صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سیگار: افغانستان هنوز هم یکی از کشورهای پرچالش برای زنان است

سیگار: افغانستان هنوز هم یکی از کشورهای پرچالش برای زنان است

سیگار یا ادارۀ بازرس ویژۀ امریکا میگوید افغانستان هنوز هم یکی از کشورهای پرچالش برای زن بودن است.
بازرس ویژۀ امریکا، جان ساپکو، از امریکا میخواهد کمکهایش را مشروط بر تعهدات حکومت افغانستان در حفاظت از حقوق زنان ادامه دهد.
در یک گردهمایی در انستیتوت بروکینگز خلاصهای از یافتههایش در مورد آینده زنان افغانستان را ارائه داد.
او گفت که «افغانستان هنوز هم یکی از چالش برانگیزترین نقاط جهان برای زن بودن است.»
موسسه بروکینگز یک سازمان غیرانتفاعی سیاستگذاری عمومی است که در واشنگتن دی سی مستقر است. ماموریت آن انجام پژوهشها برای حل مشکلات جوامع در سطح محلی، ملی و جهانی است.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز زنان را قربانیان اصلی فقر، بیکاری و ناامنی میداند.
شفیقه سپر آمر بخش انکشاف و حمایت از حقوق زنان در این کمیسیون، با اشاره به گفتگوهای صلح میگوید در ولایتهای دور دست و ولسوالیها، سطح خشونتها هنوز هم بلند و حضور زنان در جامعه ناچیز است.
او در ادامه گفت: «امیدواری ما این است که در گفتگوهای صلح فعالیتهای زنان در نظر گرفته شود، نقش شان در این روند پررنگ باشد، قانون اساسی پذیرفته شود و دستاوردهای دو دهه اخیر زنان حفظ شود.»
سیگار در این گزارش با ۶۵ زن و مرد در ۱۴ ولایت که اعضای پارلمان و فعالان دیگر از قشرهای گونه گون استند مصاحبه کرده و گفته: «ما نمی توانیم از چالشهایی که زنان و دختران در افغانستان با آن روبرو هستند ساده بگذریم. اشتباه نکنید افغانستان هنوز هم یکی از چالش برانگیزترین نقاط جهان برای زن بودن است. «
یافتههای سیگار نشان داده که دولت ایالات متحده حداقل ۷۸۷ میلیون دالر برای فعالیتهایی که عمدتا برای حمایت از زنان و دختران افغانستان انجام شده، هزینه کرده و تقریباً بیش از ۱۰۰ برنامه با موضوعات جنسیت داشته است.
سیگار از امریکا میخواهد کمکهایش را مشروط بر تعهدات حکومت افغانستان در حفاظت از حقوق زنان ادامه دهد. این نهاد همچنان خواستار برجستهسازی حضور زنان در مذاکرات صلح و حفظ دستاوردهای زنان در دو دهه اخیر است.
وزارت امور زنان اما میگوید مشارکت زنان در سالهای اخیر به گونه چشمگیری در عرصههای مختلف افزاش یافته است.
رویا دادرس سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی میگوید مشارکت زنان در بخش خدمات ملکی به بالاتر از ۲۹ درصد رسیده است و از این میان بیش از ده درصد در بخشهای رهبری ادارههای دولتی کار می کنند.
۲۵ درصد در پارلمان زنان هستند که این خود نمایانگر این است که ما بعد از یک دوران سیاه دوباره بهپا ایستاد شدیم.» در کنار این، نزدیک به هفت هطار قضیه خشونت در برابر زنان در یک سال اخیر ثبت شده که که شاملف قتل، لت و کوب، خودکشی زنان، ازدواج اجباری و برخی دیگر موارد خشونت است.
دسترسی زنان و دختران به آموزش یکی از چالشهای دیگر در افغاسنتان است که با گذشت دو دهه هنوز هم در مناطق دور دست دسترسی دختران به مراکز آموزشی محدود است. بر اساس آمار وزارت معارف از میان ۹.۷ میلیون دانشآموز، ۳۸ درصد آن را دختران تشکیل میدهند. با این حال در گزارش سیگار از سطح پایین کارایی هزینههای میلیون دالری امریکا برای تساوی جنسیتی در افغانستان انتقاد کرده و گفته است که دلیل اصلی آن عدم توجه به هنجارهای فرهنگی و سنتهای حاکم میان قشرهای مختلف جامعه افغانستان است.