صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

چرا طالبان خشونت ها را افزایش داده اند؟

-

در آخرین تحول خشونت بار، دیروز در ولسوالی سنگین هلمند یک بار دیگر مردم بی گناه و ملکی توسط انفجار تروریستی به خاک و خون کشیده شدند و طالبان در این حمله چهره واقعی خود را این بار در جنوب کشور به نمایش گذاشتند. در این حادثه تروریستی 23 تن کشته و 15 تن دیگر زخم برداشته اند و خانواده های بسیاری داغدار شدند. در طی روزهای گذشته و در مجموع از آغاز سال نو تا کنون جنگ و خشونت نسبت به سال گذشته در همین زمان افزایش داشته است. این در حالی است که یکی از پیش شرط های اساسی توافقنامه طالبان و ایالات متحده، کاهش خشونت ها در آستانه شروع مذاکرات بین الافغانی بوده است. اکنون نه تنها ما شاهد کاهش خشونت ها نیستیم بلکه افزایش بی سابقه ای هم داشته است. حال پرسش اساسی این است که چرا طالبان علی رغم تعهد شان مبنی بر کاهش خشونت ها در آستانه مذاکرات بین الافغانی دست به خشونت بیشتر می زنند و جنگ را تشدید کرده اند؟
روایت طالبان و کسانی که تلاش می ورزند توافقنامه میان طالبان و ایالات متحده را هم چنان یک دستاورد مهم حفظ کنند از افزایش خشونت ها این است که در پشت این حملات داعش قرار دارد و در بسیاری از موارد که به نحوی در حملات انتحاری و تروریستی بی سابقه بوده است، داعش مسولیت آن ها را به عهده گرفته است. حمله بر شفاخانه صدبستر زنانه در غرب کابل، حمله تروریستی خونین بر تشییع جنازه در ننگرهار و ترور علمای مشهور افغانستان هم چون کشته شدن داکتر ایاز نیازی و مولوی مفلح را داعش متقبل شده است.
روایت دولت و بسیاری از تحلیل گران سیاسی اما این است که در پشت همه این اقدامات تروریستی طالبان قرار دارند و البته مجری اصلی آن ها شبکه حقانی است. این روایت اگر چه از لحن و فحوای کلمات اعلامیه های مطبوعاتی و سخنان رهبری حکووت به وضوح فهمیده می شود ولی متاسفانه حکومت برای ثابت کردن این واقعیت هیچ کاری تا کنون نکرده و مستندات و شواهد کافی برای مردم ارایه نکرده است. از همین رو اکنون سرنوشت صلح و مذاکرات بین الافغانی و امیدهای خلق شده پس از توافقنامه قطر در هاله ای ای از ابهام قرار گرفته است و این روند دیگر منبع هیچ الهام و نویدی به نظر نمی رسد.
واقعیت این است که گروه طالبان و حامیان آن هنوز از همان سنت قدیمی تشدید خشونت و به دست آوردن بیشترین دستاورد در آستانه مذاکرات استفاده می کنند. طالبان فکر می کنند هرچه فشار بر دولت زیاد شود آن ها به آرزوها و اهداف بیشتر دست می یابند. متاسفانه واقعیت نیز تا کنون همین موضوع را نشان می دهد. در حالی که اکنون بر اساس توافقنامه قطر طالبان نه تنها به خشونت ها و جنگ کاهش نیاورده اند، در این طرف حکومت تا کنون نزدیک به 4هزار زندانی طالب را آزاده کرده است. دولت افغانستان هم از هر جهت تحت فشار قرار گرفته است تا به بیشترین خواست طالبان پاسخ دهد.
از یک سو طالبان با تمام قدرت هم در جبهه های جنگ تحرکات جدی به وجود آورده اند و هم در شهرها دست به ترور و انفجار می زنند و از سوی دیگر حامیان منطقه ای طالبان فشارهای تبلیغاتی علیه دولت افغانستان را افزایش داده اند و از جهت سوم هم همکاران بین المللی افغانستان فشارها بردولت را افزایش داده اند تا روند کنونی را بالاجبار به سمتی ببرند که خود شان می خواهند. در داخل نظام نیز اگرچه با امضای توافقنامه سیاسی میان رییس جمهور و رییس شورای عالی مصالحه تنش ها کاهش یافته است ولی جهت دهی به افکار عمومی علیه حکومت افغانستان هم چنان وجود دارد و این تلاش از منابع گوناگون داخلی و خارجی هم چنان تغذیه می شود و در حال تقویت است.

گروه طالبان به گونه دقیق از تمام نیروهای نظامی خود و نیز از گروه های تروریستی هم سو با خود به خصوص شبکه حقانی و القاعده استفاده می کند تا بیشترین فشارها را بر دولت افغانستان وارد کند. آن ها به خوبی می دانند که با فشار بر دولت افغانستان در مذاکرات به اهداف سیاسی خویش دست می یابند و در عرصه نظامی زمینه را برای گروه های تروریستی الترناتیف خود فراهم می کنند. چیزی که در این میان وجود نخواهد داشت یک صلح پایدار و امنیت سرتاسری است. طالبان هم چنین با افزایش خشونت ها و جنگ همزمان با دستاوردهایی که در طی دو سال اخیر به دست آورده اند، سعی می کنند بی اعتمادی میان مردم و دولت افغانستان را عمیق تر کنند و بر اعتبار دولت در ذهنیت عموم آسیب بزنند. از همین رو انتظار می رود که حکومت افغانستان بیش از این در برابر چنین گروه افراطی و ضد انسانی نرمش نشان ندهد و از حامیان طالبان و شرکای بین المللی خود بخواهد که طالبان را حداقل وادار به تمکین از تعهدات خود شان بکنند.

دیدگاه شما