صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امیدواری های تازه در مبارزه با فساد

-

دیروز هیأت حقیقت یاب مجلس نمایندگان در یک حرکت کم سابقه در باره فساد مالی رییس مجلس و رییس دارالانشاء فیصله خود را اعلام کرد و رییس مجلس نیز فیصله این هیأت را پذیرفت. بر اساس فیصله هیأت حقیقت یاب، آقای ابراهیمی رییس مجلس به دلیل این که دست به خرید های غیر ضروری در خانه و دفترش زده است، باید مبلغ 5 میلیون و 400 هزار افغانی را به بیت المال مسترد کند. هم چنین تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان که در جلسات رسمی برخوردهای فیزیکی با دیگر اعضا داشته اند، نیز به محرومیت های کوتاه مدت از حضور در مجلس محکوم شدند. بر اساس فیصله هیأت حقیقت یاب رییس تلویزیون ولسی جرگه از کار برکنار شود و رییس دارالانشای ولسی جرگه به سارنوالی معرفی گردد. در مورد حرکت تازه مجلس نمایندگان چند نکته حایز اهمیت است:
یک. گزارش هیات حقیقت یاب ولسی جرگه نشان می دهد که فساد در همه عرصه ها وجود دارد و سیاستمداران و مقامات عالی رتبه در راس پدیده فساد قرار دارند. اگر فساد بنیادهای محکم در نزد مقامات نداشته باشد و پشت فسادپیشگان از جایی گرم نباشد، کشور ما به عنوان یکی از فاسدترین کشورهای دنیا شناخته نمی شد. در تمام سال های گذشته دانه درشت های عرصه فساد در پشت قدرت و روابط خود با مافیای قدرت پنهان می شده اند. مشکل اساسی در مبارزه با فساد نیز در سال های گذشته در همین نکته نهفته بوده است که کسی توانایی مقابله با فسادپیشگان را نداشته است.
دو. مجلس نمایندگان یکی از جاهایی بوده است که در طی سال های گذشته همواره مورد اتهام بوده است. در گذشته اعضای مجلس نمایندگان به انواعی از فساد و سوء استفاده از موقعیت خود متهم شده اند. همیشه این اتهام پشت سر اعضای مجلس نمایندگان بوده است که آنان در مواقع رای دادن به اعضای کابینه دست به زدوبندهای وسیع با کاندید وزیران می زنند. این اتهام به قدری گسترده بوده است که بسیاری از اعضای مجلس بارها اعتراف کرده اند و یا هم صنفان خود را به رشوه ستانی از نامزد وزیران متهم کرده اند. چندی قبل رییس جمهور نیز از وزیران پیشنهادی خود خواست که دست به معامله با اعضای مجلس نمایندگان نزنند؛ وگرنه نامزدی آنها فسخ خواهد شد. این گفته رییس جمهور نیز تداعی گر وجود فساد گسترده در این مورد است. اعضای مجلس نمایندگان هم چنین متهم اند که در استخدام و تقرری افراد در تمام ادارات مداخله می کنند. این موضوع شاید نیاز به دلیل و اثبات نداشته باشد. به خاطر این که وزارت خانه ها و ادارات مختلف شاهد حضور روزمره وکلای مجلس هستند و شکایت ها در این مورد بسیار شنیده می شود. در بسیاری از موارد اعضای مجلس نمایندگان متهم به دست داشتن درقاچاق کالا و قاچاق کالاهای ممنوعه و تاسیس شرکت های غیر قانونی شده اند. تصمیم دیروز هیأت حقیقت یاب به نحوی صحه گذاشتن بر موارد فوق است.
سه. حرکت رییس مجلس در پذیرش اتهام های وارده و قبول بازگرداندن بیت المال به خزانه دولت و پذیرش حکم هیأت حقیقت یاب از سوی دیگر اعضای مجلس، در عین حالی که حاکی از شجاعت آنان و نشانه گردن نهادن به قانون در قوه مقننه است، امیدواری های تازه ای را نیز به خانه ملت سبب خواهد شد. به خاطر این که در سال های اخیر جایگاه مجلس و اعضای مجلس نمایندگان در افکار عمومی به شدت صدمه دیده است و حرکت اخیر رییس و اعضای مجلس نمایندگان تلاشی در زمینه بازگرداندن اعتماد عمومی به خانه ملت خواهد شد.
چهار. فیصله هیات حقیقت یاب مجلس نمایندگان در مورد رییس و تعدادی از مقامات عالی رتبه مجلس نمایندگان نشان دهنده وجود اراده سیاسی در مبارزه با فساد نیز هست. این گزارش به خوبی نشان داد که دیگر هیچ کسی و هیچ مقامی، فساد و سوء استفاده های خود را در پشت موقعیت و قدرت خود پنهان نمی تواند. گزارش این هیأت نشان داد که دیگر زمان تبانی و معامله در مورد فسادهای بزرگ به سر رسیده است. این گزارش هم چنین نشان داد که روند تطبیق استراتژی مبارزه با فساد و سوء استفاده از موقعیت و قدرت افراد زورمند، آهسته آهسته مسیر خود را پیدا می کند.

دیدگاه شما