های امنیتی، موثر و مفید خواهد بود.

برطبق اظهارات سخنگوی وزارت خارجه کشور امضای سند همکاری میان افغانستان و فرانسه، در جریان سفر نیکلا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه به کابل از سوی آقای سارکوزی پیشنهاد شده بود. افغانستان امیدوار است که امضای این سند تامین کننده و بازتاب دهنده روابط دوستانه و تاریخی دو کشور باشد.

در فرایند تحولات سیاسی و دیپلماتیک میان دو کشور افغانستان و فرانسه ، پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری فرانسه و تعیین رئیس جمهور جدید آن کشور یعنی فرانسوا اولاند، و بعد از نشست شیکاگو رئیس جمهور فرانسه بصورت غیرمترقبه وارد کشور گردید.

اولاندا در اولین لحظات ورود خود در افغانستان به دیدار سربازان فرانسوی رفت تا خبر خروج آنها داده باشد و پس از آن با حامد کرزی رئیس جمهور کشور ملاقات نمود. رئیس جمهور جدید فرانسه در دیدار خود با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا و دیگر مقامات عضو ناتو در نشست شیکاگو بر عزم جدی خود برای خروج سربازانش از افغانستان تا پایان سال 2012 تاکید کرده بود، تصمیمی که وی در مبارزات انتخاباتی خود نیز به مردم فرانسه وعده آن را داده بود .

واقعیت اینست که در سال های اخیر بنا به دلایل مختلف تاکید بر خروج نیروهای نظامی ناتو از افغانستان، بیش از نگرانی ها در مورد آینده افغانستان پس از خروج این نیروها، مطرح گردیده است. البته برای افغانستان، آینده کشور پس از خروج نیروهای ناتو نگرانی جدی و تشویش قابل لمس محسوب می گردد ؛‌ اما این حقیقت را نیز نباید نادیده انگاشت که اعضای جامعه بین المللی در برابر مصارف سنگین حضور شان در افغانستان پاسخ روشن و قانع کننده ای نداشته و ندارند .

دولت های یادشده با توجه به فراز و نشیب های اقتصادی هر روز بیش از پیش تحت فشار اقتصادی و اجتماعی قرار می گیرند. بنابر این حضور غیرمترقبه اولاند در کابل و تاکید بر عملی نمودن یکی از وعده های انتخاباتی اش که بطور قطع نقش عمده در پیروزی انتخاباتی اش داشته است ، یعنی خروج قبل از موعد سربازان فرانسوی از افغانستان امری غیرقابل پیش بینی به نظر نمی رسد.

در مقابل چنین نگرانی هایی دولت افغانستان و کشورهای عضو ناتو تا کنون سعی نموده اند که با امضا و انعقاد تفاهم نامه ها و موافقه نامه هایی استراتژیک پاسخ درخور توجه داده باشند. شاید تاکید رييس جمهور جدید فرانسه مبنی بر اینکه آن کشور به همکاری هایش با افغانستان ادامه خواهد داد به دلایل فوق مرتبط باشد. فرانسوا اولاند طی سفرش به کابل ضمن آنکه اعلام داشت که هيچ سرباز فرانسوی تا پايان سال جارى ميلادى در افغانستان باقى نخواهد ماند، تاکید ورزید که فرانسه به همکاريهایش در بخش هاى مختلف با افغانستان ادامه خواهد داد.

اولاند تصریح نمود که پس از خروج عساکر فرانسوى، آن کشور به کمکهاى دراز مدت در بخش هاى مختلف به شمول آموزش نيروهاى افغان در وزارتهاى داخله و دفاع ادامه ميدهد. وى ميگويد که فرانسه، افغانستان را در عرصه هاى صحت، زراعت، تعليمات، فرهنگ، انرژى و ساير امور بازسازى يارى ميرساند و همکارى هايش را در بخش ملکى رشد ميدهد. رئیس جمهورجدید فرانسه به روشنی اظهارداشت ما در افغانستان موجوديت سمبوليک نخواهيم داشت و ميخواهيم که به شکل و شيوۀ مختلف در افغانستان فعاليت داشته باشيم.

رييس جمهور فرانسه امضاى سند های دوستى و همکارى با افغانستان را بيانگر کمک دراز مدت آن کشوربا افغانستان عنوان کرد. یکی از اين سندها در ماه دلو سال ١٣٩٠ بين نيکولاس سرکوزى رئيس جمهور سابق فرانسه و رييس جمهور کرزى در فرانسه به امضا رسید که بر اساس آن، فرانسه کمک هاى خود با افغانستان را براى درازمدت در زمينه هاى معارف، صحت، اقتصاد و فرهنگ ادامه خواهد داد. در مقابل رییس جمهور کشور نیز گفت فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه با نخستین سفرش به افغانستان روابط بين دوکشور را عميق تر ساخت و تهداب جديدى را براى اقدامات آينده در افغانستان برجای گذاشت. وی افزود فرانسه یکی از قدیمی ترین دوستان افغانستان است که طی ده سال گذشته بهترین کمک های خود را در عرصه مختلف با افغانستان انجام داده است.

در پایان باید افزود که امضای این سند ها و تفاهم نامه ها میان افغانستان و اعضای جامعه بین المللی ،‌ برای کشور دستاورد بزرگ و با اهمیتی محسوب می گردد. اما این در صورتی است که این تعهد و تفاهم جنبه عملی و تعهد عینی بخود بگیرد و تفسیر درست از موارد آنها صورت گیرد، در این صورت است که مناسبات و دوستی های دوامدار و قابل اعتماد هم چنان ادامه خواهد یافت. آزمونی که هم اکنون فرا روی افغانستان و فرانسه قرار گرفته است.

دیدگاه شما