صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان و نشست قلب آسیا

-

افغانستان در نشست قلب آسيا (در پاکستان) در عالي ترين سطح شرکت کرده و با اين کنفرانس بسيار با علاقه و خوشبيني برخورد کرده است. روز چهارشنبه، اشرف غني در راس هيئتي وارد اسلام آباد شد و با استقبال گرم مقامات پاکستاني روبرو شد. اشرف غني به عنوان رئيس جمهوري افغانستان، از ابتداي حکومتش يک پيام واضح به پاکستان داشته که اين کشور به امنيت افغانستان بايد کمک کند. او حساب ويژه اي روي پاکستان باز کرده بود، بارها از پاکستان خواست تا افغانستان را در رسيدن به صلح کمک کند، اقداماتي را براي نزديکي با پاکستان انجام داد که حتا موجب ناراحتي هند از افغانستان شد، اما همه اينها سرانجامي براي افغانستان نداشت. مرگ ملا عمر همه چيز را ميان افغانستان و پاکستان به هم ريخت. بي اعتمادي ناشي از اين مسئله براي ماه ها بر روابط دو کشور سايه افگند. جالب است، اکنون که اشرف غني براي ترميم روابط دو کشور به پاکستان رفته است نيز، خبرهاي مرگ و يا حد اقل زخمي شدن ملا منصور(خلف ملاعمر) چند روز پيش، رسانه اي شد، هر چند که منابع مستقل مرگ ملا منصور را تاييد نکرده اند، اما مطمينا در صورت مرگ او، روابط دو کشور باري ديگر تحت تاثير قرار خواهد گرفت.

افغانستان و پاکستان همواره يکديگر را به حمايت از تروريزم متهم کرده اند. پيش از برگزاري اين کنفرانس دولتمردان افغانستان، همزمان با افزايش عمليات هاي نظامي و حملات انتحاري در افغانستان و تشديد فشار طالبان بر دولت، ادعا داشتند که پشت همه اينها دولت پاکستان قرار دارد. هر چند شرکت کنندگان اين کنفرانس واضحا ادعاي حمايت پاکستان از تروريزم را نداشته اند، اما مطمينا در مذاکرات با دولت پاکستان با اصرار از دولت پاکستان خواهند خواست تا در قسمت آوردن صلح در افغانستان اين کشور را ياري رساند. نامعلوم بودن وضعيت طالبان که در حال حاضر ميان خود درگير هستند و وضعيت نامناسبي نيز دارند، هر گونه پيشرفت در زمينه نزديک شدن به گفتگوهاي صلح را کند مي کند.

دولت افغانستان از جهت ديگري نيز تحت فشار است. ظهور و ورود گروه تروريستي داعش در افغانستان و نفوذ اين گروه در شماري از ولايات افغانستان، تهديدي بالقوه براي افغانستان است. اين گروه هر چند در حال حاضر تحرکي جدي از خود نشان نمي دهد، اما بر اساس پيش بيني هاي آگاهان، بهار سال آينده با تقويت اين گروه، براي افغانستان بهاري خونين خواهد بود.

اما از سوي ديگر، تشديد فشارهاي داعش بر کشورهاي غربي به خصوص با حملات داعش در فرانسه و امريکا، افکار عمومي را متوجه مناطقي کرده است که داعش در آن حضور دارد و يا احتمال دارد در آينده استفاده کند. اين وضعيت سبب مي شود که حضور داعش در افغانستان به عنوان يک تهديدي جدي براي امنيت جهاني به حساب بيايد. کشورهاي ايران، هند، آسياي ميانه و روسيه نيز از خطر داعش کاملا آگاهند و مطمينا تلاش خواهند کرد تا موضع قويتري ضد تروريزم اتخاذ گردد. هرچند فشار طالبان در حال حاضر، تنها بر دولت افغانستان احساس مي شود، اما همه کشورهايي که در اين نشست حضور دارند، تحت تاثير فشار حضور داعش در افغانستان و به تبع آنها، تاثيرات اين حضور در کشورهايشان هستند.

اما مسئله مهم اين است که دولت افغانستان در مذاکرات با  دولت پاکستان در چه حالتي قرار دارد. دولت افغانستان با مشکلات داخلي جدي روبرو است. اختلافات نظر در داخل دولت وحدت ملي، آن را در حالت بدي قرار داده است. در گذشته نيز دولت افغانستان، در حالي با طالبان مي خواست گفتگو کند که اتحاد نظر در داخل دولت وجود نداشت و در عين حال مردم افغانستان نيز در اين مذاکرات به طور کلي خود را شريک نمي ديدند. هنوز هم دولت افغانستان براي صلح و جلب نظر پاکستان تلاش مي کند، اما دولت عملا در داخل با مشکلات شديدي روبرو است. 

به هر صورت توافق ها و مواضع متحد افغانستان و پاکستان و کشورهاي حامي آنها، در صورتي که بتواند راهي براي ثبات و امنيت در اين کشورها بگشايد، به نفع کشور، منطقه و در کل امنيت جهاني خواهد بود. اين نشست ثابت خواهد ساخت که دولتمردان افغانستان تا چه اندازه اي با طرح و برنامه در چنين نشست هاي حضور مي يابند و چه دستاوردهايي براي کشور خواهند داشت.

دیدگاه شما