صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

راه لاجورد؛ نمونه ای از خودباوری افغانستان

-

راه لاجورد یکی از ابتکارات دولت افغانستان است که در سال 1393 به عنوان یک طرح ابتدایی مطرح شد. بر اساس این طرح پنج کشور افغانستان، ترکمنستان، گرجستان، آذربایجان و ترکیه را در امتداد جاده تاریخی ابریشم متصل می کند و افغانستان را از طریق راه زمینی و خطوط ریلی به اروپا و حوزه بالکان وصل می کند. این طرح طی چندین نشست از سوی وزارت خارجه افغانستان دنبال گردید و سرانجام سال گذشته در حاشیه نشست ریکا 7 در عشق آباد تفاهمنامه این خط با حضور معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان و نمایندگان کشورهای یادشده به امضا رسید. در ادامه همین تفاهمنامه سال گذشته برای نخستینبار برای عملی شدن این طرح خط آهن تورغندی هرات از مرز ترکمنستان به طول 200کیلومتر رسما آغاز به کار کرد.
بنا است با ارسال اولین محموله کالاهای افغانی به کشورهای طرف قرارداد روز پنجشنبه22 قوس 1397 با حضور نمایندگان پنج کشور و با حضور رییس جمهور غنی در هرات این خط رسما آغاز به کار کند. راه لاجورد به عنوان یک راه بدیل و به عنوان یک ابتکار از سوی افغانستان نه تنها دارای مزایای اقتصادی و تجاری بلکه دارای امتیازات تاریخی و معنوی نیز هست:
یک. این راه احیاکننده جاده تاریخی ابریشم است که در گذشته های دور در حدود 2هزار سال قبل آسیا را به کشورهای اروپایی و غربی متصل می کرده است. در آن زمان کالاهای شرقی از همین مسیر به سرزمین های غربی صادر می شده و از این طریق نه تنها مبادلات کالاهای تجارتی بلکه مبادلات فرهنگی نیز صورت می گرفته است. اکنون احیای این جاده تاریخی برای افغانستان نمادی از نقش تاریخی کشور ما نیز به حساب می آید.
دو. مزیت دیگر این مسیر برای افغانستان این است که کشور ما را از اتکا به کشورهای همسایه می رهاند. افغانستان اکنون برای مبادله کالاهای تجارتی تنها متکی به بنادر واقع در کشورهای همسایه به خصوص ایران و پاکستان است. اما این مسیر یکی از مهم ترین راه های بدیل برای افغانستان است. البته قبلا نیز توسط افغانستان دهلیزهای بدیل تجاری با کشورهای دیگر نیز افتتاح شده است که می توان از دهلیز هوایی میان افغانستان و هندوستان و افغانستان و چین نام برد. این دو دهلیز تنها از مسیر هوا کشور را با کشورهای دیگر متصل می کند. اما دهلیزی که امروز به عنوان راه لاجورد افتتاح می گردد نخستین مسیر زمینی و ریلی است که از مسیری غیر از ایران و پاکستان به کشورهای دیگر افغانستان را وصل می کند. بدین ترتیب افغانستان از یک حصر ترانزیتی میان کشورهای همسایه رهایی می یابد.
سه. افغانستان یکی از کشورهایی است که محاط به خشکه است و هیچ راهی به دریا ندارد. این محدودیت افغانستان را همواره با چالش های متعدد دچار ساخته  است. مسیر لاجورد می تواند یکی از نزدیک ترین مسیرهای راهیابی کالاهای افغانی به کشورهای اروپایی و غربی باشد. چون کالاهای افغانستان از طریق کشورهای ترکمنستان و ترکیه به دریا و مناطق تجاری جهان می رسد. کالاهای افغانستان از این مسیر بدون تعرفه گمرکی و بدون محدویت هایی که کشورهای همسایه  معمولا برای افغانستان وضع می کرده است و با ارزان ترین قیمت به بازارهای جهانی راه می یابد.
چهار. راه لاجورد یکی از ابتکارات خاص افغانستان است که دیگر کشورهای طرف قرارداد به آن پاسخ مثبت داده اند. در این طرح هیچ یک از قدرت های جهانی و منطقه ای نقش نداشته و تنها طرح خاص افغانستان است. به همین خاطر تطبیق این طرح اعتماد به نفس خاص و تاریخی به افغانستان می بخشد و نقش تاریخی کشور ما را یک بار دیگر در اذهان زنده می کند. افغانستان همان گونه که در گذشته به عنوان چهارراه منطقه ای مطرح بوده است، اکنون نیز می تواند به همان نقش برگردد. افغانستان اگر از منجلاب مشکلات امنیتی که عمدتا از سوی قدرت های منطقه ای بر آن تحمیل گردیده است، رهایی یابد، می تواند نقش مثبتی در اقتصاد و تجارت جهانی داشته باشد. راه لاجورد یک نمونه عالی در این زمینه است.
در مجموع راه لاجورد علاوه بر مزایای اقتصادی و تجاری برای افغانستان، نوعی امید و آرزو نیز برای یکایک شهروندان کشور به ارمغان می آورد و ما را به آینده کشور امیدوارتر می سازد. جنگ و منازعه چندین ساله سبب شده است که مردم افغانستان از لحاظ روانی آسیب های جدی ببینند. اکنون هرگونه آبادانی و رخداد انکشافی می تواند نقش مثبتی در روحیه مردم افغانستان داشته باشد. راه لاجورد یک نمونه عالی از طرح و ابتکار سازنده افغانستان است.

دیدگاه شما