صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ترکیه و نقش مهم آن در صلح و ثبات افغانستان

-

دیروز بن علی یلدریم نخست وزیر ترکیه به کابل آمد و با رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه کشور دیدار و گفتگو کرد.
بر اساس اعلامیه ارگ ریاست جمهوری، رئیس جمهور غنی با نخست وزیر ترکیه در مورد مسائل امنیتی، همکاریهای اقتصادی، مبارزۀ مشترک با تروریزم، پروسۀ صلح، همکاری در بخش تعلیمات و تحصیلات عالی، مناسبات فرهنگی و تحکیم ارتباطات همهجانبه میان دو کشور، بحث و گفتگو کردند.
از جمله کشورهایی که با افغانستان همواره روابط حسنه داشته، کشور ترکیه است. روابط این دو کشور را به لحاظ سابقه تاریخی می توان به پایه گذاری دولت افغانستان آدرس داد. با وجود چالش ها و مشکلاتی که در روابط منطقه¬ ای و جهانی وجود داشت، این دو کشور، اما توانست روابط خود را در سطح قابل قبولی حفظ کنند.
ترکیه دومین کشوری است که در سال 1919 میلادی استقلال افغانستان را به رسمیت شناخت و این دو کشور نخستین تفاهمنامه دوستی را در سال 1921 میلادی و در زمان شاه امان الله خان در شهر مسکو امضا کرده اند.
ترکیه نخستین کشور مسلمان عضو ناتو است. به همین دلیل در سال های پس از حضور ناتو در افغانستان، حدود 400 نیروی ترکیه ای به رهبری آیساف در افغانستان حضور پیدا کردند.
ترکیه در یک و نیم دهه گذشته این کشور را در بخش های آموزش نیرو های امنیتی، تلاش برای برقراری صلح و تاسیس مکاتب، توسعه زراعت و... همکاری کرده است.
این کشور پس از سال 2001، نقش برازنده در عرصههای سیاسی، امنیتی و اقتصادی داشته و طی این سال ها روابط افغانستان و ترکیه گسترش چشمگیر داشته است.
ترکیه از سال 2007 میلادی سعی کرد تا نقش خود را در راستای صلح در افغانستان بازی کند. این کشور به همین منظور نشست های سه جانبه میان افغانستان، ترکیه و پاکستان را راه اندازی کرد. این کشور تا سال 2013  هشت نشست در ترکیه با حضور مقامات ارشد سه کشور برگزار کرد و هدفش نزدیکی روابط میان افغانستان و پاکستان و افزایش همکاری ها میان این دو کشور در راستای صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم بود.
ترکیه و افغانستان در این سال ها امیدوار بودند که با برگزاری این نشست ها موفق به ایجاد صلح پایدار در این کشور شوند؛ اما اختلافاتی که میان پاکستان و افغانستان وجود داشت، دستاورد این مذاکرات را تحت الشعاع قرارداد.
ترکیه کشوری است که از یک طرف به صلح و امنیت افغانستان علاقمند است و از سوی دیگر با پاکستان نیز روابط حسنه دارد؛ بنابراین می تواند در کاهش تنش روابط میان افغانستان و پاکستان نقش مثبت و مفید داشته باشد. 
افغانستان و ترکیه میتواند با ایجاد دیدگاه مشترک در عرصه روابط خارجی در راستای مبارزه با تروریسم گامهای اساسی بردارند. این کشور می تواند افغانستان را کمک کند تا افغانستان بار دیگر به میدان رقابت کشورهای منطقه بدل نشود.
همچنین این کشور در عرصه های سیاسی و اقتصادی میتواند برای افغانستان حایز اهمیت باشد. ترکیه در بخش های زراعت، حمل و نقل و ترانزیت دستآوردهای خوبی دارد و افغانستان می تواند از این دستاوردها بهره ببرد. انتقال این تجربیات بدون شک در توسعه و تسریع روند بازسازی کشور مفید خواهد بود.
به علاوه روابط سیاسی میان دو کشور، پیشینه فرهنگی میان دو کشور نیز از اهمیت ویژه برخوردار است. ترکیه در بخش تحصیلات برای محصلین و نیز افسران پولیس تاکنون کمکهای قابل توجه داشته است. دوام این کمکها سبب میشود تا افغانستان در بخش منابع بشری دستآوردهای خوبی داشته باشد.
در دیدارهای دیروز نخست وزیر ترکیه با مقامات بلند پایه کشور، روی دوام و توسعه همکاری ها بحث و گفتگو صورت گرفت. نخست وزیر ترکیه در این گفتگوها از همکاری دوامدار ترکیه با افغانستان اطمینان داد و از پروسه صلح به رهبری افغانستان اعلام حمایت کرد و بر توسعه همکاری میان افغانستان و پاکستان تأکید نمود.
سفر نخست وزیر ترکیه می تواند روابط و همکاری ها میان دو کشور را گسترش داده و زمینه تلاش های بیشتر آن کشور را در راستای صلح و امنیت افغانستان فراهم سازد. این سفر چند روز بعد از سفر نخست وزیر پاکستان به افغانستان صورت می گیرد. گفتگوها میان مقامات کشورهای افغانستان و پاکستان چندان نتیجه بخش نبوده و ترکیه می تواند در بهبود این روابط و کاهش اختلافات و رفع سؤ تفاهمات میان دو کشور تلاش کند.

دیدگاه شما