صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چالش های فزاینده آمریکا در افغانستان

-

چالش های فزاینده آمریکا در افغانستان

تردیدی نیست که فعلا تنها شریک استراتیژیک آمریکا در منطقه افغانستان است و گزینه های دیگری برای آمریکا حد اقل در شرائط کنونی وجود ندارد. به همین دلیل این کشور در برابر خواسته های رئیس جمهور کرزی و شرائط او در مورد امضای پیمان استراتیژیک با آمریکا کوتاه آمده و تا حدود زیادی خواسته های حکومت افغانستان را تامین نموده است.

اما با این وجود برخی اقدامات سربازان آمریکایی در افغانستان هزینه های سنگینی را بر این کشور در افغانستان تحمیل نموده است. سوزاندن اوراق قرآن کریم در پایگاه هوایی بگرام که مقامات آمریکایی آنرا اشتباهی و از روی ندانم کاری های سربازان آمریکایی اعلام نمودند هجم وسیع از اعتراضات مردمی در افغانستان و برخی کشورهای دیگر را در پی داشت و باعث شد مقامات ارشد کاخ سفید به شمول رئیس جمهور آمریکا رسما از مردم افغانستان عذرخواهی نماید.

این اقدام سربازان آمریکایی باعث شود وضعیت بگونه ی رقم بخورد که سفارت این کشور در کابل بسته شود و برای مدتی تعطیل گردد. این حادثه وضعیت بسیار بغرنج و پیچیده ی را برای آمریکا در افغانستان بوجود آورد.

اما هنوز اعتراضات مردمی علیه اهانت به قران کریم کاملا فروکش نکرده بود که این بار سربازان آمریکایی در اقدام دیگر تعداد زیادی از افراد ملکی وبی گناه را به قتل رساندند. این بار هم در پی کشته شدن شانزده غیر نظامی بدست سربازان آمریکایی در قندهار رئیس جمهور آمریکا در گفت‏وگویی تلفنی با حامد کرزی گفت که دولت وی مصمم است به سرعت در مورد کشتار غیرنظامیان در قندهار تحقیق و افراد مقصر را بازخواست کند.

باراک اوباما در این گفتگوی تلفنی تأکید کرد: «من از شنیدن خبر تیراندازی یک نظامی آمریکایی به سوی غیرنظامیان افغان شوکه شدم.» وی در این تماس تلفنی با تأکید بر احترام عمیق خود به مردم افغانستان، افزود: «این واقعه را به ملت و دولت افغانستان تسلیت می‌گویم.»

اینکه رئیس جمهور آمریکا اعلام می دارد از شنیدن این خبر شوکه شده است و یا از اقدام قبلی سربازان کشورش در پایگاه هوایی بگرام مجبور به عذر خواهی رسمی از دولت افغانستان می شود نشان می دهد که آمریکا در افغانستان با چالش های گوناگونی مواجه است.

در پی این اقدام وزارت دفاع آمریکا نیز ابراز تاسف کرده و ارتش این کشور در افغانستان به حالت آماده باش در آمده است. مقامات رسمی آمریکا نسبت به احتمال حمله‌های تلافی‌جویانه علیه نظامیان و شهروندان این کشور در افغانستان هشدار داده‌اند.

در اطلاعیه‌ای که در وبسایت سفارت آمریکا در افغانستان منتشر شد، آمده است: «سفارت آمریکا در کابل به شهروندان آمریکایی در افغانستان هشدار می‌دهد که در نتیجه تیراندازی تاسف‌باری که در ولایت قندهار رخ داد و یکی از خدمه آمریکایی در آن دخالت داشت، تهدید تحریک احساسات ضدامریکایی و تظاهرات، به‌ویژه در ولایات شرقی و جنوبی در روزهای آینده وجود دارد.»

این اقدامات سربازان آمریکایی روشن می سازد که سربازان این کشور یا درک درستی از منافع ملی شان ندارد و یا اینکه شرائط سخت و دشوار جنگ در افغانستان تعادل روحی این سربازان را به هم زده و چنین اقداماتی بصورت غیر مترقبه رخ می دهد که پیامد های آن برای آمریکا بسیار سنگین است.

احتمال دیگری که می تواند وجود داشته باشد نفوذ کردن مخالفان حضور آمریکا در افغانستان در میان صفوف سربازان این کشوراست که با تحریک سربازان آمریکایی بر اقدامات این چنینی باعث تحریک احساسات مردمی علیه سربازان این کشور شده و درنتیجه هزینه ماندن در افغانستان را برای آمریکا بالا ببرند.

همه این احتمالات می تواند وجود داشته و لی آنچه که مسلم است این است که چالش های آمریکا درافغانستان روبه افزایش است و اگر مقامات آمریکا فکر جدی به حال افغانستان و سربازان شان در این کشور نکند وضعیت می تواند پیچیده تر از این هم بشود.

مشکل جدی که دراین حادثه دیده می شود این است که این حادثه ظاهرا حوالی نیمه شب روز شنبه 20 حوت سال جاری ، رخ می دهد که طی آن و طبق گذارش ها یک سرباز آمریکایی از پایگاه خود خارج شده به دو منطقه مسکونی رفته وارد یکایک خانه های مردم بی دفاع شده آنان را به گلوله می بندد.

این سرباز پس از کشته و زخمی کردن بیش از بیست تن از مردم بی دفاع ، دوباره به پایگاه خود بازمی گردد. مردم محل پس از این رویداد به پولیس اطلاع می دهند اما گفته می شود پولیس از ترس نظامیان آمریکایی از حضور در محل حادثه و یا اطلاع آن به مقامات ولایت خودداری کرده است.

پس از گذشت ساعت ها از این حادثه ، مردم موضوع را به نمایندگان پارلمان اطلاع داده و انان نیز این مساله را رسانه ای می کنند. سخنگوی وزارت داخله کشور نیز این رویداد را تایید کرد اما پس از انکه سخنگوی آیساف موضوع را اعلام نمود.

سخنگوی آیساف با نکوهش این رویداد، گفته است که این سرباز امریکایی اکنون در بازداشت قرار دارد. آیساف این خبررا تأسفبار گفته است، اما در بارۀ شمار دقیق تلفات آن جزئیات ارائه نکرده است. البته سفارت امریکا در کابل، نیز این رویداد را محکوم کرده است و گفته است که آنان به خانواده های قربانیان حادثه غم انگیز تیراندازی در ولایت قندهار، عمیق ترین مراتب تسلیت خویش را ابراز میدارد.

اگر این چنین گذارش های منتشر شده ازاین حادثه درست و دقیق باشد پرسش های جدی پیرامون این حادثه می تواند مطرح باشد. اینکه چگونه یک سرباز بدون هماهنگی و بدون اجازه رسمی مقامات بالا تر از خود از پایگاهش خارج شده و بی گناهان را به گلوله ببندد توجیه پذیرنیست.

عدم جلوگیری سایر سربازان از این اقدام نیز نمی تواند توجیهی داشته باشد و دیگر اینکه اطلاع رسانی به موقع در این گونه موارد یک ضرورت اساسی است و شاید کمک به موقع به مجروحان حادثه می توانست جان بسیاری را نجات دهد.

نمی توان این میزان ناهماهنگی ها در میان سربازان آیساف را پذیرفت و اگر چنین باشد نیروهای ایساف باید حقیقتا برای جلوگیری از تکرار چنین فجایعی در آینده اقدامات جدی را روی دست بگیرد. طبیعی است که تداوم چنین اقداماتی می تواند چالش های فراروی آمریکا در افغانستان را بیش از پیش افزایش دهد.

این درحالیست که آمریکا سعی دارد با تامین خواسته های حکومت افغانستان در امضای پیمان استراتیژیک این پیمان را بزودی امضا نماید. اگر جلوی اقدامات نسنجیده سربازان این کشور در افغانستان گرفته نشود نه تنها مشکلات و موانع امضای پیمان راهبردی بیشتر خواهد شد که هزینه های ماندن در افغانستان برای تک تک سربازان خارجی در افغانستان نیز به صورت تساعدی بالا خواهد رفت.

زیرا هنگامیکه احساسات مردمی و حساسیت های توده های مردم علیه این سربازان افزایش یابد شرائط امنیتی در افغانستان بسیار بغرنج و پیچیده خواهد شد.

بایسته است در چنین مواردی رسیدگی های سریع و به موقع به چنین حوادثی صورت بگیرد و عوامل این اقدامات محاکمه شوند طبیعی است که عدم رسیدگی درست و شفاف به چنین دوسیه های بحران افغانستان را وارد مراحل تازه ی خواهد ساخت.

مناسب ترین راه جلوگیری از تکرار چنین فجایعی در افغانستان این است که مسئولیت های امنیتی به تدریج به نیروهای افغانی واگذار گردد و با تقویت ارتش و پلیس افغانستان می توان از تکرار چنین حوادثی جلوگیری نمود.

بنا براین باید روند انتقال مسئولیت ها به نیروهای افغانستان باید تسریع یابد و نیروهای ایساف باید بعد ازین صرفا نقش حمایتی در برخی عملیات های بزرگ را به عهده بگیرد. این مسئله می تواند به کاهش احساسات مردمی نیز تا حدود زیادی کمک نماید.

دیدگاه شما