صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

معاون دوم رئیس جمهور: درست نیست که شاخه ها و طوایف یک قوم به عنوان اقوام مستقل معرفی شوند

معاون دوم رئیس جمهور: درست نیست که شاخه ها و طوایف یک قوم به عنوان اقوام مستقل معرفی شوند

سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری در واکنش به نشر اعلامیه اداره ملی احصائیه در مورد درج نام اقوام در شناسنامه برقی گفته است که نامگذاری طایفهها به نام قوم نادرست است.
دفتر مطبوعاتی معاون دوم رئیس جمهور روز شنبه 23 حوت بعد از نشر اعلامیه اداره ملی احصاییه با نشر پیامی گفته است که آنچه از طرف اداره ملی احصائیه و معلومات به عنوان لیست اقوام برای درج در شناسنامه برقی نشر شده، فاقد جنبه مسلکی و علمی است.
در اعلامیه آمده است: «درست است که افغانستان کشور کثیرالقومی است و این تنوع از زیباییهای فرهنگی و اجتماعی کشور ما است و هر قومی هم حق دارد که با هویت خود به رسمیت شناخته شود، اما این هم درست نیست که شاخهها و طوایف متعدد یک قوم و تبار، به عنوان اقوام مستقل و متعدد معرفی شوند.»
در اعلامیه به نقل از آقای دانش نوشته شده که شناخت هویتهای قومی یک کار مسلکی، علمی، تاریخی و فرهنگی لازم دارد و نباید به سادگی و شتابزده تصمیم گرفته شود.
در پیام معاون رئیس جمهور اضافه شده است که در سال 1396 در این رابطه به حکم رئیس جمهور کمیسیونی توظیف شد اما آن کمیسیون به نتیجه و تصمیم نهایی نرسید.
در این پیام افزوده شده است: «ما تنها در مورد قوم محترم «سادات» تصمیم گرفتیم که با حکم رسمی رئیس جمهور به عنوان هویت مستقل شناخته شود. برای سایر موارد نیز باید یک تحقیق مستقل علمی و تاریخی صورت بگیرد و بر اساس آن تصمیم گرفته شود وگرنه تصمیمهای عجولانه هم حکومت را مورد پرسش قرار میدهد و هم در میان مردم ما تفرقه و بیاعتمادی ایجاد میکند.»
در این اعلامیه از اداره ملی احصاییه و معلومات کشور خواسته شده است که در مورد این تصمیم، بازنگری انجام دهد.
اداره ملی احصائیه و معلومات روز شنبه 23 حوت با نشر اعلامیه نوشته است: «ادارۀ ملی احصائیه و معلومات بر اساس درخواست مکرر بزرگان اقوام و با در نظرداشت تفسیر بند سوم مادۀ (۴) قانون اساسی که ذریعۀ قرار قضایی شماره (۲۷) مورخ ۱۳۹۶/۰۵/۳۱ توسط شورای عالی استره محکمه جمهوری اسلامی افغانستان صورت گرفته و چنین مشعر است: -تصریح اقوام چهارده گانه به مفهوم حصر نبوده و عبارت «سایر اقوام» شامل اقوام دیگر غیر از اقوام چهارده گانه نیز می گردد و درج آن در تذکرۀ تابعیت، مطابق احکام قانون ممانعت ندارد-، تصمیم اتخاذ نمود تا نامهای اقوامی را که از طریق مراجع مختلف رسمی به این اداره مواصلت ورزیده، درج سیستم شناسنامه برقی کند.»
لیستی که از آدرس این اداره اکنون در فضای مجازی دست بهدست میشود، به شمول چهارده قوم درجشده در قانون اساسی، از 71 قوم نام برده شده است.
آگاهان امور اجتماعی باور دارند که اکثر نام های که در اعلامیه اداره ملی و احصائیه آمده است، قوم نیستند بل نام طوایفی اند مربوط اقوام کشور.