صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغـانستـان و مـاجرای آزادی بیـان

-

دیروز سازمان گزارشگران بدون مرز گزارشی از وضعیت آزادی بیان در سال 2021 منتشر کرده است که در آن افغانستان در میان 180کشور جهان در جایگاه یکصدوبیست ودوم قرار دارد. اگر بخواهیم افغانستان را نسبت به کشورهای منطقه و به خصوص همسایگان آن مقایسه کنیم همین رتبه نیز بسیار عالی است. به  عنوان مثال ایران در همسایگی افغانستان علی رغم توسعه تکنولوژیکی و منابع بشری مسلکی و متخصص در زمینه فعالیت های رسانه ای هم چنان در رتبه 174 از مجموع 180 کشور جهان قرار دارد. بدون شک این رتبه برای آن کشور یک فاجعه است که افغانستان به آن بسیار در رتبه بهتری قرار دارد. عین مساله درمورد کشورهای دیگر منطقه به خصوص کشورهای عربی و آسیاسی میانه صادق است. اما با توجه به آزادی های عمومی که در زمینه کارهای رسانه ای در افغانستان وجود دارد و با توجه به وجود قوانین بسیار آزاد و تلاش برای ایجاد میکانیزم های مختلف در زمینه حمایت از آزادی بیان و رسانه جایگاه افغانستان هم چنان رضایت بخش نیست. پرسش این است که مشکل کجا است؟
همان گونه که در گزارش گزارشگران بدون تصریح گردیده است افغانستان علاوه بر چالش های مختلف به خصوص در سال 2021 با ویروس خطرناک کرونا نیز درگیر بود که این بلای جهانی بیشترین آسیب را متوجه خانواده رسانه کرده است. ده ها تن از خبرنگاران بر اثر این عارضه نوظهور و شوم به دلیل نوع شغلی که داشتند و همواره در معرض خطر بودند جان خویش را از دست دادند. هم چنین بسیاری از رسانه ها تعطیلی های دایمی یا چندماهه را تجربه کردند. علاوه بر این ویروس به گفته گزارشگران بدون مرز مهم ترین ویروسی که رسانه ها و آزادی بیان را تهدید می کند افراط گرایی و خشونت ناشی از حضور افراط گرایان و گروه های تروریستی است. بدون شک قوانین و ساختارهای موجود در افغانستان نسبت به بسیاری از کشورهای جهان حافظ و حامی آزادی بیان هستند و آزادی بیان تقریبا به طور مطلق تامین است. تا جایی که گاهی برخی از مسولان حکومتی و حتی برخی از تحلیل گران از آزادی های بی حد و حصر رسانه ها در افغانستان شکایت دارند. اما دشمن آزادی بیان و رسانه گروه های تروریستی و افراطی هستند که نمونه اعلای آن در قامت گروه طالبان تبارز یافته است.
گزارش هایی که وضعیت ازادی بیان را در  افغانستان وخیم نشان می دهند عمدتا خشونت های گروه های افراطی علیه خبرنگاران و قتل های هدفمند را نادیده نمی گیرند. ولی متاسفانه جایگاه پایین به نام افغانستان ثبت می گردد. از این رو خوش بختانه در گزارش تازه گزارشگران بدون مرز به این نکته توجه شده است و از ویروس افراط گرایی قتل های هدفمند سخن به میان آمده است. بنابراین آن چه در افغانستان بر آزادی بیان و رسانه می رود کار گروه های تروریستی و افراطی به خصوص طالبان است. طالبان در طی یکسال گذشته به موازات تشدید خشونت ها در جبهه های جنگ و انفجار و انتحار علیه نیروهای دولتی، کشتار با اهداف نرم را نیز روی دست گرفتند. از همین رو خبرنگاران، چهره های رسانه ای، فعالان حقوق بشری و فعالان مدنی در صدر اهداف طالبان قرار داشتند و حوادث تلخی نیز به وقوع پیوست. در یک سال اخیر ده ها تن از علما، فعالان حقوق بشری و مدنی و چهره های رسانه ای و خبرنگاران به قتل رسیدند.
شکی وجود ندارد که افغانستان یکی از کشورهای پرخطر برای خبرنگاران است و متاسفانه سالانه خشونت های بسیار متوجه رسانه گران و فعالان آزادی بیان می شود. اما اکثریت قاطع این خشونت ها و قتل ها توسط گروه های افراطی به خصوص گروه طالبان صورت می گیرد. اکنون نیز در وضعیتی قرار گرفته ایم که یک بار دیگر تمام دستاوردهای دولت افغانستان به شمول آزادی بیان در معرض تهدید جدی قرار گرفته است.
اگر چنان چه روند صلح به گونه ای پیش برود که طالبان بیشترین سهم را در آن داشته باشد و این روند به حضور حداکثری طالبان منجر گردد همه چیز بر باد خواهد رفت و آزادی بیان اولین قربانی ظهور دو باره طالبان خواهد بود. به همین خاطر اکنون بیش از هر زمان دیگر نیاز به یک جبهه جهانی علیه دشمنان آزادی بیان داریم.

دیدگاه شما