صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اعتراض شهروندان به ماهوار شدن صرفیه برق؛ ماهوار شدن بل‌ها، دزدی از جیب مردم است

اعتراض شهروندان به ماهوار شدن صرفیه برق؛  ماهوار شدن بل‌ها، دزدی از جیب مردم است گزارش: علیرضا احمدی

شهروندان کشور به خصوص پایتخت نشینان به اقدام اخیر شرکت برشنا مبنی بر ماهوار کردن صرفیههای برق، اعتراض دارند و میگویند که باید بلهای صرفیه برق مثل سابق صادر شود.
ننگ پشتون میگوید که ماهوار شدن بلهای صرفیه برق، آغاز دزدی شرکت برشنا است؛ این شرکت از این طریق از جیب شهروندان دزدی میکند.
اجمل نثار نیز میگوید که در بلهای جدید که به طور ماهوار صادر میشود، «دزدی آشکار» است. زیرا شرکت برشنا در ساختار کتهگوریها تغییر غیرموجه آورده است.
او افزود که در دستهبندیهای جدید، تغییراتی وارد شده است که مقدار صرفیه برق را از دسته اول و دوم به سوم و چهارم انتقال داده است که در این صورت بیشتر مقدار صرفیه در قیمتهای بلند هر کیلووات ضرب میشود.
این شهروند کابلی گفت که در دستهبندی جدید، در بلهای یک ماهه و دو ماهه دو برابر تفاوت وجود دارد. او تاکید کرد که شرکت برشنا باید به مردم و حکومت وضاحت دهد که حداقل و حداکثر صرفیه را در دستهبندیهای مختلف چرا تغییر داده است؟
پیش از این بلهای پرداختی پول برق، هر دو ماه به مشترکان میرسید و هر کیلووات مصرفی 2.5 افغانی در کابل بود. در برخی از ولایتهای کشور این رقم بیشتر بود.
شرکت برشنا اما حدود یک هفته پیش اعلام کرد، «به منظور ارایه خدمات بهتر به مشترکان و نیز با درک عمیق از وضعیت نابسامان اقتصادی مشترکان رهایشی به ویژه هموطنان طبقه فقیر، بِل صرفیهی برق را از دو ماه به یک ماه تغییر داد.»
در اعلامیه این شرکت نوشته شده که اینک روند توزیع بِل ماهوار صرفیهی برق در کابل آغاز شده است و کارمندان شرکت برشنا در تلاشاند تا بِل هر چه زودتر در دسترس مشترکان قرار گیرد.
اما شهروندان کابلی میگویند که این کار شرکت برشنا «جفا» در حق مشترکان است با ابتکار جدید شرکت برشنا، کاهشی در صرفیهها نمیآورد.
نصرتالله رسولی دیگر شهروند کابل میگوید که با روش جدید نه تنها قیمت مصرف برق برای مردم کاهش نیافته بلکه افزایش خواهد یافت.
آقای رسولی میگوید که از سوی دیگر، علاوه بر افزایش میزان مصرف؛ ماهوار شدن بلهای برق باعث میشود که مردم ساعتها در صفهای بانک برای پرداخت پول برق منتظر بمانند.
او گفت که بیش از 70 درصد جمعیت کشور بیسواد یا کم سواد هستند و نمیتوانند از راههای الکترونیکی، بلهای برق خود را پرداخت کنند.
محمد نجیب دیگر شهروند کابلی نیز گفت که علاوه بر اینکه صرفیه بلهای برق تساعدی حساب میشود؛ مشترکان مجبور هستند هر ماه مبلغ 25 افغانی را بابت قرطاسیه شرکت برشنا پرداخت کنند، مبلغی که حدود 5 افغانی بیشتر برای شرکت تمام نمیشود. او گفت که مقدار اضافه آن در جیب رئیسان شرکت برشنا خواهد رفت.
در بلهای صرفیه برق، 15 افغانی به منظور کمیشن بانکی و 10 افغانی با عنوان مصارف قرطاسیه از مشترکان همراه با صرفیه برق دریافت میشود.
بر اساس آمارهای شرکت برشنا، بیش از 572 هزار مشترک رهایشی و 26 هزار مشترک تجاری در شرکت برشنا ثبت هستند و برق مصرف میکنند.
مشترکان شرکت برشنا میگویند که اگر این اقدام عملی شود، ماهانه میلیونها افغانی به گونه ناملموس از جیب شهروندان بیرون و به جیب یک تعداد از رئیسان شرکت برشنا میرود.
شرکت برشنا اما میگوید که ماهوار شدن بِلهای برق از خواستههای اساسی هموطنان عزیز ما بود و شرکت برشنا آن را عملی کرده است.
این شرکت میگوید: «شیوه سنجش مصارف بِلهای برق دو ماهه در بِل برق ماهوار از نگاه تخنیکی ناممکن بوده زیرا باعث میشود تا شرکت برشنا در هر ماه حدود یک میلیارد افغانی زیان مالی کند. بِل ماهوار با شیوه جدید به شما کمک میکند، تا صرفیه حقیقی مصرف خویش را بپردازد و از صرفیهی بلند بلهای دوه ماهه رهایی یابد.»
گفتنی است که در بلهای برق دو ماهه، از ۱ تا ۲۰۰ کیلوات به ۲.۵ افغانی محاسبه میشد، اما اکنون در بلهای برق ماهوار از ۱ تا ۱۰۰ کیلوات به ۲.۵ افغانی محاسبه میشود و با بالا رفتن صرفیۀ برق مشترکان از ۱۰۰ کیلوات، هر کیلوات به ۳.۷۵ افغانی محاسبه میشود.
تغییراتی که در شیوۀ محاسبه صرفیههای برق بر اساس بلهای یکماهه آمدهاست، بیشتر به کسانی که مصرف نسبتاً ثابت وکم داشته اند، زیانمند بودهاست.
مسؤولان شرکت برشنا اما میپذیرند که بخشی از چالشها در توزیع نخستین دور بلهای یک ماهه به دلیل نبود تجربه وجود داشته است.