صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آکادمی علوم: آب‌های کشور 8 درصد کاهش یافته است

آکادمی علوم:   آب‌های کشور 8 درصد کاهش یافته است

مسئولان آکادمی علوم و تحقیقات میگویند که در چند سال گذشته میزان آبهای کشور (سطحی و زیرزمینی) حدود 8 درصد کاهش یافته است.
عبدالظاهر شکیب، رئیس اکادمی علوم افغانستان، روز دوشنبه، ۲۵ حوت در سمینار علمی- تحقیقی «ارزیابی ارزشهای حیاتی بند کمال خان» گفت که تغییر اقلیم باعث خشکسالی و کاهش آبها شده و کشور نسبت به هر زمانی دیگر، نیازمند مدیریت آبها است.
آقای شکیب افزود که افغانستان ۵ حوزه آبی دارد که تاکنون تنها یک حوزه آن مدیریت شده و چهار حوزه دیگر آن مهار ناشده باقی مانده است. بنابراین، مدیریت آبهای کشور ارتباط مستقیم با رشد اقتصادی، زراعتی و تامین امنیت دارد و باید سیاستهای جامع از سوی دولت طرح شود.
رئیس آکادمی علوم افغانستان ادامه داد که با توجه به رشد جمعیت و نیاز جدی به آب، مدیریت آبهای کشور از جمله بندکمالخان برای بهبود وضعیت و اقتصاد زراعتی باارزش است.
بند کمال‌‌‌خان در ولسوالی چهاربرجک ولایت نیمروز در فاصله‌‌‌ی ۹۵ کیلومتری شهر زرنج، بیش از ۷۰۰ سال پیش به ‌‌‌زمانی برمی‌‌‌گردد که مردی به‌‌‌نام «کمال‌‌‌خان» با استفاده از امکانات ابتدایی و نیروی مردمی دست به‌‌‌کار ساخت‌‌‌وساز یک بند آب‌‌‌گردان شد، تا زمین‌‌‌های کشاورزی شان‌‌‌را آبیاری کنند.
در سال ۱۳۵۶خورشیدی حکومت سردار محمد داوودخان، فاز نخست بند کمال‌‌‌خان به‌‌‌شکل معیاری اعمار شد. فاز دوم آن در سال ۱۳۹۰خورشیدی حکومت حامد کرزی ساخته شد و فاز سوم آن در سال ۱۳۹۵ حکومت محمد اشرف غنی آغاز شد و قرار است دوم حمل سال 1400 خورشیدی افتتاح شود.
به‌‌‌گفته‌‌‌ی مسئولان محلی، با بهره‌‌‌برداری بند کمال‌‌‌خان، افزون‌‌‌بر تولید ۷ تا ۹ میگاوات برق با ذخیره‌‌‌‌شدن میلیون‌‌‌ها مترمکعب آب، بیش‌‌‌از ۱۸۰هزارهکتار زمین کشاورزی در ولایت نیمروز آبیاری خواهد شد.
پروژه‌‌‌ی فاز سوم این بند با هزینه‌‌‌ی ۸۰۷ میلیون افغانی از بودجه‌‌‌ی توسعه‌‌‌ای وزارت پیشین انرژی و آب با شرکت داخلی «آسیا بنا افغان» و شرکت تُرکی «تیم پیک» به‌‌‌مدت چهار سال از بهار سال ۱۳۹۵ تا بهار سال ۱۳۹۹خ. قرارداد شده بود.
فایز الرحمان عزیزی، نماینده اداره ملی تنظیم امور آب در این سمینار گفت که در چند سال گذشته ۶ میلیارد متر مکعب که ۸ درصد میشود، آبهای کشور کاهش یافته و اکنون در سراسر کشور ۶۹ میلیارد متر مکعب آب وجود دارد که از میان ۵۳ میلیارد متر مکعب آن سطحی و ۱۶ میلیارد متر مکعب آن زیر زمینی است.
به گفته آقای عزیزی؛ اکنون ۲۳ میلیارد متر مکعب از آبهای کشور به اهداف مختلف استفاده میشود.
او تغییر اقلیم، جنگ و کاهش یخچالهای کشور را از مشکلات جدی در برابر آبهای کشور دانسته و گفت که در حال حاضر ۱۴ درصد یخچالها در کشور از بین رفته است.
آقای عزیزی هشدار داد که اکنون افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی هر پنج سال با خشک سالی متوسط و در ۱۰ سال با خشکسالی شدید مواجه است.