صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حالا نوبت پاکستان است

-

صبح روز گذشته وزير دفاع ايالات متحده که قبلا فرمانده نيروهاي آمريکايي در افغانستان بوده است، همراه با دبير کل ناتو بعد از ديدار از هندوستان و مقامات اين کشور، وارد کابل شدند و با مقامات عالي رتبه کشور ما ديدار و گفتگو کردند. اين دو مقام عالي رتبه نظامي غربي هم چنين در يک کنفرانس خبري مشترک با محمد اشرف غني رييس جمهوري اسلامي فغانستان نيز اشتراک ورزيدند و به سوال هاي مختلف پاسخ دادند. وزير دفاع ايالات متحده در باره پاکستان گفت که ما بعد از اعلان استراتژي جديد اکنون منتظر پاکستان هستيم که با جبهه ضد تروريسم همراه شده و تعهد خود را در مبارزه با تروريسم نشان دهد. او تاکيد کرد که ما تا آخر در کنار مردم افغانستان مي مانيم و با تروريست ها مبارزه مي کنيم و ديگر اجازه نخواهيم که جهان از لانه هاي تروريسم در جنوب آسيا تهديد شود. وي استراتژي جديد ايالات متحده را يک فرصت براي کشورهاي جنوب آسيا دانست و براي پاکستان توصيه کرد که از اين فرصت استفاده کند. او هم چنين تاکيد کرد که طالبان چاره اي جز صلح ندارد و بايد به اين پروسه بپيوندد. رييس جمهور غني نيز در اين کنفرانس تاکيد کرد که اکنون توپ در ميدان پاکستان است. بنابراين پاکستان و طالبان چاره اي جز پيوستن به پروسه صلح ندارند.
سخنان وزير دفاع آمريکا و رييس جمهور غني و دبير کل ناتو بسيار جدي تر نسبت به گذشته بود و به نظر مي رسد که واقعا اکنون توپ در ميدان پاکستان است و دنيا منتظر تصميم اين کشور است که کدام راه را بر مي گزيند.
اما نشانه هايي وجود دارد که پاکستان هم چنان در برابر خواست دنيا لجاجت مي کند و هم چنان بر حمايت خود از تروريسم مصر است. اولين نشانه تلاش هاي پاکستان مبني بر تشکيل يک ائتلاف تازه است. اين کشور در اين روزها تلاش مي کند تا با محوريت کشورهايي چون روسيه، ايران و چين يک ائتلاف جهاني عليه نيروهاي ناتو تشکيل دهد و از قاطعيت به وجود آمده پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رييس جمهور آمريکا، بکاهد. دومين نشانه، تلاش مذبوحانه اين کشور براي نا امن ساختن کابل و ديگر نقاط افغانستان است. درست در زمان ورود وزير دفاع امريکا و دبيرکل ناتو به کابل، ميدان هوايي کابل مورد اصابت چندين موشک قرار گرفت که بدون ترديد اين موشک ها نمي تواند بدون اشاره پاکستان شليک شده باشد. پاکستان بارها نشان داده است که وقتي وضعيت به سود افغانستان تغيير مي کند و اين کشور در تنگنا قرار مي گيرد، از عوامل خود براي برهم زدن وضع موجود استفاده مي کند. در گذشته ها نيز بارها از اين اتفاقات افتاده است. در طي روزهاي گذشته که وضعيت به نفع افغانستان تغيير کرده است، پاکستان جلو واردات برخي از کالاها به افغانستان را گرفته است و اکنون بسياري از مواد اوليه مورد ضرورت زندگي مردم به طرز بي سابقه گران شده است.
در هر صورت نشانه ها حاکي از آن است که پاکستان در سياست کلي خود تغييراتي به وجود نخواهد آورد و دنيا نيز منتظر تصميم جديد اين کشور نبايد باشد. اين کشور طي سال هاي گذشته براي تداوم بحران در منطقه و افغانستان سرمايه گذاري کرده است و نمي خواهد به آساني از مواضع گذشته خود عقب نشيني کند.
اکنون نوبت به افغانستان مي رسد که چه پاليسي را در پيش بگيرد؟ انتظار عمومي از تصميم گيرندگان و هيات رهبري حکومت افغانستان اين است که بر جديت و قاطعيت خود در برابر پاکستان مصمم باشد و هرگز سياست هاي سال هاي گذشته را تکرار نکند. زيرا انفعال و استيصال موجود که پاکستان اکنون گرفتار آن است، به دليل قاطعيت دولت افغانستان در طي دو سال گذشته به وجود آمده است و کمترين عقب نشيني و مماشات در برابر پاکستان و گروه هاي تروريستي مي تواند بار ديگر زمان را به نفع آن ها مصادره کند.
ممکن است سرسختي در برابر پاکستان پيامدهاي ناگواري نيز براي افغانستان داشته باشد ولي تجربه ثابت کرده است که قاطعيت در برابر سياست هاي اين کشور نتايج بهتر و عيني تري را به ارمغان خواهد آورد. در گذشته ها ايالات متحده، بزرگ ترين تکيه گاه پاکستان بود. اما اين تکيه گاه به نظر مي رسد از دست پاکستان رفته است و اکنون توپ در ميدان پاکستان است که آن را به کدام سو و چگونه پرتاب مي کند.

دیدگاه شما