صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اولویت منافع افغانستان در روابط منطقه ای

-

داکتر عبدالله روز گذشته به ايران سفر کرد، سفري که به مقامات ايران برنامه ريزي شده بود، و اما به طور ناخواسته اي مصادف شده با اعدام شيخ نمر باقر النمر فقيه و روحاني برجسته عربستاني توسط حکومت عربستان، و عکس العمل هاي تند و شديد ايراني ها، که در نتيجه منجر به قطع کليه روابط اقتصادي و ديپلماتيک اين دو کشور گرديد.

تنش سياسي ميان ايران و عربستان در زماني رخ داده است که جهان اسلام بيش از هر زمان ديگري، به وحدت و همسويي کشورهاي اسلامي نياز دارد. در بسياري از کشورهاي غربي زنگ هاي خطر به خاطر تهديد تروريزم و گروه هاي ترويستي تحت نام اسلام، به صدا در آمده است. کشورهاي اسلامي زيادي هم اکنون در آتش جنگ و تروريزم مي سوزند، از يمن و سوريه گرفته تا کشورهاي آفريقايي در آتش خشونت و ترور و خشم مي سوزند.

با ورود داعش در افغانستان و سربازگيري اين سازمان تروريستي، بسياري از کشورهاي همسايه به شدت حساس شده اند. چين، روسيه، هند، کشورهاي آسياي ميانه، ايران و پاکستان هر کدام به نحوي در مورد آينده افغانستان نگراني هاي خود را ابراز داشته اند. کشورهايي مثل روسيه عملا تلاش  دارند تا فراتر از تلاش هاي ديپلماتيک، وارد قضاياي افغانستان شوند. گفته مي شود که روسيه با شماري از سران طالبان ديدار و گفتگو کرده است.

اما حالا تقارن سفر عبد الله با تنش شديد ميان دو کشور ايران و عربستان، مطمينا رئيس اجراييه را در وضعيت حساسي قرار خواهد داد. رئيس اجراييه در اين سفر به بندر چابهارمي رود تا موضوع صادرات و واردات کالاهاي افغانستان از اين بندر را مورد بررسي قرار دهد. موضوع  مهاجران افغان، توسعه وتقويت روابط اقتصادي و تجاري، تامين انرژي افغانستان نيز در برنامه سفر رئيس اجراييه قرار دارد. همراهان رئيس اجراييه در اين سفر استاد محمد محقق معاون دوم رياست اجراييه، محمد حنيف اتمر مشاور امنيت ملي، سيد حسين عالمي بلخي وزير مهاجرين، همايون رسا وزير تجارت و صنايع، نسرين اورياخيل وزير کار و امور اجتماعي، عبدالباري جهاني وزير اطلاعات و فرهنگ، محمد بتاش وزير ترانسپورت، حکمت خليل کرزي معاون سياسي وزير امور خارجه افغانستان و شماري از مشاوران دفتر رياست جمهوري همراهي مي‌کنند. قرار است در اين سفر سه سند همکاري در زمينه گردشگري، ورزش و جوانان و فرهنگي امضاء شود.

اختلافات شديد ميان عربستان و ايران، به نظر مي رسد که اين سفر را تحت الشعاع خود قرار خواهد داد. شماري از کشورهاي منطقه در حمايت يا مخالفت از عربستان و ايران صف آرايي کرده اند و از قراين چنين استنباط مي شود که هر دو کشور خود را براي شرايط خيلي سخت و دشوار آماده کرده اند. آنچه براي مردم افغانستان نگران کننده است، آسيب پذيري افغانستان از اختلافات ميان اين دو کشور مدعي رهبري جهاني اسلام است. هر دو کشور تلاش خواهند کرد تا پاي افغانستان را به حمايت و مخالفت هاي ميان خود بکشند.

البته تشديد تنش ها و تلاش عربستان وايران براي وارد ساختن کشورهاي بيشتر از جمله افغانستان به حمايت و مخالفت از يکديگر، لزوما نمي تواند به سفر رئيس اجراييه ارتباط مستقيم داشته باشد. دولت افغانستان و مسئولين اجراي سياست خارجي کشور، بايد با حساسيت و درايت لازم، حفظ بي طرفي افغانستان را در اين مورد به تمامي کشورها اعلام نمايد.

فراتر از اين مسئله، روابط اقتصادي ميان دو کشور ايران و افغانستان و رهايي از وابستگي شديد به تجارت از طريق پاکستان، براي افغانستان از اهميت زيادي برخوردار است. بندر چابهار ايران در صورتي که افغانستان بتواند از اين امکان به صورت درست و اصولي و با توجه به منافع ملي افغانستان استفاده ببرد، منافع فراوان اقتصادي را براي افغانستان در بر خواهد داشت.

هئيت بلند پايه اي که به رياست داکتر عبدالله به اين سفر رفته اند بايد بتوانند به هدف خود يعني دستيابي به منافع اقتصادي و تجاري براي افغانستان نايل شوند.  

دیدگاه شما