صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اعضای نشست مسکو با برگشت نظام امارت اسلامی مخالفت کردند

اعضای نشست مسکو با برگشت نظام امارت اسلامی مخالفت کردند

نمایندگان چهار کشور روسیه، چین، آمریکا و پاکستان که در یک نشست یک روزه با نمایندگان هیات دولت و گروه طالبان در مسکو داشتند، با برگشت دوباره امارت اسلامی مخالفت کردند.
این نشست با نام «ترویکای گسترده» روز پنجشنبه 28 حوت در مسکو با سخنرانی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه افتتاح شد. او از آمریکا و طالبان خواست که به تعهدات خود در توافق نامه دوحه پایبند بمانند.
آقای لاوروف در سخنان آغازین خود گفت که ناامنی در افغانستان منطقه را تهدید میکند و باعث رشد تروریسم خواهد شد.
سرانجام در پایان این نشست در بیانیهای مشترک که توسط نمایندگان این چهار کشور ارایه شد از طالبان خواسته شده که برای پیشگیری از تلفات غیرنظامیان در پی عملیات بهاری مثل سالهای گذشته نباشد.
همچنین در این بیانیه آمده که بنا به قطعنامه ۲۵۱۳ سال ۲۰۲۰ شورای امنیت سازمان ملل در مورد پایان جنگ در افغانستان این کشورها از بازگشت «امارت اسلامی» حمایت نمیکنند.
در بیانیه آمده که ما از طرفهای گفتگوهای بین الافغانی میخواهیم که فورا در مورد مسائل اساسی از جمله بنیاد «دولت آینده صلحآمیز و پایدار» و آتش بس همهجانبه گفتگو کنند. همچنین تاکید شده که در توافق صلح؛ حقوق تمام افغانها از جمله زنان، مردان، کودکان، قربانیان و اقلیتها حفظ شود.
اعضای هیأت طالبان که به مسکو سفر کرده، روز جمعه 29 حوت در واکنش به اعلامیه مشترک آمریکا، روسیه، چین و پاکستان (ترویکا توسعه یافته) که با ایجاد «نظام امارت اسلامی» مخالفت کرده بود، گفتند که باید به مردم افغانستان این حق داده شود که چه نوع نظامی را انتخاب میکنند.
از سوی دیگر عبدالله عبدالله، رئیس هیات افغانستان در نشست مسکو گفته بود که هیچ گروه و جریانی نمیتواند با جنگ و به زور «اراده خود را بر دیگران تحمیل کند» و تاکید کرده که «صلح بازندهای ندارد و جنگ برندهای.»
آقای عبدالله گفت که «حمایت خود را از اجلاس مسکو و اجلاس ترکیه درباره افغانستان اعلام میکنیم.»
او افزود که «طرف جمهوری اسلامی افغانستان آماده است تا با تحریک طالبان در هر سطح و در باره تمام قضایا و موضوعات مورد علاقه دو طرف بدون کدام پیششرطی وارد بحث و مذاکره شود.»
اما ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی رهبر طالبان در سخنرانی خود گفت که برقراری آتشبس پس از روی کار آمدن «نظام جدید اسلامی» ممکن خواهد بود و «به افغانها اجازه داده شود سرنوشتشان را خودشان تعیین کنند».
او افزوده که در توافقنامه دوحه، تعهدات دو جانب مشخص شده و طالبان متعهد به آن بوده است و جانب مقابل (آمریکا) نیز باید پایبند بماند. او تاکید کرد که سطح عملیاتهای طالبان به طور چشمگیری کاهش یافته است.
آقای برادر گفت با آنکه طالبان، عملیاتهایش را کاهش داده اما جانب مقابل (آمریکا) به مسئولیتهایش به طور کامل عمل نکرده است و بارها آن را نقض کرده است.
شیخ عبدالحکیم حقانی، رئیس تیم مذاکره کننده طالبان نیز گفت که بدون «قانون اسلامی» صلح در افغانستان نخواهد آمد. و مدعی شد که هر نظام دیگری که باشد، «افغانها علیه آن جهاد خواهند کرد».
این نشست در حالی برگزار شد که قرار است که به زودی نشست استانبول درباره افغانستان در کشور ترکیه برگزار شود. این نشست را قرار است سازمان ملل متحد رهبری کند. اما تاکنون مشخص نیست که رهبران گروه طالبان در این نشست شرکت میکنند یا خیر.