صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

توضیح پمپئو قناعت بخش نیست

-

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در پی اظهارات اخیر دونالد ترامپ و واکنش های تند دولت و مردم افغانستان در تماس تلفنی که با رییس جمهور غنی داشته است، مفصل در باره اهداف و استراتژی های ایالات متحده در مورد افغانستان و جنوب آسیا توضیح داده است. رییس جمهور ایالات متحده هفته قبل در دیدار با عمران خان نخست وزیر پاکستان سخنانی بر زبان آورد که از هر جهت بی سابقه و غیر منتظره بود. او گفته بود که می تواند تروریسم را در افغانستان ظرف یک هفته شکست دهد، اما نمی خواهد ده میلیون انسان در افغانستان کشته شود و یا افغانستان از نقشه جهان محو گردد.
این سخنان عیجب و غریب ترامپ سبب شد که ارگ ریاست جمهور اعلامیه تندی صادر کند و از ایالات متحده خواستار وضاحت در مورد سخنان رییس جمهور آن کشور شود. نه تنها دولت افغانستان بلکه همه رسانه ها و شبکه های اجتماعی در ظرف دو روز پر شد از انتقاد به آدرس به ایالات متحده. به همین خاطر ظاهرا این کشور وزیر خارجه خود را مامور کرد که به نگرانی های ایجاد شده در افغانستان پاسخ و وضاحت دهد.
در پی این تحولات پمپئو در تماس تلفنی با رییس جمهور غنی در باره اهداف ایالات متحده و استراتژی های این کشور در جنوب آسیا توضیح داده است. همزمان سفر رییس ستاد ارتش این کشور نیز ظاهرا به همین منظور به افغانستان صورت گرفته است. زلمی خلیلزاد هم می خواهد با ماندن در کابل به برخی پرسش های دولت و مردم افغانستان پاسخ بگوید. اما واقعیت این است که هنوز تردیدها در مورد سخنان رییس جمهور ترامپ رفع نشده است و توضیح پمپئو هم نتوانسته است که این نگرانی را از بین برده و ذهنیت عمومی مردم افغانستان را قانع بسازد.
پمپئو در توضیح خود گفته است که ایالات متحده هم چنان پابند به استراتژی است که سال گذشته دونالد ترامپ در مورد جنوب آسیا اعلان کرد و از جمله در مورد خروج نیروهای امنیتی ایالات متحده از افغانستان در این استراتژی گفته شده است که بر اساس اوضاع و شرایط افغانستان این تصمیم گرفته خواهد شد و عجولانه نخواهد بود. اما تحولاتی که اکنون در جریان است و رفتارهای نماینده خاص این کشور در مورد صلح افغانستان، خلاف استراتژی ایالات متحده در مورد جنوب آسیا را نشان می دهد.
در استراتژی ایالات متحده آمده بود که پاکستان حامی تروریسم است و باید کمک های ایالات متحده به این کشور قطع گردد و پاکستان باید پاسخگوی مصرف کمک های ایالات متحده در امر مبارزه با تروریسم برای این کشور باشد. اما اکنون دونالد ترامپ به نظر می رسد که به گونه آشکار از سیاست های خصمانه پاکستان در برابر افغانستان حمایت می کند و خود نیز بر اساس همان سیاست ها گام بر می دارد.
در مورد خروج مسولانه نیروهای امنیتی ایالات متحده از افغانستان که در متن استراتژی گنجانده شده بود نیز اکنون آقای خلیلزاد تنها امری را که تاکید می کند که با طالبان بر سر ان توافق کرده است، زمان بندی خروج نیروهای امنیتی ایالات متحده از افغانستان است. در حالی که هیچ تغییری در وضعیت امنیتی افغانستان به وجود نیامده است و حتی طالبان وضعیت را با حمایت کشورهای منطقه بدتر هم کرده اند. در حالی که طالبان هنوز به کشتار و خشونت در برابر مردم افغانستان اصرار می ورزند. نبرد در جبهه های جنگ علیه نیروهای امنیتی افغانستان تشدید گردیده است. حملات تروریستی و انتحاری افزایش یافته است. تنها در طی دو روز گذشته بدترین حملات انتحاری و تروریستی در برابر مردم افغانستان صورت گرفته است، پس چگونه می توان از وضعیت امنیتی مطمین شد و ایالات متحده زمان بندی خروج نیروهای خود را چگونه توجیه می کند؟
در مجموع سخنان وزیر خارجه ایالات متحده با رییس جمهور از نگاه افکار عمومی غیر قابل توجیه بوده و قناعت بخش نیست. اکنون پس از هیجده مبارزه با تروریسم و سردمداری ایالات متحده در این امر، هر چه زمان می گذرد تردیدها در مورد نیات ایالات متحد در قبال افغانستان بیشتر می شود و شکاف ها میان افکار عمومی و مواضع رهبران ایالات متحده عمیق تر می گردد. اکنون رییس جمهور ایالات متحده به طور واضح گفته است که این کشور بخواهد می تواند در ظرف یک هفته تروریسم را شکست دهد. حالا پرسش افکار عمومی این است که پس طی این هیجده سال نیروهای این کشور در افغانستان به چه کاری مشغول بوده است؟

دیدگاه شما