صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

انتقاد شورای امنیت ملی افغانستان از توافقنامه صلح آمریکا با طالبان

انتقاد شورای امنیت ملی افغانستان از توافقنامه صلح آمریکا با طالبان

شورای امنیت ملی افغانستان در آستانه یک سالگی امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان میگوید این سند در روند صلح موثر نبوده است.
رحمت الله اندر، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان دیروز (یکشنبه، سوم حوت) در یک پیام ویدئویی گفته که در زمان امضای این سند با حکومت مشورت نشده بود.
او گفته که این توافقنامه نه تنها در روند صلح موثر نبوده بلکه خونریزی و جنگ را نیز در این کشور پایان نداده است.
آقای اندر از بعضی عبارتها در این سند از جمله «کاهش خشونتها» انتقاد کرده و میگوید این اصطلاحات رضایت به ادامه بخشی از جنگ در افغانستان را نشان میدهد.
او تاکید دارد که دولت افغانستان «مخالف یک ساعت خونریزی» در این کشور است و حفظ افغانستان را مسئولیت خود میداند و به روند صلح و پایان جنگ از دید این مسئولیت مینگرد.
توافقنامه صلح آمریکا و طالبان در دهم حوت سال گذشته به امضا رسید. به اساس این سند که در دوحه امضا شد، طالبان باید حملات به نیروهای آمریکایی را متوقف کند، سطح خشونتها را به شدت کاهش دهد و گفتوگوهای صلح با دولت افغانستان را پیش ببرد. آمریکا نیز در مقابل به اساس این سند تعهد داده که به تدریج از شمار نیروهایش در افغانستان بکاهد و تا مه ۲۰۲۱ آنها را کاملا خارج کند.
آمریکا به اساس همین سند شمار نیروهای آمریکایی را در افغانستان نخست از ۱۴ هزار به ۸۶۰۰، بعدتر به ۴۵۰۰ و ماه پیش به ۲۵۰۰ سرباز کاهش داد.
پیش از این طالبان پس از چند حمله هوایی به جنگجویانش، آمریکا را به نقض این سند متهم کرده بود. وزارت دفاع آمریکا نیز به تازگی گفته که طالبان به وعدهاش در این توافق از جمله کاهش خشونت و قطع روابط با القاعده عمل نکرده است.
این سند در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ به امضا رسید و حالا گفته شده حکومت جدید این کشور به رهبری جو بایدن آن را بازنگری خواهد کرد؛ تصمیمی که از سوی دولت افغانستان استقبال شده است.
در حالی که زمان کمی به تعهد آمریکا به اساس این سند برای خروج از افغانستان باقی مانده، شماری از سیاستمداران آمریکایی از حکومتشان خواهان باقی ماندن برای زمان بیشتر در این کشور شدند اما طالبان از عواقب نقض توافقنامه دوحه به آمریکاییان هشدار دادند.
با این وجود جو بایدن، دو روز پیش گفت که دولت او قویا از روند جاری اقدامات دیپلماتیک در افغانستان حمایت میکند تا به جنگ در این کشور که در آستانه ورود به ۲۰ سالگی است پایان دهد.
روند گفتوگوهای صلح میان دولت افغانستان و طالبان نیز که به اساس همین سند آغاز شده بود، در دور دوم که حدود یک ماه پیش آغاز شد، با بن بست رو به رو شده است. مقامات افغان میگویند طالبان میز گفتوگو را ترک کردند.
بسیاری نیز به این باورند که طالبان برای ادامه این روند منتظر مشخص شدن سرنوشت توافقنامه صلح این گروه با آمریکا و خروج نیروهای خارجی از افغانستان هستند.