صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نقش کمیسیون های انتخاباتی در پیشگیری از جنجال

-

در روزهای اخیر بازار شایعات و دروغ پراکنی در باره انتخابات و مسایل مرتبط با آن داغ شده است. از جمله دیروز یک شایعه در شبکه های اجتماعی منتشر گردید که بر مبنای آن گویا نیروهای امنیتی بر دیتا سنتر یا سرور مرکزی کمیسیون انتخابات حمله کرده و قفل های آن را شکسته و به دستگاه هایی که در این مرکز قرار دارد، آسیب زده است. حتی یکی از تیم های انتخاباتی به همین مناسبت کنفرانس خبری برگزار کرد و خواهان وضاحت در مورد این قضیه شد.
در این که تیم های انتخاباتی پس از احتمال بازنده بودن خود دست به چنین شایعاتی بزنند تا حدودی طبیعی است. به خصوص در دوره های گذشته انتخابات ریاست جمهوری ما از این گونه رفتارها و اخلال گری ها را زیاد شاهد بودیم. از سوی دیگر تیم های انتخاباتی حق دارند که نگران حفظ امنیت اطلاعات و امانت داری کمیسیون های انتخاباتی باشند و ابراز نگرانی کنند. در همه جای دنیا معمول است که تیم های انتخاباتی به عملکرد و کوتاهی های نهادهای مسول شکایت می کنند و از ارای خویش محافظت می کنند.
اما در برابر چنین شایعه بزرگی تا کنون کمیسیون انتخابات تا مدت ها ساکت ماند و به صورت رسمی کدام واکنش نشان نداد. با آن که از این شایعه از دیشب در شبکه های اجتماعی دامن زده می شود و دست به دست می گردد، اما سکوت کمیسیون انتخابات سوال برانگیز شد. اگرچه یک اعلامیه مطبوعاتی از سوی کمیسیون در شبکه های اجتماعی نشر گردید؛ ولی در هیچ یک از صفحات و سایت های رسمی کمیسیون یا از سوی اعضای بلند پایه این نهاد منعکس نگردید. چون در هیچ منبع رسمی کمیسیون انعکاس نیافت ما بسیار تلاش کردیم تا با تماس با سخنگویان و مسؤلان کمیسیون صحت و سقم این اعلامیه را به دست بیاوریم، اما مؤفق نشدیم.
در روزهای گذشته برخی شایعات دیگر نیز منتشر گردید که متاسفانه با سکوت کمیسیون های انتخاباتی مواجه گردید و یا بسیار دیر واکنش نشان داده شد. در این قسمت تنها کمیسیون های انتخاباتی نیستند که بی مبالاتی می کنند، بلکه بسیاری از نهادهای دیگر نیز از سرعت عمل کافی برخوردار نیستند و برخی شایعات بسیار زود رسانه ها و فضای مجازی را در می نوردد و همگانی می شود اما کسی در باره آن ها وضاحت نمی دهند. به عنوان مثال طلوع نیوز به عنوان یک رسانه معتبر در روزهای اخیر از یک قضیه بسیار عادی که میان نماینده یکی از احزاب سیاسی و برخی کارمندان کمیسیون انتخابات رخ داده بود، یک قضیه کلان تبلیغاتی علیه یکی از تیم های انتخاباتی ساخت و به قول معروف از کاه کوه ساخت. در برابر چنین شایعه ای باز هم کمیسیون های انتخاباتی تقریبا سکوت کرد و پاسخ روشن به افکار عمومی ندادند.
واقعیت این است که ما در شرایط بسیار حساسی قرار داریم. وظیفه کمیسیونهای انتخاباتی این نیست که فقط مواظف آرای بایومتریک شده و غیر بایومتریک شده باشند؛ بلکه وظیفه کمیسیون مدیریت درست شرایط بحرانی است که هر لحظه ممکن است دامنگیر کشور ما شود. این روزها بدون شک نقطه مرکزی بحران های احتمالی در نزد کمیسیون های انتخاباتی است. درست است که کشور ما در حالت یک جنگ نابرابر و تحمیلی قرار دارد و هر لحظه ممکن است یک حادثه غم انگیز رخ دهد. چنان که در روزهای اخیر در ننگرهار صورت گرفت. اما مرکز اصلی بحران و بحران سازی در کمیسیون های انتخاباتی است.
بنابراین وظیفه کمیسیون های انتخاباتی بسیار سنگین و تاریخی است. به یک معنا می توان گفت که مدیریت بحران و پیشگیری از جنجال های احتمالی و یا بحران های احتمالی تنها در دستان کمیسیون های انتخاباتی است. اگر اعضای کمیسیون های انتخاباتی منافع و مصالح کلان کشور را در نظر نگیرند و آرای مردم را محافظت نکنند و تحت تاثیر سلایق حزبی، قومی، منطقه ای، سمتی و جناحی قرار گیرند، ما بار دیگر شاهد جنجال های شبیه سال 2014 خواهیم بود. با این که وضعیت انتخابات علی رغم اشتراک کم مردم در این پروسه، تا کنون رضایت بخش بوده است و کمیسیون های انتخاباتی توانسته اند اعتماد عمومی را جلب کنند. ولی آن ها نمی توانند تا آخر همگان را قانع نگه دارند. بالاخره آن ها یک تیم را باید پیروز رقابت های فعلی اعلان کنند. به همین خاطر تیم های شکست خورده و حامیان منطقه ای آن ها این آرامش را به سرعت به جنجال و بحران تبدیل خواهند کرد. این وظیفه کمیسیون های انتخاباتی است که از هم اکنون به گونه ای برخورد کنند که بهانه ای به دست کسی ندهند و کار خود را به صورت عادلانه، شفاف و درست به پیش برند.

دیدگاه شما