صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سازمان ملل: کشته شدن 65 فعال حقوق بشر و خبرنگار در سه سال گذشته

سازمان ملل: کشته شدن 65 فعال حقوق بشر و خبرنگار در سه سال گذشته

دفتر یوناما در تازهترین گزارش خود اعلام کرده است که از 31 جنوری 2018 تا 31 جنوری 2021  به تعداد 65 نفر از فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و رسانهگران کشته شده اند.
دفتر یوناما دوشنبه 27 دلو با نشر گزارشی تصریح کرده است که این رقم 32 تن فعال حقوق بشر و 33 خبرنگار و رسانهگر را شامل میشود که در سه سال گذشته به قتل رسیده اند. در گزارش آمده است که تنها در چهار ماه اخیر یعنی از اول اکتوبر 2020 تا 31 جنوری سال جدید میلادی پنج تن از فعالان حقوق بشر و شش تن از خبرنگاران و رسانهگران کشته اند.
در گزارش تصریح شده است در حالیکه فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و کارمندان رسانهها برای دادن اطلاعات وسیع به مردم افغانستان از نقض قوانین بینالمللی بشردوستانه و حقوق بشر، تلاش میکنند، مورد تهدید، ارعاب، آزار و اذیت ویا تحت بازداشت خودسرانه قرار میگیرند.
در اعلامیه از قول آقای دیبورا لایونز نماینده ویژه سرمنشی ملل متحد برای افغانستان آمده است:«مردم افغانستان بدون هراس مستحق داشتن یک جامعه مدنی شگوفای اند که در آن بتوانند آزادانه فکر کنند، بنویسند وصدای خود را بلند کنند و نظرخود را ابزار کنند.»
همچنین از قول نماینده خاص یوناما در گزارش علاوه شده است؛ در حالیکه برای ادامه گفتگوها، ختم جنگ و رسیدن به یک توافق سیاسی، تمرکز جدی صورت گیرد، بجای خاموش کردن صدای رسانهها و مدافعان حقوق بشر، صدای این گروههای اجتماعی باید بیش از پیش شنیده شود.
در گزارش اذعان شده که حملات علیه نمایندگان حقوق بشر و رسانهها در افغانستان امری تازهای نیست، اما موج جدید از قتلها یک تغییر خاصی را نشان میدهد.
در گزارش بانگرانی علاوه شده است که هدف قرار دادن عمدی و برنامهریزی شده افراد که عاملان آن ناشناس باقی میمانند، تفاوت زیادی را با قتلهای سالهای گذشته نشان میدهد.
در گزارش ضمن اینکه از ایجاد کمیسیون حفاظت از فعالان حقوق بشر تحت رهبری معاون دوم ریاست جمهوری توصیف شده است، از حکومت افغانستان خواسته شده است که توجه جدی برای امنیت فعالان حقوق بشر و خبرنگاران به خرج دهد و میکانیزمهای موثری را برای حفاظت از فعالان حقوق بشر و خبرنگاران و کارمندان رسانهها به کار گیرد.
در گزارش با تاکید ازحکومت افغانستان خواسته شده است که حکومت باید اطمینان حاصل کند که مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران و کارگران رسانهیی از حقوق مشروع زندگی خود ، آزادی تشکیلاتی، آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات و سایر آزادیهای اساسی ، بدون ترس از مجازات یا حمله، برخوردار باشند.
در گزارش از بازیگران غیر دولتی خواسته شده است که با توجه به حقوق بینالمللی حقوق بشر، انواع کشتار فعالان حقوق بشر و خبرنگاران باید توقف داده شود.
در این گزارش از گروه طالبان خواسته شده است که قتل فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و کارمندان رسانهیی را باید در سطح رهبری خود محکوم کند.
در مواردی را که ادعا می شود اعضای طالبان در آن دخیل اند، باید توسط طالبان تحقیق شود و آن عده از افراد  طالبان که قتل مدافعان حقوق بشر ، روزنامه نگاران و کارمندان رسانهها را دستور داده یا اجرا کرده اند، مورد بازخواست قرار داده شوند.
در گزارش اضافه شده است که طالبان باید هر نوع تبلیغ و سیاستی را که موجب قتل مدافعان حقوق بشر و روزنامه نگاران میشود منع کند.
در این گزارش از نهادهای بینالمللی خواسته شده است که کشته شدن مدافعان حقوق بشر و خبرنگاران را پیوسته محکوم کنند و بر اهمیت نقش مدافعان حقوق بشر و رسانههای مستقل برای یک افغانستان متحد، حاکم، صلح آمیز و دموکرات مطابق به ابلاغیه 24 جنوری 2020 در کنفرانس جینوا ادامه دهند.
در این گزارش همچنان از نهادهای بینالمللی خواسته شده است که به حمایت رسانههای آزاد و مدافعان حقوق بشر ادامه دهند. این درحالیست که چندی پیش نیز شمار از کشورهای بزرگ و اتحادیه اورپا طالبان را هشدار داده بودند که اگر قتل مدافعان حقوق بشر و خبرنگاران را توقف ندهد جهان علیه این گروه خشمگین خواهد شد.