صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

غزال حارس: 232 نفر در مورد حیف و میل بودجه کرونا به سارنوالی معرفی شده اند

غزال حارس:  232 نفر در مورد حیف و میل بودجه کرونا  به سارنوالی معرفی شده اند

اداره بازرس ریاست جمهوری میگوید که در بودجه کرونا به صورت وسیع حیف میل صورت گرفته است و به خاطر پیگیری تاکنون 223 تن از ولایات و 9 تن دیگر از ادارههای مرکزی به سارنوالی معرفی شده اند.
خانم غزال حارس بارزس ریاست جمهوری یکشنبه 19 دلو که در برنامه حساب دهی دولت به ملت در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت صحبت میکرد گفت که بیشترین توجه اداره بازرس ریاست جمهوری، در سال مالی ۱۳۹۹ به بازرسی منابع وبودجه کرونا در ۳۴ ولایت کشور متمرکز بوده است. او علاوه کرد که از آن جمله تا اکنون بازرسیها در ۲۴ ولایت تکمیل شده است.
حارس اذعان داشت که در نتیجۀ اجراآت از بازرسی منابع و بودجه اختصاص یافته به کرونا در ۲۴ ولایت تا اکنون ۲۳۲ نفر که در سطح وزیر، معین، والی، معاون والی، روسای ادارات ذیربط و اعضای کمیتههای تدارکاتی را شامل میشوند، به سارنوالی معرفی گردیده اند.
وی علاوه کرد که 9 تن دیگر از ادارههای مرکزی نیز در پیوند به بودجه کرونا به سارنوالی معرفی شده ند.
خانم حارس افزود که در ولایات بازرسیشده یکی از موارد جدی حیف و میل، خریداریها به قیمت به مراتب بیشتر از نرخ بازار در آن زمان بوده است.
او تصریح کرد:« در سطح ۲۴ ولایت روند مصرف ۹۰۷،۲۴۶،۰۶۸ افغانی مورد بازرسی قرار گرفت که در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت ویا قیمت بالاتر از نرخ بازار را نشان می دهد.»
حارس همچنین گفت که خریداریهای غیر مرتبط و تفاوت قیمت در خریداری عین جنس در ولایاتی که مورد بازرسی قرار گرفته اند، از دیگر یافتههای این اداره است. او تأکید کرد که تفاوت قیمتها در عین جنس زیاد است وبه گونه مثال یک کیت محافظتی از ۵۵۰ افغانی تا ۹هزار افغانی ویک ماشین ونتلاتور از۸۳۱ هزار الی ۳ میلیون افغانی، خریداری شده است.
به قول وی عدم شفافیت در توزیع بستههای کمکی در دور اول شیوع ویروس کرونا به افراد کم درآمد ونادار در ولایات موردی دیگری از فساد در این بودجه بوده است.
حارس میافزاید که مصاحبههای اداره بازرس با ۷ هزار تن از طبقه فقیر جامعه که گویا از کمکها مستفید شده اند، در ولایات نشان میدهد که تنها ۳۲ درصد آنان از این کمکها مستفید شده، اما ۴۳ درصد دیگر هیچ کمکی دریافت نکرده اند.

خانم حارس اضافه کرد که هیچ دستگاه ونتلاتوری از کشور قاچاق نشده است. او تصریح کرد:«یافتههای این اداره از ادعای قاچاق دستگاههای ونتلاتور به خارج از کشور نشان میدهد که از مجموع ونتلاتورهای که از آغاز شیوع ویروس کرونا توسط کشورها و سازمانهای بینالمللی به افغانستان کمک شده است، برخلاف ادعای گزارش آژانس خبری پژواک، هیچ ونتلاتوری قاچاق نشده است.»
او گفت که اداره بازرس در نتیجه بازرسیهایش در وزارت صحتعامه دریافته که ضعف در مدیریت قراردادها در این وزارت در دور اول مبارزه با شیوع ویروس کرونا یک مشکل جدی بود.
او این مشکلات را شامل عدم موجودیت سند رهنمودی در مورد خریداریها، استخدام بیشتر از ضرورت نیروی انسانی، کمبود آکسیجن و کمبود ادویه در شفاخانههای مبارزه با ویروس کرونا توصیف کرد.
حارس، گفت که اداره بازرس موظف گردیده است تا ادعای فساد در توزیع نان خشک در جریان قرنطینه شهر کابل را نیز مورد بازرسی قرار دهد.
او هر چند افزود که این بازرسی هنوز نهایی نگردیده و در مراحل تکمیل شدن قرار دارد، اما تصریح نمود یافتههای اداره در این راستا بیانگر آنست که حجم  و گستردگی فساد دراین پروسه به سطحی که در گزارش رسانهها انعکاس یافته بود، نبوده است.
خانم حارس از جمع 241 تن که در پیوند به فساد در بودجه کرونا به سارنوالی معرفی شده است و تعداد آنان ماموران ارشد حکومتی در سطح وزیر، والی و معین وزارتها را شامل میشود، از کسی نام نبرد و در مورد هویت و شهرت این متهمان جزئیات نداد.