صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

پشت پرده تعلل در اعلان نتایج

-

بر اساس تقویم انتخابات ریاست جمهوری نتایج ابتدایی این انتخابات باید در بیست و هفتم میزان از سوی کمیسیون انتخابات اعلان شود؛ اما در روزهای اخیر گزارش هایی به رسانه ها درز کرده است که گویا اعلان نتایج ابتدایی با تاخیر صورت خواهد گرفت. تا کنون برخی از اعضای کمیسیون های انتخاباتی تنها از تأخیر سخن به میان آورده اند، ولی نگفته اند که مدت این تاخیر چقدر خواهد بود. با توجه به مشکلاتی که در هر انتخاباتی ممکن است پیش آید و در این دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز پیش آمد، تاخیر دو تا سه روز تا حدودی محتمل است. حتی در برگزاری اصل انتخابات نیز تاخیر تا یک هفته به خاطر آمادگی های بهتر چندان مشکل قانونی را ایجاد نمی کند و قابل پیش بینی است؛ اما اگر بنا باشد که اعلان نتایج ابتدایی بیش از یک هفته به تاخیر بیفتد، باید به انگیزه ها و عوامل تاخیر شک کرد و در برابر آن ایستاد.
چنان که می دانیم فاکتورهای بسیاری در آستانه انتخابات ریاست جمهوری وجود داشت که تاخیر آن را تقریبا ناگزیر می ساخت. اما علی رغم همه چالش های گوناگون، حکومت با جدیت تمام این پروسه را پیش برد و سرانجام در دنیایی از ناباوری آن را به بهترین وجه ممکن برگزار کرد. اعضای کمیسیون های انتخاباتی خود می دانند که تنها تامین بودجه انتخابات تقریبا برای حکومت افغانستان در حالت عادی غیر ممکن بود. اما رهبری حکومت به هر شکل ممکن آن را فراهم کرد و انتخابات برگزار شد. بنابراین اگر اکنون اعلان نتیجه انتخابات با تأخیر غیر متعارف مواجه شود، هرگز قابل پذیرش نیست و کاندیدان ریاست جمهوری و به خصوص تیم های پیشتاز نباید آن را بپذیرند؛ زیرا ما در کشوری زندگی می کنیم که حوادث و رویدادها به طور غیر متعارف و آنی صورت می گیرد. برگزاری انتخابات و هم چنین نتیجه آن برای روند کنونی و نظام سیاسی کشور حیاتی است. چنانچه تاخیر احتمالی اعلام نتیجه انتخابات غیر متعارف و دور از انتظار باشد، باید به هر شکل ممکن جلو آن را گرفت. تاخیر چند روزه که کمتر از یک هفته باشد، ممکن است خلل زیادی در روند کلی انتخابات ایجاد نکند؛ اما اگر تاخیر بیش از یک هفته باشد، بدون شک در پشت آن انگیزه ها و نیات منفی را باید جستجو کرد.
چنان که می دانیم تلاش ها برای از سرگیری پروسه صلح در کشور همسایه جنوبی ما کلید خورده است و رفت و آمدها زیاد شده است. این همان سررشته ای است که بنا بود اصل انتخابات را مختل کند اما نتوانست. اکنون دو باره جان گرفته است و نباید آن را دست کم گرفت. کشورهای دور و نزدیک هر کدام با انگیزه های متفاوت و در مطابقت با رهنمودهای سازمان های استخباراتی کشورهای متبوع شان هر روز از کمیسیون انتخابات و کار کمیسیون های انتخاباتی سرک می کشند. تیم های انتخاباتی که شکست خود را محتمل می دانند، در پی اخلال پروسه هستند و هر روز بهانهای جدید می تراشند. کهنه کاران دنیای سیاست افغانی یا به عبارت یکی از نویسندگان گروه چهل دزد هر شب در یک گوشه شهر کابل جمع می شوند و توطیه جدید طرح می کنند. آن ها می دانند که اگر برآیند انتخابات یک حکومت مقتدر و با صلاحیت باشد، فاتحه شان خوانده است.
با توجه به فاکتورهایی که شمرده شد، خیلی ها حداقل در پی آن هستند که انتخابات را به دور دوم بکشانند و از این طریق همان چالش هایی را که مد نظر دارند، بر مردم و دولت افغانستان تحمیل کنند. اخلال در روند انتخابات ریاست جمهوری یکی از آرزوهایی بود که خیلی ها منتظر آن بودند. بنابراین اهمیت تصمیمات و کار کمیسیون های انتخاباتی در مرحله اعلان بی طرفانه نتیجه انتخابات، کمتر از اصل از برگزاری انتخابات نیست. همه می دانیم که مشکلات و چالش های تخنیکی در برابر آنان کم نیستند؛ اما روندها و طرزالعمل ها به اندازه کافی روشن است و اعلان نتایج ابتدایی در زمان معین، با صداقت، تعهد و پشتکار اعضای کمیسیون های انتخاباتی امکان پذیر می باشد. خوش بختانه تا کنون کمیسیون های انتخاباتی به گونه ای عمل کرده اند که توانسته اند اعتماد همگانی را جلب کنند. این اعتماد نباید خدشه دار شود و نباید بهانه به دست بهانه جویان داده شود.

دیدگاه شما