صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خواست کمیسیون مستقل حقوق بشر از هیات های گفتگو کننده صلح: به میز گفتگو برگردید

خواست کمیسیون مستقل حقوق بشر از هیات های گفتگو کننده صلح:  به میز گفتگو برگردید

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از هیئتهای گفتگوکننده صلح خواسته است که به میز گفتگوها برگردند تا از هزینههای مادی و معنوی جنگ کاسته شود.
این کمیسیون روز یکشنبه 26 دلو، با باز نشر اعلامیهای که به مناسبت آغاز دور دوم گفتگوها منتشر کرده بود، از هیئتهای گفتگوکننده خواسته دوباره گفتگوها را آغاز کنند.
این کمیسیون گفته که «برای کاستن از هزینههای ناموجه انسانی، مادی و معنوی جنگ، همچنان بر لزوم برقراری فوری آتشبس و کوشش همهجانبه و مسئولانه برای ختم جنگ تأکید میکند.»
دور دوم گفتگوهای صلح بین هیئت حکومت و گروه طالبان هفدهم جدی در دوحه پایتخت قطر آغاز شد، اما با گذشت بیش از یک ماه، تاکنون نشستی مثمری برگزار نشده است.
کمیسیون یک روز پیش از آغاز دور دوم گفتگوها تاکید بر آتشبس کرده بود و گفته بود که این مذاکرات فرصتی تاریخی برای پایاندادن به جنگ و فراهمسازی زمینه صلح پایدار در افغانستان را فراهم میکند.
در آن اعلامیه نوشته شده بود که تشدید و تداوم فزاینده خشونتها، تلفات ملکی و خسارات مالی که همهروزه بر مردم وارد میشود، امید به صلح را کاهش میدهد. این خشونتها همچنین به غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان بیشتر آسیب میرساند، بر مشارکت عمومی در روند صلح بهشدت تأثیر میگذارد، تجمعات عمومی، مشارکت فعال زنان، رسانهها و علمای دین را کمرنگ و امیدواری همگانی به این روند را تضعیف میکند.
کمیسیون گفته بود که درخواست خود مبنی بر آتشبس را تکرار میکنیم و از شما [هیئتهای گفتگوکننده] میخواهیم کمیتهای مشترک تعیین کنید تا درباره مسائلی مانند آتشبس، سازوکارهای نظارت بر آتشبس و همچنین تعیین تیم مشترک برای تحقیق در مورد ادامه رویدادها و قضایای خشونتباری مانند حملات هدفمند، از جمله حملات علیه روزنامهنگاران و مدافعان حقوق بشر بحث و گفتگو کنند.
اما برخلاف این خواسته و خواستههای برخی از کشورهای منطقه و جهان، گروه طالبان نه تنها به آتش ‎‎بس تن نداد، بلکه میزان حملات خود را نیز افزایش داده است و در گفتگوهای صلح نیز اشتراک ندارد.
عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی سهشنبه هفته گذشته گفته بود که «طالبان میز گفتگو را ترک کرده است و یکتعدادی از آنها که ماندهاند به ادامهی گفتگوهای صلح کمکی نمیتوانند.» رییس شورای عالی مصالحهی ملی همچنین با اشاره به افزایش خشونتها در کشور گفت پیام اینکه اگر طرفی حاضر نیست مردم یک ماه، دو ماه و یا سه ماه در نبود جنگ و آتش راحت زندگی کنند، منفی است و این مفهوم را افاده میکند که باور به صلح وجود ندارد.
این در حالیست که با وجود اینکه دور دوم مذاکرات صلح حدود چهل روز پیش در دوحه قطر آغاز شد، اما برخی از اعضای ارشد هیات گفتگوکننده طالبان برای رایزنی به کشورهای دیگر رفتند.
گزارشی که چند روز قبل به سفارش کانگرس امریکا تهیه شده بود به دولت بایدن توصیه کرده که ایالات متحده باید برنامه خروج کامل نیروها از افغانستان را عقب بیاندازد و کاهش بیشتر نیروها را از جمله به پیشرفت مذاکرات صلح و کاهش خشونت از سوی طالبان گره بزند.