صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مسؤلان امنیتی و فقدان استراتژی ملی

-

ديروز مجلس سنا بار دگر مسؤلان امنيتي کشور را به اين مجلس فراخواند و از آنها در باره وضعيت رو به وخامت امنيتي توضيح خواست. اين نخستين بار نيست که مسؤلان امنيتي به مجلس فراخوانده مي شود، پيش از اين نيز بارها اين کار صورت گرفته؛ اما نتيجه عملي به دنبال نداشته است. مردم انتظار دارند که در مجلس از سوي مسؤلان امنيتي روي طرح هاي استراتژيک امنيتي و تغيير در سياست هاي منطقه و تأثير آن بر اوضاع افغانستان و تدابير منطقي و معقولي که از سوي نهادهاي امنيتي اتخاذ گرديده، صحبت شود و در اين رابطه مسؤلان امنيتي اميدواري هايي را براي مردم افغانستان بدهند و سطح نگراني هايي مردم را کاهش دهند؛ اما به نظر مي رسد که مسؤلان امنيتي چندان حرفي براي گفتن ندارند و هر بار سخن هاي گذشته را تکرار مي کنند و به صورت مبهم و سرپوشيده از آينده اطمينان مي دهند و از آمادگي هاي کامل ارگان هاي امنيتي در قبال تهديدات همه جانبه امنيتي خبر مي دهند؛ و لي هر بار که فصل بهار فرا مي رسد و عمليات بهاري گروه هاي شورشي در مناطق مختلف کشور آغاز مي گردد، متوجه مي شويم که شورشيان با استراتژي، تاکتيک و برنامه هاي کارامدتر وارد عرصه جنگ مي گردد و نيروهاي امنيتي ما را در بسياري از مناطق به چالش مي کشانند و تعدادي از مناطق و ولسوالي ها را به تصرف خود در مي آورند. اين همه نشان مي دهد که شورشيان از فصل زمستان و دوران استراحت جنگي، بسيار خوبتر و بهتر استفاده مي کنند.
طالبان همه ساله بهتر و قويتر از سالهاي قبل ظاهر شده و تهاجمي تر عمل کرده است. طالبان با تمام مشکلاتي که به آنها مواجه بوده، توانسته اند روحيه جنگي نيروهاي خود را در جبهات حفظ کنند و سلاح و تجهيزات لازم را براي آنها در سراسر کشور فراهم آورد. طالبان در جنگ تبليغاتي نيز مؤفقتر از حکومت عمل کرده است. در حالي که حکومت با سياست ها و رويکردهاي اشتباه خود به انگيزه اي بالاي نيروهاي امنيتي لطمه مي زند و امکانات و تجهيزات جنگي را به موقع براي نظاميان رسانده نمي توانند و در سطح ملي نيز با انتقادات تند شهروندان کشور مواجه مي باشد و روز به روز از اعتماد مردم نسبت به حکومت و ارگان هاي امنيتي کشور کاسته مي شود؛ گروه هاي افراطي طالبان و ساير گروه هاي تروريستي از طريق ملا امامان مساجد، تکيه خانه ها، مدارس ديني و حتا دانشگاههاي کشور، مردم را عليه حکومت و کشورهاي کمک کننده خارجي در افغانستان تحريک مي کنند و اهداف و برنامه هاي خود را در قالب دين و... براي مردم ارائه مي کنند. امروزه نهادهاي ديني و مذهبي در کشور به يک تهديد بالقوه براي مردم افغانستان تبديل شده است که نياز جدي به نظارت دارند.
حکومت به هر دليلي نتوانسته است از ظرفيت ها و پتانسيل هاي ملي به سود تقويت و استحکام پايه هاي نظام سياسي در کشور استفاده کنند. در برخي مواقع حکومت حتا بر ضد نهادهايي کار کرده اند که آن نهادها همواره از روند دموکراسي در کشور حمايت کرده اند.
ديروز نيز مسؤلان امنيتي بيشتر هوايي گز کردند و ايده آلي صحبت کردند و آرمان ها و آرزوهاي خود را براي نمايندگان مجلس سنا و مردم بيان کردند. هيچ طرح و برنامه مؤثر و کارامدي که بتواند شهروندان کشور را نسبت به آينده امنيتي اميدوار سازند؛ ارائه ندادند. ديروز نشست سه جانبه روسيه، چين و پاکستان در مسکو برگزار شد و اين نشست با واکنش تند نمايندگان پارلمان روبرو شده بود، يک بخش اين مسأله به نهادهاي امنيتي کشور نيز ارتباط مي گيرد. ضعف و ناکامي ما در جبهات جنگ موجب بروز سياست هاي جديد امنيتي در منطقه گرديده است. از آنجايي که افغانستان در محور و محراق اين سياست ها قرار مي گيرد، هرنوع تغيير در سياست هاي منطقه اي مي تواند در اوضاع امنيتي افغانستان تأثيرگذار باشد. ولي پاسخ مسؤلان در اين رابطه چه بود؟ آيا تماس کشورهاي روسيه با طالبان واقعا نگران کننده است؟ افغانستان چه تدابيري براي آينده اتخاذ خواهد کرد؟ و...

دیدگاه شما