صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سرور دانش: مسوده توحید طرح صلح شورای عالی مصالحه درحقیقت تقسیم قدرت بین دو قوم است

سرور دانش: مسوده توحید طرح صلح شورای عالی مصالحه درحقیقت تقسیم قدرت بین دو قوم است

سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور نقدی تندی را علیه طرح توحید شده شورای عالی مصالحه ملی نوشته و گفته است این طرح در حقیقت تقسیم قدرت بین دو قوم است که به نام نظام صدارتی یا پارلمانی و در لفافه تمرکز زدایی ارائه شده است. او علاوه کرده است که در این طرح یکی را مستحق ریاست جمهوری و دیگری را مستحق صدراعظمی دانسته است.
معاون رئیس میافزاید:«مگر نه این است که در طول سالیان اخیر کسانیکه شعار صدر اعظمی میدادند و میدهند، در حقیقت جامه مفشن این مقام را برای قوم خاصی دوخته اند؟ و در این صورت تکلیف دیگر اقوام چه می شود؟ اقوام دیگر در این طرح به درجه 3 و 4 و ... تنزل داده شده اند. آیا مشارکت عادلانه همین است؟»
شورای عالی مصالحه ملی یکشنبه 22 حمل اعلام کرد که مسودۀ توحید طرح صلح جمهوری اسلامی افغانستان از سوی کمیتۀ تهیه و توحید پیشنویس، نهایی و به رییس شورای عالی مصالحهی ملی سپرده شد.
به دنبال آن که این طرح به رسانهها درز کرد. سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری این طرح را مورد انتقاد جدی قرار داده است.
در نقدی که در صفحه فسبوک شخصی آقای دانش دوشنبه 23 حمل منتشر شده است، به باور آقای دانش کاستی ها و ضعف های زیادی دراد که مورد نقد نظر مردم افغانستان و صاحب نظران قرار گیرد.
معاون رئیس جمهور گفته است که در این طرح اصولا هیچگونه توحید و انسجامی بین نظرات و طرحهای مختلف جانب جمهوریت صورت نگرفته است.
دانش گفته است که فیصله این بود که گروه تخنیکی شورای عالی مصالحه، نظرات را توحید ساخته و یک طرح واحد ارائه کند. اما در این طرح برای هر دو دوره گذار و نظام آینده، چندین گزینه ارائه شده و هیچ تحلیلی هم صورت نگرفته که کدام گزینه چه مزایایی دارد و یا چه معایبی؟ در این صورت بهتر این بود که گروه تخنیکی توحید نظریات صادقانه اعلام می کرد که موفق به توحید طرحها نشده و نیاز به وقت بیشتر دارد.
در این طرح با طرح رئیس جمهور برخورد توهینآمیز شده است.
معاون رئیس جمهور که ظاهرا از این مسوده خشگمین شده گفته است:« در این طرح، با طرح رئیس جمهور و حکومت افغانستان، برخورد توهین آمیز صورت گرفته است و هیچ گونه توضیحی در باره آن ذکر نشده و تنها یک تصویری بسیار فشرده از فهرست آن ارائه شده است، در حالی که همین طرح (حکومت صلح) به عنوان گزینه الف هم معرفی شده که اصولا باید گزینه نخست و برگزیده تلقی شود و امتیازات آن برجسته گردد ولی در مقابل، طرح ب (دولت انتقالی) که طرح درجه 2 است، چندین برابر با توضیحات و تفصیلات بیان شده و مبنای تمام مباحث و راهکارهای بعدی قرار گرفته است.»
او افزوده که در این طرح شورای صلح، طرح الف نادیده گرفته شده  است و این یک نگرش یک جانبه گروه تخنیکی را نشان می دهد که عمدا خواسته طرح حکومت را مبهم جلوه دهد و به حاشیه براند.
به باور دانش، طرح ب (دولت انتقالی) به طور عمده طرح آقای سفیر خلیلزاد را محور قرار داده و همه عناصر آن را با تعدیلات و اصلاحاتی تایید کرده و از خود ابتکاری نکرده است.
معاون رئیس جمهور باور دارد که این طرح بهجای تقویت اجماع در جبهه جمهوریت، اختلافات در درون جبهه جمهوریت را برجسته ساخته است و به همین جهت بههیچ صورت قابل ارائه به نشست استانبول یا نشست دیگر نیست و باید از نو و با دقت بیشتری طرح جامع و مورد توافق همه تدوین گردد.
چرا این طرح به عجله منتشر شده است؟
آقای دانش با جملات سوالی جدی علیه این نشر این طرح اعتراض کرده و گفته است:« در حالی که هنوز این طرح به تصویب کمیته رهبری شورای عالی مصالحه و به تصویب نهایی رهبری دولت نرسیده چرا با عجله نشر شده است؟ این شتاب برای چیست؟ آیا نباید چند روز دیگر حوصله میکردند تا این طرح مراحل نهایی تصویب خود را طی می کرد؟ چرا برخی از ماها این قدر عجله داریم که برای گروه طالبان هر نوع امتیازی را تقدیم کنیم و دولت مستقر و مشروع افغانستان را تضعیف کنیم و جبهه جمهوریت را چند پارچه نشان دهیم و همه گزینه ها را یکباره و یکجای علنی کنیم؟»
به باور استاد دانش این طرح صرف دیدگاه حزب جمعیت را نشان میدهد و افزوده است که نظام پارلمانی و یا صدارتی چه برای دوره انتقال و چه برای آینده افغانستان، تنها نظر یک حزب است و نباید به عنوان نظر همه جبهه جمهوریت و نظر همه اقوام و احزاب قلمداد شود.  وی علاوه میکند که از سوی دیگر نظام کامل پارلمانی با توجه به مساعد نبودن بستر نظام حزبی فراگیر، زمینه تطبیق آن فراهم نیست. چنان که در گذشتههای تاریخ سیاسی افغانستان نیز نظام پارلمانی موفق نبوده است. به باور دانش چنین طرح ها شکاف قومی وتضاد های قومی و سیاسی را عمیق میسیازد و تمرکز و انحصارگرایی در پی دارد.
معاون رئیس جمهور علاوه کرده است که در این کشور هنوز معلوم نیست که قوم اول و دوم و ... کیست چون هیچ سرشماری دقیق از نفوس اقوام وجود ندارد.
استاد دانش در ادامه این نقدش نظام ریاستی را نظام دارای مزیت برای کشور خوانده و علاوه کرده است:« رئیس جمهور منتخب با آرای عمومی مردم افغانستان منسوب به هر قومی که باشد و با چهار معاون به شمول یک زن از چهار قوم دیگر، (غیر از قومی که رئیس جمهور منسوب به آن باشد) و بدون شمارهگذاری و با صلاحیتهای اجرایی تصریح شده در قانون اساسی برای معاونین و با محدود ساختن صلاحیتهای کنونی رئیس جمهور که در ماده 64 قانون اساسی بیان شده است.» او افزوده است که دادن صلاحیتهای لازم به ادارات محلی و دخیل ساختن مردم محل و شوراهای محلی در انتخاب یا تعیین والیان و همچنین توزیع عادلانه بودجه ملی به همه ولایات با رعایت انکشاف متوازن و نقش برجسته شوراهای ولایتی و شاروالیهای منتخب ولایات، نیز یکی دیگر از مزیت های نظام ریاستی است.
به باور آقای دانش نظام ریاستی با واقعیتهای کشور مطابقت دارد، از تمرکز میکاهد و زمینه پذیرش در میان همه اقوام و گروه های سیاسی کشور دارد.
به قول وی نظام ریاستی از بیشتر شدن شکافها و تضادهای قومی در کشور جلوگیری میکند.
او در ادامه میافزاید:«ما نباید همیشه هر جامهای را تنها برای اندام خود بدوزیم و در هر طرحی تنها برای خود یک جایگاه تعریف کنیم. باید منافع عمومی و نظریات همه جریان ها را احترام کنیم و هر گونه طرح و نظریه پردازی باید منطبق با واقعیتهای جامعه افغانستان و برگرفته شده از آرای همه جناح ها، اقوام، کتلههای اجتماعی و نخبگان کشور باشد.»
معاون دوم رئیس جمهور میگوید که هیچکسی نباید دیدگاه خود را بر دیگران تحمیل کند و آن را نظر نهایی و مساوی با حقیقت بپندارد.
یونس قانونی: در این طرح به هیچ کسی توهین نشده است
یونس قانونی رئیس کمیته توحید طرح صلح شورای عالی مصالجه ملی در واکنش به این نقد سرور دانش گفته است که از آدرس رئیس جمهور این کمیته تنها یک طرح یک صفحهای برای برگزاری انتخابات زودهنگار رسیده است که در مسوده طرح صلح شورای عالی مصالحه درج شده است. او افزوده است که اگر این طرح در نشست استانبول از سوی گروه طالبان پذیرفته نشد، بعد چه باید کرد.
قانونی گفته در صورتیکه گروه طالبان طرح اول را نپذیرند، گزینه دوم تشکیل «دولت انتقالی صلح» است، دولت مشارکتیکه هم گروه طالبان خود را در آن ببیند، هم مردم افغانستان در آن خود را ببینند و هم راه ختم جنگ پیدا شود.
به قول قانونی در این طرح به هیچ کسی توهین نشده و در واقع تلاش شده است که وحدت ملی تمثیل گردد. در غیر صورت دعوت از همه اقوام غیر ممکن است. او افزوده است که این دیدگاه یک حزب نیست و تمام شخصیت های ملی افغانستان در آن حضور داشته و از جمله از حزب وحدت که خود دانش عضو آن حزب در این کمیته حضور داشته اند.
قانونی افزوده است که طرح حزب جمعیت یک طرح جداگانه است. او در پاسخ به این اعتراض دانش که گفته است این طرح در واقع تقسیم قدرت میان دو قوم است، افزوده است که برای ساختن افغانستان به وحدت ملی نیاز است.
قانونی اذعان کرده است که در این طرح مشخص نشده است که  کدام پست از کدام قوم باشد. این در حالیست که روز گذشته گروه طالبان اعلام کرده است که این گروه برای شرکت در نشست استانبول که به تاریخ 27 حمل برگزار خواهد شد، هنوز آمادگی کامل ندارد.
نشست استانبول یکی از نشست های مهم و سرنوشتسازی است که جامعه جهانی، طرفهای گفتگو کننده و مردم افغانستان به نتایج آن چشم امید دوخته اند.