صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جنگ با تروریسم پس از دو دهه

-

امروز هفتم اکتبر سالروز حمله ایالات متحده بر طالبان و شروع مبارزات ایتلاف جهانی به هدف سقوط نظام طالبانی در افغانستان و مبارزه با تروریسم و حامیان آن است. 26 روز پس از حملات یازدهم سپتامبر سال 2001 بر مرکز تجارت جهانی در نیویورک و حملات تروریستی بر ایالات متحده، آمریکا بر اساس مفاد پیمان نامه سازمان ناتو که به کشورهای عضو اجازه می دهد تا به خاطر دفاع از خود به کشور دیگر حمله کند، به افغانستان حضور یافت. هدف اصلی ایالات متحده از حمله بر افغانستان نابودی القاعده و گروه های تروریستی در افغانستان بود. رییس جمهور وقت ایالات متحده، جورج دبلیو بوش گفته بود که رسالت ما برقراری دموکراسی و نابودی تروریسم است. در همین راستا او جبهه جهانی مبارزه با تروریسم را به سردمداری ایالات متحده تشکیل داد و این روند تا زمان حکومت شخص آقای بوش به خوبی پیش می رفت. امیدواری ها برای نابودی تروریسم و گروه های افراطی در افغانستان اوج گرفته بود و مبارزه با شدت هرچه تمام تر علیه گروه های افراطی ادامه داشت. اما این روند به مرور دچار مشکلاتی گردید که تا به امروز رسیده ایم. اکنون طالبان هم چنان با قوت و قدرت بیشتر نه تنها در عرصه نظامی حضور دارد بلکه در عرصه سیاسی نیز فعال شده است. اکنون پس از دو دهه جنگ با تروریسم و با توجه به شرایط فعلی که گفتگوهای صلح در قطر جریان دارد، پرسش اساسی برای مردم افغانستان این است که آیا جبهه ضد تروریسم به اهداف اصلی خود رسیده است؟
در این که القاعده به مرور به خصوص پس از کشته شدن رهبر این گروه تا حدی از صحنه نظامی حذف گردیده است شکی نیست. هم چنین حکومت طالبان در آن زمان ساقط گردید و یک نظام مبتنی بر دموکراسی در افغانستان به وجود آمد. طی دو دهه یک تجربه منحصربفرد در تاریخ افغانستان شکل گرفته است و ما شاهد دستاوردهای بزرگ در افغانستان هستیم. تصویب یک قانون اساسی بی بدیل حداقل در سطح منطقه، آزادی های مدنی و حقوق شهروندی، آزادی بیان و رشد گسترده رسانه ها، استیفای حقوق زنان و حضور زنان در تمامی عرصه ها، به وجود آوردن یک بروکراسی مبتنی بر نظم دموکراتیک و ایجاد نهادهای امنیتی قدرتمند و مدرن بخشی از دستاوردهای مردم افغانستان در دو دهه اخیر بوده است. تقویت شخصیت حقوقی دولت افغانستان در سطح جهان و منطقه و برقراری روابط قاعده مند با کشورهای مختلف و دست یابی به جایگاه دولت قانونی و مشروع در روابط بین الملل نیز یکی دیگر از دستاوردهای مهم دولت افغانستان در دو دهه اخیر بوده است. اگر این موارد را در نظر بگیریم واقعا جبهه مبارزه با تروریسم موفقیت های بزرگی در افغانستان داشته است که نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد. اما برخی از شواهد و قراین دیگر نیز موجود است که همه چیز را زیر سوال می برد.
متاسفانه باید اذعان کنیم که تروریسم بسیار قوی تر و باتجربه تر از گذشته هم چنان حضور سنگین خود را در افغانستان حفظ کرده است. ما اکنون شاهد حضور بیش از بیست گروه تروریستی در افغانستان هستیم. در این میان نام های طالبان، داعش و شبکه حقانی بیش از همه بر سر زبان ها است و این گروه ها حضور قوی در تمام نقاط کشور دارند. از همه مهم تر اینکه طالبان اکنون به عنوان یک طرف اصلی در مذاکرات صلح قرار دارد و بنا است که حداقل بخشی از قدرت در افغانستان به این گروه تسلیم گردد. طالبان البته به این مقدار راضی نیستند و خواهان انحلال تمام نظام و زیرمجموعه های آن و هم چنین خواهان برقراری نظام امارت اسلامی به سبک خویش هستند. از سوی دیگر میلیاردها دالر در طی این سال ها در مبارزه با تروریسم مصرف گردیده است و هزاران انسان دیگر در این راستا قربانی شده اند.
طبیعی است که از این زاویه وقتی به موضوع می نگریم باید اذعان کنیم که جبهه مبارزه با تروریسم به سرکردگی ایالات متحده دستاورد چندان قابل ملاحظه ای نداشته است. ایالات متحده اکنون پس از تحمل طولانی ترین جنگ در تاریخ خود تنها خواهان خروج از افغانستان است و دیگر به هیچ چیزی فکر نمی کند. گویا تمام آن شعارهایی که از زبان رییس جمهور پیشین این کشور، جورج بوش برآمده بود، دود شده و به هوا رفته است که این مساله به لحاظی ایالات متحده را با شکست سختی مواجه کرده است و امروزه هیچ کسی به آن شعار دیگر باور ندارد و اعتماد خود را نیز همگان از دست داده اند.
بنابراین اکنون پس از دو دهه جنگ خانمانسوز در افغانستان و قربانی دادن هزاران تن توسط مردم افغانستان، ما هم چنان در جای اول ایستاده ایم. اگر بنا باشد طالبان در نظام آینده حضور یابند و یا اصلا نظام آینده را شکل دهند باید مردم افغانستان یک قرن دیگر مبارزه کنند تا به جایی که هستیم برسند. بنابراین اکنون پس از دو دهه مبارزه با تروریسم متاسفانه در جایگاه مناسبی قرار نگرفته ایم و همه شعارها نیز رنگ باخته اند.

دیدگاه شما