صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امنیت شکننده افغانستان

-

امنیت شکننده افغانستان

تشدید حملات طالبان در کابل و سایر ولایات کشور آن هم در حساس ترین نقاط شهر کابل وسایر شهرها نشان از آن دارد که حضور مهاجمان مسلح در این نقاط مهم شهر کابل و سایر نقاط کشور با برخی همکاری ها و همراهی های از سوی حلقاتی در درون نهادهای امنیتی کشور همراه می باشد.

در روزهای اخیر طالبان و افراد وابسته به گروه حقانی توانسته اند حملاتی را در داخل شهر کابل، در برابر ساختمان پارلمان کشور و همینطور منطقه شهر نو کابل که بدلیل وجود مهم ترین مراکز امنیتی و سفارت خانه های مختلف در این ناحیه از مناطق شدیدا حفاظت شده کابل است سازماندهی و اجرا نمایند.

عبور این تروریست ها از حلقه های مختلف امنیتی کابل و رسیدن به این مناطق به نظر بسیار از کارشناسان و آگاهان امر بدون همکاری برخی افراد در داخل نهادهای امنیتی و اطلاعاتی کشور ناممکن و محال است. البته روز گذشته وزیر داخله کشور نیز از نفوذ گسترده شبکه حقانی در داخل کشور خبر داده گفت یک تن از مهاجمان مسلحی که در جریان حملات روز (یکشنبه) بازداشت شده، در اعترافاتش گفته است که از سوی شبکه حقانی وادار به انجام حمله انتحاری شده است." اقای محمدی از آنچه که نفوذ شبکه حقانی در بخش های از کشور خواند، اظهار نگرانی کرده گفت این فرد مهاجم از ولایت ننگرهار دستگیر شده و شهروند اصلی پاکستان است.

وزیر امور داخله از آنچه که نفوذ شبکه حقانی در بخش های از کشور خواند، اظهار نگرانی کرد. به هر حال به نظر می رسد به رغم اعتراف مقامات امنیتی کشور از نفوذ گسترده شبکه های تروریستی در افغانستان این یک واقعیت انکار نا پذیر است.

شبکه حقانی از جمله شبکه های تروریستی است که در فهرست سیاه سازمان های اطلاعاتی و امنیتی امریکا قرار دارد و افراد این شبکه به حملات گسترده بر منافع امریکا و افغانستان متهم است. مرکز اصلی فعالیت های این شبکه مناطق مرزی پاکستان خوانده می شود و برخی از رهبران این شبکه تحت پیگیرد نظامیان امریکایی قرار دارند.

متاسفانه مناطق مرزی میان افغانستان و پاکستان همیشه برای هردو کشور درد سر ساز بوده است و عدم جدیت در مبارزه با هراس افکنان در این نواحی باعث شده است که هر از چند گاهی حملات گسترده ی از سوی این گروه ها علیه مردم دو کشور راه اندازی گردد.

اگرچه مقامات پاکستانی همیشه از ضرورت مبارزه با هراس افکنان سخن می گویند و پاکستان را قربانی تروریسم معرفی می نماید اما بسیار از کارشناسان و آگاهان بر این باور اند که در این زمینه پاکستان کوتاهی کرده است. این درحالی است که حنا ربانی کهر وزیر امور خارجه پاکستان حملات اخیر در مرکز و شماری دیگر از ولایت های افغانستان را محکوم کرده است.

حنا ربانی گفته است که پاکستان همیشه و در هر حالت، در کنار "خواهران و برادران افغان" خود است. ولی به هر حال باید گفت با وجود این سخنان دلگرم کننده وزیر خارجه پاکستان شورشیان مسلح فعال در پاکستان، متهم درجه یک حملات مسلحانه وانتحاری در افغانستان شناخته می شوند.

زیرا منابع امنیتی افغانستان می گویند، اسناد و مدارک زیادی را در دست دارند که بیانگر تمویل و آموزش شورشیان مسلح افغانستان در خاک پاکستان است. مقامات هر دو کشور پاکستان و افغانستان باید درک کنند که تروریست ها به مردم عادی و شهروندان بی دفاع هر دو کشور هم رحم ندارند و همه روزه تعداد زیاد از شهروندان عادی هر دو کشور را در کویطه، پیشاور، کراچی، کابل، قندهار، هرات و ... هدف قرار می دهند این یعنی اینکه مردم عادی نیز آرامش و آسایش خود را از دست داده اند. بنا براین رسالت و وظیفه اصلی هردو دولت این است که برای دفاع از جان و مال شهروندان کشورهای شان اقدامات جدی را روی دست بگیرد.

نکته مهمتر این است که شهروندان هردو کشور نیز نباید با این گروه ها همکاری نمایند زیرا همکاری با گروه های که انسانهای عادی و بی گناه را هدف قرار می دهند چه توجیهی می تواند داشته باشد؟ متاسفانه تجربه نشان داده است که مخالفان مسلح، از مناطق مسکونی برای حملات مسلحانه علیه دولت و مردم استفاده می کنند.

از این رو به دلیل جابجایی مهاجمان مسلح، در محلات مسکونی، نیروهای امنیتی به مشکل می تواند سریعا وارد عمل شده و منطقه را پاکسازی نماید و در این موارد شهروندان هم آسیب می بینند. جالب این است که سخنگوی طالبان می گوید حملات تازه در شهر کابل و برخی دیگر از ولایت ها، در جریان یک ماه گذشته برنامه ریزی شده است که 36 تن از کشته شدگان را مهاجمان انتحاری تشکیل می دهند.

سخنگوی وزارت امور داخله می گوید که ۸ تن از نیروهای امنیتی و ۳ غیر نظامی نیز مشمول کشته شدگان حملات روز گذشته در کابل و شماری دیگر از ولایت ها هستند. سخنگوی گروه طالبان در تماس با رسانه ها مسئولیت این حملات را به عهده گرفته اند. او می گوید که این حملات، در پاسخ به اظهاراتی صورت گرفته که اخیراً برخی از مقام های دولتی و ناتو مبنی بر ضعف افراد طالبان عنوان کرده بودند.

بنا بر این مخالفان مسلح جدی تر از گذشته مصمم به ادامه کشتار و جنگ در افغانستان اند و از این طریق افغانستان را ناامن و بی ثبات می سازند تا دشمنان این آب و خاک ماهی مقصود صید نمایند. براستی امتیاز دادن های بی فایده به این گروه چه سودی جز افزایش خشونت ها برای کشور داشته است؟ آیا زمان آن فرانرسیده است که برای پایان دادن به این وضعیت در کشور فکر اساسی صورت بگیرد وبرای همیشه کشور از وجود این گروه ها پاک سازی گردد؟

به هر ترتیب مسئله نفوذ مخالفان مسلح و گروه های تروریستی در درون نهاد های امنیتی و مسلح کشور یک واقعیت است و باید برای جلوگیری از تداوم این روند مقامات امنیتی کشور مان اقدامات فوری را روی دست بگیرند. مقام های امنیتی در ولایت قندهار روز گذشته از کشته شدن یک سرباز اردوی ملی در میدان هوایی شهر قندهار خبر داده اند.

جنرال حمید الله حمید قومندان قول اردو 205 اتل، گفت:" این عسکر اردوی ملی زمانی به قتل رسید که می خواست سربازان خارجی را هدف قرار دهد." جنرال حمید افزود، نیروهای خارجی زمانی که می خواستند به موترهای خود سوار شوند از سوی این سرباز هدف قرار گرفتند. هدف قرار دادن سربازان خارجی توسط یک سرباز ارتش افغانستان نشان از نفوذ مخالفان مسلح در درون ارتش و پلیس کشور دارد.

البته یادآوری مسئله نفوذ مخالفان در نهاد های امنیتی کشور به معنای نفی و انکار مقاومت ها و فداكاری های نیروهای امنیتی كشور در برابر حمله كننده گان دیروز در كابل، لوگر، ننگرهار و پكتیا نیست و حکومت باید از نیروهای امنیتی كشور تقدیر نماید.

مسلما باید از تمام افسران ارتش به شمول كشته شده گان حادثه و تمام سربازانی که در عملیات سرکوب تروریستان از خود شهامت نشان داده اند بصورت فوق العاده تقدیر گردد. این در حالیست که همین روز گذشته نیروهای امنیتی در کندز، یک گروه هراس‌افگن را پیش از این که همزمان با شماری از ولایت‌های دیگر، حملۀ خشونت‌باری را در کندز آغاز کنند، بازداشت کرد.

در پایان باید گفت باوجود موفقیت های چشم گیری که نیروهای ارتش و پلیس داشته و دارند مسئله نفوذ مخالفان مسلح در نهاد های امنیتی کشور نیز نباید نادیده انگاشته شود زیرا این مسئله می تواند به مثابه یک تهدید جدی علیه امنیت و ثبات افغانستان به شمار آید.

دیدگاه شما