صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان و جستجوی راه‌های بدیل تجارتی

-

افغانستان براي رسيدن به ثبات اقتصادي نيازمند است که روابط تجاري خود را با کشورهاي مختلف توسعه دهد. توسعه اين روابط مي تواند اقتصاد افغانستان را رونق بخشد و از وابستگي تجاري کشور بکاهد.
مسئولين اتاق تجارت و صنايع و مقامات سفارت قزاقستان و تاجران قزاقستاني در نشست مشترک تجارتي، بر توسعه روابط تجارتي دو کشور تاکيد کردند. خان جان الکوزي معاون اتاق تجارت و صنايع کشور گفت توسعه تجارت بين افغانستان و قزاقستان ميتواند زمينه صادرات و واردات از کشورهاي آسياي ميانه به افغانستان را هموار سازد.
مسئولين اتاق تجارت و صنايع همچنين گفتند که سطح مبادلات تجارتي دو کشور افزايش يافته است و به 437 ميليون دالر رسيده است. از اين مقدار، ارزش واردات افغانستان از قزاقستان 426 ميليون دالر و ارزش صادرات به قزاقستان 11 ميليون دالر است.
قزاقستان با توجه به موقعيت جغرافيايي و ژئوپليتيکي اش مي تواند به عنوان يک حلقه وصل افغانستان به بازارهاي چين و روسيه،عمل کند. از اين لحاظ توسعه روابط تجارتي با قزاقستان براي آيندهي اقتصادي کشور و فراهم سازي زمينه ثبات بازار کشور، از اهميت ويژه برخوردار است.
افغانستان براي وارد کردن کالاهاي مورد نياز خود همواره با چالش مواجه بوده است. وابستگي بيش از حد کشور به مرزهاي پاکستان و تنش در روابط سياسي دو کشور، بر اين چالشها افزوده است. افغانستان براي عبور از اين چالش ها نيازمند است که روابط تجاري خود را توسعه دهد و کشورهاي آسياي ميانه مي تواند براي افغانستان بديل مناسب باشد.
افغانستان مدتها است که در جستجوي راههاي بديل تجارتي است. در واقع با تيره شدن روابط سياسي افغانستان و پاکستان، مقامات افغانستان در تلاش هستند تا روابط تجاري و اقتصادي خود با پاکستان را کاهش بدهد.
وابستگي تجاري افغانستان به پاکستان، زمينه سوء استفاده سياسي اين کشور را فراهم کرده است. پاکستان بارها مرزهاي خود با افغانستان را به بهانه هاي گوناگون بسته است و تلاش کرده است به اموال تجارتي تاجران افغان اجازه عبور ندهد. اخيرا پاکستان در پي حمله به يک زيارت در ايالت سند مرزهاي خود با افغانستان را بست و گفت عاملان اين حمله در افغانستان پايگاه امن دارند و مخفي شده اند. اين امر بيش از آنکه راهکاري در راستاي مبارزه با تروريزم تلقي گردد، سياستي بود براي وارد کردن فشار اقتصادي به دولت و مردم افغانستان.
بسته شدن مرزهاي پاکستان به روي مردم و تاجران افغانستان، بر بازارهاي افغانستان تاثير شديد گذاشت و ثبات بازار افغانستان را برهم زد. اين امر نشان داد که وابستگي به يک منبع ترانزيتي و تجارتي، پيامدهاي زيانباري به اقتصاد کشور و وضعيت زندگي شهروندان دارد.
توسعه روابط تجاري با کشورهاي آسياي ميانه مي تواند، بازارهاي افغانستان را با ثبات تر بسازد. بازارهاي افغانستان اکنون از ثبات لازم برخودار نيست و عوامل گوناگون سياسي و اقتصادي وضعيت بازار را تغيير مي دهد؛ گسترش روابط تجاري با کشورهاي ديگر منطقه و از جمله آسياي ميانه مي تواند تا حدي زيادي از نوسانات بازار جلوگيري کند.
افغانستان با گسترش روابط تجاري خود با کشورهاي آسياي ميانه زمينه دسترسي خود به بازار روسيه و چين را فراهم مي کند. دسترسي به اين بازارها مي تواند بازارهاي افغانستان را متحول کند و تاجران افغانستان را قادر بسازد که مارکيت هاي بيشتري براي مبادله کالاهاي تجاري خود در اختيار داشته باشند.
مسئولين اتاق تجارت و صنايع کشور در نشست ديروزي گفتند که آنها بيشترين صادرات را به پاکستان داشته اند. با فراهم شدن زمينه دسترسي تاجران افغانستان به بازارهاي روسيه و چينْ، علاوه بر اينکه بسياري از مشکلات تاجران افغانستان حل خواهد شد، ارزش کالاهاي صادراتي افغانستان نيز افزايش خواهد يافت و ديگر نيازي به صدور آنها به پاکستان نخواهد بود.
حکومت افغانستان علاوه بر اينکه روابط تجاري خود را با کشورهاي آسياي ميانه گسترش مي دهد، بايد تلاش کند که روابط سياسي و فرهنگي خود را نيز با اين کشورها توسعه دهد، تا روابط با اين کشورها در سطوح مختلف بهبود يابد و زمينه روابط اقتصادي و تجارتي با ثبات تر فراهم گردد.

دیدگاه شما