صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دانش: برخلاف تعهدات نماینده آمریکا، خشونت‌های طالبان افزایش یافته است

دانش: برخلاف تعهدات نماینده آمریکا،  خشونت‌های طالبان افزایش یافته است

سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری میگوید که با آن همه وعدهها و تعهدات نماینده آمریکا و گروه طالبان، خشونت کاهش نیافته است.
آقای دانش روز جمعه 24 دلو در مراسم یادبود از سالگرد کشته شدن محمدباقر محقق، فرزند محمد محقق، گفت که رئیس جمهور به خاطر مصلحت بعد از موافقت نمایندگان مردم، اقدام به آزادی زندانیان گروه طالبان کرد اما برخلاف وعدههای نماینده امریکا و گروه طالبان، خشونت کاهش نیافت.
آقای دانش افزود، تمام منابع داخلی و خارجی امروز شهادت میدهند که در این مدت (شش ماه اخیر) بعد از رهایی زندانیان طالبان، جنگها و تلفات چند برابر شده است و همچنین اکثر زندانیان رها شده طالبان دوباره به صحنه جنگ رفتهاند.
او تصریح کرد که برخلاف اقدامات شجاعانه حکومت افغانستان، طالبان نه تنها هیچ جدیت و صداقتی از خود برای صلح نشان نداده است بلکه خشونتها را شدت بخشیده و برای جنگهای شدیدتر بهاری برای سال 1400 آمادگی میگیرد.
آقای دانش همچنین افزود، از سوی دیگر موافقتنامه دوحه بین آمریکا و طالبان نیز تاکنون هیچ تأثیر مثبتی برای پیشرفت پروسه صلح نداشته است و اگر در این موافقتنامه تجدید نظر نشود، چالشهای بیشتری برای افغانستان و منطقه و جهان نیز پدید خواهد آمد.
پیش از این نیز بارها مقامهای ارشد حکومتی از موافقتنامه صلح امریکا با گروه طالبان انتقاد کرده و گفته بودند این موافقتنامه در راستای صلح کشور موثر نیست.
هشدار خلیلزاد
سرور دانش معاون رئیس جمهور در پی ناکامی روند صلح و افزایش خشونتها میگوید که پس از آنکه حکومت تصمیم گرفت 400 زندانی خطرناک گروه طالبان را آزاد نکند، زلمی خلیلزاد با لحنی تهدیدآمیزی گفت که اگر زندانیان آزاد نشوند، خشونت افزایش مییابد.
آقای دانش گفت: حدود هفت ماه پیش، «در شب 9 اسد 1399 در جلسهای با حضور رئیس جمهور و معاونان رئیس جمهور و رئیس صاحب کرزی و داکتر عبدالله و مشاور امنیت ملی و مقامات دیگر، آقای خلیلزاد نماینده ایالات متحده آمریکا در مسأله صلح افغانستان در حالی که سرپرست سفارت آمریکا در کابل و جنرال میلر هم وی را همراهی می کردند، با لحن نسبتا تهدیدآمیز و هشدار دهنده گفت: اگر تعداد 400 تن زندانیان طالبان را رها نکنید جنگ و خشونت در افغانستان تشدید میشود.»
بعد از توافق صلح آمریکا و طالبان، دولت باید پنج هزار زندانی را رها میکرد، ولی اعلام کرد که ۴۰۰ زندانی خطرناک در فهرست این پنجهزار زندانی قرار دارند که قادر به رهایی آنان نیست اما در نهایت با فشار آمریکا مجبور به رهایی آنها نیز شد.
نظام طالبان قابل تحمل نیست
سرور دانش همچنین به برخی از اظهارات اخیر در فضای رسانهای و اجتماعی اشاره کرد و گفت که تداوم نظام و تداوم قانون اساسی ضامن بقا و تداوم ثبات و صلح پایدار در کشور است.
او افزود که اگر پروسه صلح به الغای قانون اساسی و نظام سیاسی کنونی منجر شود، نه تنها صلح واقعی را در پی نخواهد داشت بلکه خشونتها به نوعی دیگر ادامه خواهد یافت زیرا انحلال نظام کنونی بدان معنا است که باید نظام مورد نظر طالبان قدرت را به دست بگیرد، در حالی که هیچ کسی چنین نظامی را نمیتواند تحمل کند.
آقای دانش همچنین تصریح کرد، در این رابطه طرح حکومت موقت دقیقا به معنای بازگشت به گذشته و به معنای فروپاشی نظام است. حکومت موقت همیشه و در همه جا در پی براندازی و سقوط نظام ها توسط انقلاب یا کودتا و یا جنگ ها به وجود آمده است.
او گفت: ما دو حکومت موقت در تاریخ معاصر افغانستان داشتیم یکی بعد از سقوط حکومت داکتر نجیب و دیگری بعد از سقوط حکومت طالبان. این هر دو حکومت موقت بعد از فروپاشی نظام قبلی به وجود آمدند. در کشورهای دیگر نیز عین همین تجربه را داریم.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان نیز با اشاره به حکومتهای موقت گذشته گفت که ما نمیتوانیم هر روزه، حکومت موقت تجربه کنیم.
آقای محقق افزود، مخالفان باید پای میز مذاکره حاضر شوند و بعد از صلح اگر ملاحظهای به قانون اساسی و نوع نظام داشتند، اقدام شود.
او علاوه کرد، اگر قانون اساسی کشور غیراسلامی نیست و توسط عالمان و متخصصان کشور ایجاد شده اما اگر مخالف شرع و اسلام باشد، حاضریم تعدیل کنیم.
در ماههای گذشته، شماری از اعضای هیات گفتگوکننده صلح دولت، در مصاحبههای خود، طرح حکومت موقت را مطرح کردهاند که با مخالفت شدید مقامهای حکومتی مواجه شده است.
آقای دانش نیز گفت که حفظ انسجام سیاسی و تحکیم وحدت ملی یک ضرورت حیاتی است. هر نوع شکاف سیاسی، اجتماعی، قومی، زبانی و مذهبی از جنگ هم خطرناکتر بوده و کشور ما را به سراشیبی سقوط می کشاند.
او افزود، فاصله بین مردم و حکومت خواست دشمن است. تشدید تقابلها و تضادها به زیان همه اقوام و به زیان همه کشور است. کسانی که در همه چیز به جای تعامل، شعار تقابل میدهند، انگیزههای سیاسی و شخصی دارند.