صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آیا پاکستان از فرصت موجود استفاده خواهد کرد؟

-

ديروز يکشنبه لوي درستيز پاکستان وارد کابل شد و با رئيس جمهور کشور ديدار و گفتگو کرد. اين نخستين سفر لوي درستيز پاکستان پس از اعلام استراتژي ايالات متحده آمريکا به کابل است. در استراتژي جديد آمريکا در مورد افغانستان، سياست پاکستان در مبارزه با تروريزم مورد انتقاد قرار گرفته و گفته شده است که چنانچه پاکستان به سياست هاي دوگانه خود در مبارزه با تروريزم ادامه دهد، با واکنش آمريکا مواجه خواهد شد. استراتژي جديد آمريکا در برابر پاکستان درحالي که اين کشور به شدت به حمايت هاي مالي و سياسي آن کشور نياز دارد، يک تهديد جدي به حساب مي آيد. تهديدي که در دراز مدت ممکن است ورشکستگي سياسي و اقتصادي پاکستان را در پي داشته باشد.
از اينرو پاکستان نسبت به استراتژي آمريکا ناخشنود بوده و براي مقابله به آن راهکارهاي گوناگوني را در پيش گرفته است. پاکستان از يک طرف با لابي هاي خود در دستگاه سياستگذاري آمريکا مي کوشد، تا آن کشور را متقاعد سازد که پاکستان يگانه کشور در منطقه است که آمريکا مي تواند براي حفظ منافع خود به آن اعتماد کند و يگانه کشوري است که مي تواند به تهديد تروريزم در منطقه خاتمه دهد و از سوي ديگر با بهبود و گسترش روابط سياسي خود با روسيه، چين و ايران تلاش مي کند تا محور قدرت منطقه¬اي ديگري را در برابر سياست هاي آمريکا در منطقه و بخصوص افغانستان به وجود آورد. پاکستان اميدوار است که با ايتلاف جديد منطقه¬اي بتواند هم از فشار سياست هاي آمريکا در قبال پاکستان بکاهد و هم با اتکاء به توانايي هاي سياسي و اقتصادي اين کشورها بخشي از نيازمندي هاي خود را از اين طريق جبران کند.
حال سفر لوي درستيز پاکستان به افغانستان از کدام زاويه مي تواند قابل تحليل باشد. اين سفر چه پيامي خواهد داشت؟  آيا پاکستان مي خواهد تنش هاي به وجود آمده در روابط سياسي دو طرف را از ميان بردارد؟ آيا آن کشور مي خواهد مبارزه مشترک با تروريزم را سرعت و شتاب بخشد؟ آيا لوي درستيز پاکستان تعهد خواهد کرد که از حمايت تروريستاني که در خاک افغانستان مي جنگند، دست بردارد؟ آيا همانطوري که رئيس جمهور و وزير دفاع ايالات متحده آمريکا هفته قبل اعلام کردند که پاکستان بايد از فرصت موجود استفاده کند و در راستاي مبارزه با تروريزم با جامعه جهاني همکاري کند، پاکستان با سياست هاي جديد ايالات متحده آمريکا کنار خواهد آمد و در راستاي صلح و امنيت منطقه تلاش خواهد کرد؟
باتوجه به پيشينه سياست هاي دوپهلوي پاکستان در مبارزه با تروريزم و منافع از پيش تعريف شده¬اي آن کشور در افغانستان، تغيير سياست پاکستان در مسايل مربوط با افغانستان تا حدي دشوار و خوشبينانه به نظر مي رسد. افغانستان به عنوان عمق استراتژيک در راهبرد منطقه¬اي پاکستان  شناخته مي شد، اما اکنون خواسته هاي پاکستان نه تنها تقليل نيافته که به مراتب گسترده تر شده است؛ لذا بعيد به نظر مي رسد که پاکستان به اين آساني دست از خواسته ها و منافع خود در افغانستان بردارد.  پس سفر لوي درستيز پاکستان به افغانستان چه ثمره¬اي خواهد داشت؟ جنرال قمر جاويد باجوه در اين سفر چه طرح و گفتني¬اي براي رئيس جمهور خواهد داشت؟
حل تمامي اختلافات ميان افغانستان و پاکستان و براوردن خواسته هاي آن کشور در کوتاه مدت و در شرايط فعلي ممکن نيست. اين موضوع را بايد مقامات هردو کشور در نظر داشته باشد. بنابراين هردو کشور بايد به راه حل هاي مقطعي و کوتاه مدت فکر کنند. راه حل هايي که هردوکشور را از چالش هاي امنيتي، سياسي و اقتصادي رهايي بخشد و از تنش هاي بيشتر جلوگيري کند.
يکي از مهمترين بهانه پاکستان براي دخالت در امور افغانستان، گسترش روز افزون روابط اين کشور با هند دشمن ديرينه پاکستان است. افغانستان بايد درچوکات قوانين بين المللي، به پاکستان اطمينان دهد که روابط اين کشور با هند هيچگاه به ضرر منافع پاکستان نخواهد بود. افغانستان بايد بر مبناي منافع خود، موازنه منطقي و روشمندي را در روابط خود باهند و پاکستان برقرار سازد. در برابر آن پاکستان مي تواند با توسعه روابط متقابل با افغانستان هم از نفوذ بيشتر هند در افغانستان جلوگيري کند و هم از منافع دوجانبه خود با افغانستان در عرصه هاي امنيتي، سياسي و اقتصادي بهره مند شود.
اکنون که پاکستان تحت فشار افکار عمومي قرار گرفته است، تلاش مي کند تا سياست ها و رويکردهاي جهاني عليه پاکستان را تعديل کند و اين مسأله بدون همکاري آن کشور در تأمين صلح و امنيت افغانستان ممکن نيست؛ بر اين مبنا لوي درستيز پاکستان به مقامات افغانستان وعده خواهد داد که در برابر تروريزم جديت بيشتري به خرج دهد، در جهت تأمين صلح با مخالفان همکاري بيشتري خواهد کرد و براي رفع تنش هاي سياسي ميان دو کشور و فراهم سازي بستري براي آغاز گفتگوهاي صلح، از اجلاس سه جانبه افغانستان، پاکستان و چين حمايت و پشتيباني خواهد کرد. اگر روند همکاري ها در همين سطح مورد توافق دو طرف قرار بگيرد، مي تواند چشم انداز بهتري را براي امنيت و توسعه هردو کشور ترسيم کند.

دیدگاه شما