صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۲۴ سنبله ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

یوناما: گسترش و تشدید جنگ‌ها، سبب نقض حقوق بشر و جرایم جنگی شده است

یوناما: گسترش و تشدید جنگ‌ها،  سبب نقض حقوق بشر و جرایم جنگی شده است

یوناما/ هیات معاون ملل متحد در افغانستان خواهان توقف فوری جنگ در شهرها شده و گفته است که گسترش و تشدید جنگها در شهرهای بزرگ سبب نقض وسیع حقوق بشر، محدودیت زنان و فعالان مدنی، قتل غیرنظامیان به شمول زنان و کودکان و جرایم جنگی شده است.
یوناما روز سه شنبه 19 اسد با انتشار گزارشی از قول خانم میشل پاچلیت کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هشدار داده است که ناکامی در جلوگیری از افزایش خشونتها و ارتکاب نقض حقوق بشر پیامدهای فاجعه باری برای مردم افغانستان دارد.
یوناما تاکید میکند که تلفات افراد ملکی همچنان در حال افزایش است و گزارشهای نقض حقوق بشر که ممکن است به جرایم جنگی و جرایم علیه بشریت محسوب شود، در روزهای اخیر افزایش یافته است.
در گزارش از قول خانم پاچلیت افزوده شده که جنگ شهری منجر به کشته شدن تعداد زیادی از افرادملکی میشود. در این اعلامیه یوناما آمده است که تنها در چهار شهر  لشکر گاه، قندهار، هرات و قندوز  دستکم ۱۸۳ نفر از افراد ملکی کشته و ۱۱۸۱ نفر از جمله اطفال زخمی شده اند. این تنها تلفات افرادملکی است.
یوناما خواهان این شده است که طرفین منازعه باید برای جلوگیری از خونریزی بیشتر، جنگ را متوقف کنند. طالبان باید عملیات نظامی خود را در شهرها متوقف کند.
این نهاد بین المللی هشدار میدهد که همه طرفها باید به پای میز مذاکره برگردند و به یک راه حل مسالمتآمیز دست یابند، در غیر صورت وضعیت وحشتناک حاضر برای بسیاری از افغانها بسیار بدتر خواهد شد.
خانم باچلیت از همه کشورها خواسته است تا از نفوذ خود؛ بشکل دوجانبه و چندجانبه برای پایان دادن به خصومتها در افغانستان استفاده کنند. وی گفته است: «دولتها موظفند از هرگونه اهرم فشار برای کاهش تنش و تقویت روند صلح استفاده کنند.»
کمیشنر عالی با اشاره به جلسات این هفته در دوحه برای صلح برگزار می شود، تاکید کرده و گفته است که جنگ باید پایان داده شود.
بر اساس گزارشهای مستند هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد ، در درگیریها بیشترین آسیب به افراد ملکی میرسد. حملات هوایی نیز منجر به تلفات افرادملکی شده است. علاوه بر این، از آغاز حمله ماه می طالبان تا کنون، دستکم ۲۴۱۰۰۰ نفر بیجا شده و درگیریهای طولانی مدت در شهرها منجر به آسیب زیرساختهای اساسی مانند سرکها و پلها و دیگر تسهیلات ملکی شده است.
در گزارش یوناما آمده است:« وضعیت در جنوب شهر لشکرگاه ، مرکز ولایت هلمند ، به وضوح نشان میدهد که جنگ تأثیر وحشتناکی را بر افراد ملکی بار آورده است. تنها در ۱۳ روز از ۲۸ جولای به این طرف، هنگامی که جنگ در شهر آغاز شد، سازمان ملل متحد گزارش هایی مبنی بر کشته شدن دست کم ۱۳۹ فردملکی و زخمی شدن ۴۸۱ نفر را دریافت کرده است. تعداد واقعی بیشتر خواهد بود.»
یوناما گفته است این درحالیست که ارتباطات یوناما و بخشهای بشری با شهرهای درگیر جنگ به طور متناوب قطع شده و بسیاری از افراد ملکی که در اثر نبرد زخمی شده اند، قادر به رسیدن به شفاخانهها نبوده اند.
در این گزارش اضافه شده است که منابع غذایی موجود در شهرهای درگیر جنگ به سرعت در حال کاهش است و کمبود تجهیزات طبی نیز گزارش شده است. برق و آب در بیشتر نقاط شهر قطع شده است.
در این گزارش علاوه شده است:« تصرف گسترده تقریبا ۱۹۲ مراکز اداری ولسوالیها توسط طالبان ، حملات به مراکز ولایات از جمله قلعه نو، قندهار ، لشکرگاه ، هرات، فیضآباد، غزنی، میمنه، گردیز، فیضآباد ، پلخمری و مزارشریف و تصرف حداقل شش مرکز ولایت به شمول زرنج در ولایت نیمروز، شبرغان در ولایت جوزجان، شهر قندوز در ولایت قندوز، تالقان در ولایت تخار، سرپل در سرپل و ایبک در سمنگان ترس و وحشت را در بین مردم ایجاد کرده است.»
کمیشنر عالی ملل متحد از افزایش ملیشهسازی حامی دولت نیز هشدار داده و گفته است که ممکن است این ملیشهها افراد ملکی بیشتری را در معرض خطر قرار دهند.
گزارش از قول خانم پاچلیت میافزای که مناطقی که قبلا توسط طالبان تصرف شده است و مناطقی که دست به دست میشوند، گزارشهای وحشتناکی از اعدام های صحرایی، حملات علیه مقامات فعلی و اسبق دولتی و اعضای خانواده آنها، استفاده نظامی و تخریب خانهها، مکاتب، مراکز صحی و همین گونه از جابجا سازی مهمات منفجره تعبیه شده (IED )  به شمول بمب های فشاری که به عنوان ماین های ضد پرسونل عمل مینماید، دریافت شده است.
در این گزارش آمده است :« سازمان ملل متحد گزارشهای بسیار نگران کننده دیگری در مورد نقض جدی حقوق بین المللی بشردوستانه مانند کشتن نیروهای دولتی که از جنگ دست کشیده اند توسط طالبان دریافت کرده است.
در این گزارش آمده است که حقوق بشری اعضای تسلیم شده گروه طالبان به دست پولیس محلی نیز نقض شده است.
خانم باچلیت گفته است که هدایت حملات علیه افراد ملکی نقض جدی قوانین بین المللی بشردوستانه است و  جنایت جنگی پنداشته میشود. وی تاکید کرده است که عاملان نقض حقوق بشر بین المللی و حقوق بشردوستانه باید پاسخگو باشند.
در این گزارش کمیشنر عالی در مورد اعمال محدودیت شدید طالبان بر حقوق بشر در مناطق تحت کنترول خود نگرانی خاص خود را ابراز کرده و گفته است:« مردم هراس دارند که به دست گرفتن قدرت توسط طالبان دستاوردهای حقوق بشری دو دهه گذشته را محوه خواهد کرد.»
در گزارش آمده است که ملل متحد گزارشهای را دریافت کرده است که بیرون رفتن زنان و دختران از خانههایشان در ولسوالیهای مختلف تحت کنترل طالبان بدون محرم یا سرپرست مرد ممنوع است. گزارش علاوه میدارد که این محدودیت ها بر حقوق زنان تاثیر جدی دارد، از جمله حق دسترسی به خدمات صحی، خصوصا در جریان جنگ رسیدگی به مراقبتهای عاجل صحی برای آنها و خانواده هایشان مساله مرگ و زندگی است.
گزارش میافزاید:« طالبان در چندین منطقه تهدید کرده اند که نقض این قوانین مجازات سختی را در پی خواهد داشت. در حال حاضر گزارشهایی از شلاق و ضرب و شتم زنان در محضر عام به دلیل نقض قوانین وضع شده وجود دارد. در یک مورد در ولایت بلخ  به تاریخ سوم آگست یک فعال حقوق زنان به دلیل نقض قوانین مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.»
کمیشنر عالی ملل متحد گفته است که محدودیتهای جدی بر آزادی بیان و روزنامهنگاران در انجام کارهای مهم شان توسط هر دو طرف نیز در این دور ابهام و هرج و مرج بسیار نگران کننده است.
خانم پاچلیت گفته است:« زنان، اقلیتها، مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران و دیگران که به گونه خاص آسیب پذیر هستند نیاز به حمایت ویژه دارند. خطرهای واقعی جنایات دوباره علیه اقلیتهای قومی و مذهبی وجود دارد.»
خانم پاچلیت گفته است که با وجود مشکلات امنیتی و سایر چالشها، به نظارت بر وضعیت حقوق بشر ادامه میدهد و از جامعه بین المللی میخواهد که از طریق شورای حقوق بشر و شورای امنیت،  اقدامات فوری برای جلوگیری از افزایش جنایات انجام دهند.