صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نقش پاکستان در جنگ و صلح افغانستان

-

دیروز رییس جمهور ایالات متحده در تویتر خود نوشت که این کشور دیگر به پاکستان پول نخواهد داد و این کشور را کمک مالی نخواهد کرد. زیرا پاکستان به گفته دونالد ترامپ تا کنون در راستای مبارزه با تروریسم کاری نکرده است. او دو نمونه را به عنوان تخطی های غیر قابل بخشش پاکستان ذکر کرده است که عبارتند از عدم همکاری این کشور در دستگیری بن لادن و دیگری عدم همکاری این کشور در مبارزه با تروریسم در افغانستان.
به نظر می رسد دونالد ترامپ این سخنان را در جهت مقاصد سیاسی دیگری اظهار داشته است. وگرنه بعید به نظر می رسد که رییس جمهور کشوری که همه معادلات در افغانستان را رهبری می کند، از نقش پاکستان در جنگ و صلح افغانستان این قدر بی خبر باشد. آن چه ترامپ دیروز اذعان داشته است، چیزی است که سال ها از بزرگ ترین پرسش های مردم افغانستان بوده است. همه می دانسته اند که ایالات متحده، پاکستان را تا سرحد تجهیز سلاح های اتمی حمایت کرده است. جای شک و تردید نبوده است که ایالات متحده پاکستان را در برابر همسایگان و دشمنان تاریخی اش از جمله هندوستان کمک های لوجیستیکی و مالی زیادی در طی سال های گذشته حمایت کرده است. همه می دانند که حتی ایالات متحده نزدیک به دو دهه مجاهدین را که در پاکستان مستقر بودند در برابر حکومت دست نشانده کابل کمک کرده است.
اما این سوال در ذهنیت مردم افغانستان هم چنان باقی است که چرا این کشور در طی سال های پس از مجاهدین کشوری را حمایت کرد که نقش مستقیم در به وجود آوردن طالبان داشت و تا کنون نیز این حمایت ها به صورت مداوم و قاطع وجود دارد؟ در واقع پرسش این نیست که آیا پاکستان از تروریسم حمایت می کند یا نه. بلکه پرسش این است که چرا ایالات متحده از کشوری که به صورت اشکارا حامی تروریسم است، حمایت همه جانبه می کند؟ ایالات متحده چند ماه قبل نیز در باره قطع کمک های این کشور به پاکستان سخن گفته بود. ولی سخنان تازه رییس جمهور ترامپ جدی تر از قبل به نظر می رسد و حکایت از سیاست های جدید این کشور در قبال پاکستان دارد.
در این روزها طرح صلح خلیل زاد نیز به عنوان یک پروژه جدی روی میز رییس جمهور ایالات متحده است و از این جهت نیز به نظر می رسد سخنان ترامپ نوعی تهدید برای پاکستان نیز محسوب می شود. ترامپ و ایالات متحده نیز ظاهرا به این موضوع به طور جدی واقف شده است که کلید جنگ و صلح افغانستان در دستان پاکستان است. از این روز ترامپ خواسته است تا به پاکستان بفهماند که اگر به لجاجت خویش ادامه دهد و از تروریست ها و جنگ در افغانستان حمایت کند، با مجازات های سنگین مواجه خواهد شد.
واقعیت این است که پاکستان هنوز انگیزه کافی برای قطع حمایت از تروریست ها را ندارد. در طی سال های گذشته هر زمان که چشم اندازی برای صلح افغانستان گشوده شده است، پاکستان با یک عمل نظامی قوی حمایت از طالبان جلو موفقیت پروسه صلح را گرفته است. در دو سال گذشته هر بار که ایالات متحده از صلح افغانستان سخن گفته و یا در مورد کمک های مالی این کشور به پاکستان سخنی به میان آمده است، نظامیان پاکستان توسط تروریست های غایله ای را در افغانستان خلق کرده است.
جنگ نظامیان پاکستان در خاک افغانستان و حمایت همه جانبه از تروریسم و هم چنین ساختن لانه های امن برای تروریستان و افراط گرایان در خاک پاکستان، مسایلی نیستند که از چشم ایالات متحده و یا هر کشوری که منافعی در افغانستان دارد، دور بماند. پاکستان طی سال های گذشته نشان داده است که علنا از پروژه جهاد در افغانستان حمایت می کند و در این راه از هیچ تلاشی نیز دریغ نکرده است. همانگونه که تروریستان تحت حمایت پاکستان نیز تا کنون از هیچ جنایتی در حق مردم افغانستان دریغ نورزیده اند. حمله دیشب تروریست ها بر یک سالون عروسی که در آن تعدادی زیادی ازعلمای کشور به خاطر میلادالنبی محفل گرفته بودند، تنها یک نمونه است. این حمله نشان می دهد که پاکستان و جنایتکارات تحت حمایتش از هیچ جنایتی علیه مردم افغانستان دریغ نمی کنند.
بنابراین نقش پاکستان در جنگ و صلح افغانستان روشن تر از آن است که کسی در مورد آن شک داشته باشد. اما مهم این است که ایالات متحده اینک با پیش کشیدن طرح صلح خلیلزاد چقدر در تحقق آن جدی است. ایالات متحده و شخص دونالد ترامپ هرگز از حمایت پاکستان از تروریسم غافل نیستند. اما مهم این است که باید این بار سخنان و تهدیدهای رییس جمهور ترامپ را نسبت به پاکستان در بوته آزمایش گذاشت. ما منتظر می مانیم که ترامپ تا چه اندازه با ان چیزهایی که می گوید، پای بند است.

دیدگاه شما