صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گزارشگران بدون مرز: افغانستان همچنان مرگ‌بارترین کشور برای روزنامه نگاران است

گزارشگران بدون مرز:  افغانستان همچنان مرگ‌بارترین کشور برای روزنامه نگاران است

سازمان گزارشگران بدون مرز با نشر گزارش «ردهبندی جهانی آزادی رسانهها 2021» نوشته است که افغانستان از بین 180 کشور، در مکان 122 قرار دارد و همچنان مرگبارترین کشور برای روزنامه نگاران است.
این نهاد روز سهشنبه 31 حمل با نشر خبرنامهای نوشته است که در افغانستان افزون بر ویروس کووید-۱۹ که در میان خبرنگاران دست کم دهها کشته برجای نهاده اما ویروس دیگری نیز از درون به افغانستان آسیب میرساند.
در خبرنامه نوشته شده که «ویروس خشونت افراطگرایانهای که خبرنگاران و به ویژه خبرنگاران زن را هدف قرار داد. دستکم شش خبرنگار و همکار رسانه  در سال ۲۰۲۰ به شکل هدفمند به قتل رسیدند. چهار تن دیگر  از آغاز سال میلادی روان کشته شدهاند.
این سازمان نوشته که «افغانستان با آنکه به دلیل افت و یا تغییرات دیگر کشورها در جایگاه خود مانده است اما همچنان یکی از مرگبارترین کشورهای جهان برای خبرنگاران است.»
گزارشگران بدون مرز درباره این کشتارها ضمن هشدار برای توفق زنجیره کشتار روزنامهنگاران از مقامات حکومت افغانستان خواهان تحقیق و بررسی جدی شد و همزمان از جامعه جهانی– به ویژه سه کشور ایالات متحده امریکا، آلمان و فرانسه درخواست کرده که از فراخوان گزارشگران بدون مرز به دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای افزودن جنایات اخیر بر تحقیق و بررسی درباره افغانستان، حمایت کنند.
ردهبندی جهانی آزادی رسانهها گردآوری شده از سوی گزارشگران بدون مرز که در مدت یکسال وضعیت روزنامهنگاری را در ۱۸۰ کشور جهان بررسی میکند، نشان میدهد که انجام حرفهی روزنامهنگاری اصلیترین واکسن برای ویروس اطلاعات نادرست است. اینگونه در ۷۳ درصد کشورهایی که مورد بررسی قرار گرفتهاند، این واکسین در ۷۳ کشور از ۱۸۰ دولت جهان به شکل ناگواری مختل شده است و در۵۳ کشور در تنگنا قرار گرفته استَ.
به نقل از خبرنامه، ایران در رتبه ۱۷۴ جهان قرار گرفته و مقامات حکومتی ایران با سختتر کردن مهار اطلاعات و افزایش بازداشت و محکوم کردن روزنامهنگاران به حبسهای سنگین، تلاش کردن شمار مبتلایان و کشته شدگان بر اثر کووید -۱۹ را کم نشان دهند.
کشورهای پیشرو در رده بندی جهانی ۲۰۲۱
سازمان گزارشگران بدون مرز میگوید که برای پنجمین سال پیاپی ناروی با آنکه رسانهها از تنگناهایی در دسترسی به اطلاعات درباره همهگیری کرونا انتقاد داشتند، اما رده نخست را در فهرست رده بندی جهانی آزادی رسانهها حفظ کرد، فنلاند در رده دوم خود ماند و سوئد (۱+،۳) به رده سوم رسید که سال پیش  به سود دانمارک (۱-،۴) از دست داده بود. ویرایش ۲۰۲۱ ردهبندی جهانی آزادی رسانهها تاییدگر گونهای از «برتری شمال» و یا از زاویهای دیگر و کمتر رقابتی « نمونه شمال» اروپاست.
کشور آلمان نیز (۲-، ۱۳) قرار گرفته که در سال گذشته دهها روزنامهنگار در تظاهرات علیه سختگیریهای بهداشتی از سوی هوداران نیروهای افراطی مورد حمله قرار گرفته بودند، از بخش سفید نقشه حذف شده است. سازمان گزارشگران بدون مرز در خبرنامه اش نوشته که با این حال وضعیت آزادی اطلاعرسانی در آلمان خوب است. به مانند ایالات متحده امریکا (۱+،۴۴) با آنکه بنا بر آمار US Press Freedom Taracker سازمان همیار گزارشگران بدون مرز در امریکا ، یکی از شناسههای سالهای ریاست جمهوری دونالد ترامپ شکستن رکورد حمله به خبرنگاران (نزدیک به ۴۰۰ مورد) و بازداشت خبرنگاران (۱۳۰ مورد) بود.  این سازمان میگوید که تنها ۱۲ کشور از ۱۸۰ کشور جهان یعنی  7 درصد ( یک درصد کمتر از سال گذشته) میتوانند از داشتن زیستگاهی مساعد برای اطلاع رسانی خرسند باشند.