صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عـاشورا در افغـانستـان؛ نماد همدلی و اقتدار

-

علی رغم گزارش های متعدد در باره احتمال حملات انتحاری از سوی گروه های افراطی در شهرهای مختلف افغانستان، مراسم روز دهم محرم با حضور سنگین مقامات حکومتی و مردم، بدون هیچگونه حادثه امنیتی برگزار گردید. مراسم گرامیداشت از عاشورا امسال در شهرهای بزرگی هم چون کابل، هرات، مزارشریف و دیگر شهرهای کشور در یک فضای همدلانه و در عین حال با اقتدار کامل امنیتی برگزار شد. این مراسم به خصوص در شهر کابل با اشتراک گسترده مقامات حکومتی و اقشار مختلف مردم از مذاهب مختلف و اقلیت های دینی با همدلی کامل برگزار شد. عاشورای امسال در افغانستان دو آموزه مهم همدلی و اراده معطوف به تامین امنیت را در پی داشت که باید هم چنان هم از سوی مردم و هم از سوی مسولان حکومتی تقویت گردد.
مساله همدلی و برادری همان پدیده گم شده ای است که سال ها است در افغانستان جای خود را به نفاق های رنگارنگ و شکاف های اجتماعی و نفرت افکنی های معمول داده است. افغانستان در طی سال های گذشته به خصوص در پی جنگ های تنظیمی و پس از آن حاکمیت سیاه طالبانی تبدیل جزیره های قومی و سمتی شده است که این زخم تا عمق جان مردم نفوذ کرده و هم چنان ما را پارچه پارچه ساخته است. اما افغانستان در میان کشورهای اسلامی از نگاه مذهبی نمونه ای از مدارای مذهبی به گفته رییس جمهور در مراسم عاشورا، الگویی از وحدت شیعه و سنی در جهان اسلام است. عاشورای امسال نیز این مساله را نشان داد و هر یک از مقامات حکوت و نیز اهل سنت در همگامی بی سابقه با اهل تشیع این مساله را عملا نشان دادند.
البته باید اذعان داشت که این همدلی و همگامی مذهبی دشمن هم کم ندارد. گروه های افراطی که تنها با آموزه های نفرت افکنی مذهبی ادامه حیات می دهند و هر لحظه جان مردم بی گناه را تنها به دلایل آموزه های افراطی مذهبی تهدید می کنند، مهم ترین دشمنان وحدت و یک پارچگی مردم افغانستان هستند. طالبان، القاعده، داعش، شبکه حقانی و ده ها گروه افراطی ریزودرشت دیگر با همین داعیه رشد کرده اند و هم چنان در کمین هستند. از سوی دیگر برخی حرکت های افراطی و بدعت هایی که در عاشورا در سال های جدید پدید آمده اند نیز دشمن آشکار این همدلی و مدارای مذهبی است. تمسک به گفتارهای نفرت انگیز و احادیث جعلی، اهانت به صحابه و مقدسات دیگر مذاهب، دست زدن به رفتارهایی چون تیغ زنی و قمه زنی در جاده های عمومی و گشت و گذار افراد بی بندوبار در روزهای عاشورا بخشی از سامانه های تشدید نفاق و شقاق مذهبی هستند.
هم چنین عاشورا امسال با حضور تدابیر جدی امنیتی از سوی نهادهای امنیتی و انسجام مردم بدون حادثه امنیتی برگزار شد که نشان از اقتدار و توانمندی نیروهای امنیتی افغانستان دارد. علی رغم گزارش های امنیتی متعدد در زمینه خرابکاری گروه ای افراطی و عوامل طالبان به خصوص در شهر کابل، اما مراسم عاشورا امسال در فضای آرام و بدون هیچگونه حادثه برگزار شد. برنامه های امنیتی که از سوی رهبری حکومت و نهادهای امنیتی در همکاری نزدیک با مردم و مسولان مساجد و تکایا طرح شده بود، به خوبی نتیجه داد. این امر نشان داد که اگر اراده قوی و البته همکاری مردم وجود داشته باشد، ما می توانیم امنیت خود را بدون اتکا به نیروهای خارجی تامین کنیم و با اقتدار کامل تمام نقشه های دشمنان و گروه های افراطی را خنثی کنیم. در روزهای گذشته چندین گروپ خرابکار گرفتار شدند و در روز عاشورا نیز مجالی نیافتند که دست به حملات تروریستی بزنند.
این اقتدار و خوداتکایی دربخش تامین امنیت آن هم در روز عاشورا که نقطه نقطه کشور و شهر کابل نیاز به تامین امنیت دارد، درس مهم در شرایط حساس کنونی است. در حالی که روند صلح در پیش است و خروج نیروهای خارجی از افغانستان بخشی از پیش شرط مذاکرات بین الافغانی دانسته شده است، نمایش اقتدار و ظرفیت کلان نهادهای امنیتی در روز عاشورا می تواند سرنوشت آینده کشور را رقم زند و مردم را به آینده شان امیدوارتر بسازد. بدون شک نقش و سهم مردم در نمایش این اقتدار جدی و قابل ملاحظه بود. امید می رود که رهبری دولت این نکته مهم را نادیده نگیرد و این اقتدار و همدلی  را تقویت کند.

دیدگاه شما