صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اعتصاب کاری صرافان؛ تا تغییر طرزالعمل جدید بانک مرکزی اعتصاب ادامه خواهد داشت

اعتصاب کاری صرافان؛  تا تغییر طرزالعمل جدید بانک مرکزی اعتصاب ادامه خواهد داشت

صرافان سرای شهزاده، در اعتراض به اقدام اخیر بانک مرکزی، اعتصاب کاری کردند و گفتند تا زمانی که طرزالعمل صدور جواز تغییر نکند، به اعتصاب خود ادامه میدهند.
میرافغان صافی، رئیس اتحادیه صرافان سرای شهزاده، روز شنبه 18 دلو در یک نشست خبری در کابل گفت که از طرزالعمل اخیر بانک مرکزی انتقاد کرد و گفت که معیارهای اروپایی در افغانستان قابل تطبیق نیست.
آقای صافی افزود، طرحی را که بانک مرکزی به صرافان کشور داده است در اینجا قابل تطبیق نیست و صرافان شرایط و بودجه کافی برای تطبیق آن ندارند.
بانک مرکزی اعلام کرده بود که تمام صرافیها بعد از این باید جواز شرکت پولی بگیرند و برای تبدیل «صرافیهای شخصی» به شرکتهای پولی و صدور مجوز برای آنان سهولتهایی را فراهم کرده است.
عصمت الله کوهسار، مدیر رسانههای بانک مرکزی در یک نوار تصویری گفته که «ما نمیدانیم که چرا صرافان از اخذ جواز شرکتی هراس دارند. جوازهای شرکتی عین مراحلی را دارد که شرکتهای انفرادی دارد.»
مسئولان این بانک پیش از این گفته بودند که براساس تعهدات و شرایطی که بانک مرکزی با نهادها و همکارهای بینالمللی دارد، باید صرافی و ارائهکنندگان خدمات پولی به طور بهتر مدیریت شوند که «این کار بخشی از مبارزه علیه پولشویی و تمویل تروریسم» است.
یارمحمد رستم، رئیس دفتر بانک مرکزی میگوید که برای تقویت و قانونیتر کردن فعالیت صرافیها، بانک مرکزی به تمام جوازهای انفرادی، جواز شرکتی صادر خواهد کرد. به گفته این مقام بانک مرکزی هدف از این اقدام کنترول بیشتر و قانونمدار کردن فعالیت صرافیها است.
این مقام بانک مرکزی گفت سهولتهایی که جدیدا توسط بانک در نظر گرفته شده، سبب افزایش شمار شرکتها از ۳۰ به هفتاد شرکت در دو هفته گذشته شده است.
رئیس اتحادیه صرافان سرای شهزاده اما گفت که شرایطی که بانک مرکزی برای صرافان وضع کرده است، قابل تطبیق نیست، چون بانک مرکزی علاوه بر اینکه صرافیها را شرکتی کرده است، گفته که باید یک اقتصاددان نیز استخدام کنند.
آقای صافی افزود، اکنون نه مکان برای اقتصاددان وجود دارد و نه صرافان میتوانند به یکدیگر اعتماد کنند. « برادر به برادر اعتماد نمیکند.»
او همچنین افزود که جوازهای انفرادی نیز باید به صرافان داده و تمدید شود. اکنون صرافان تمام فعالیتهای خود را به دولت گزارش داده و تمام کارشان به شفافیت پیش میرود بنآ نیازی به ثبت شرکت ندارند.
رئیس اتحادیه سرای شهزاده گفت که اگر بانک مرکزی به خواستههای صرافان توجه نکند، اعتصابشان را ادامه میدهند که این خسارات زیادی به اقتصاد کشور میزند.
او علاوه کرد، 3500 صراف در سراسر کشور کار میکنند که اگر اعتصاب ادامه یابد، روزانه حدود یک میلیارد افغانی از گردش میافتد.
صرافان سرای شهزاده میگویند که با روز اول اعتصاب کاری، ارزش افغانی حدود 35 پول کاهش داشته که ادامه اعتصاب کاری، از ارزش افغانی بیشتر میکاهد.
رئیس اتحادیه صرافان سرای شهزاده همچنین گفت که تمامی صرافان کشور تصمیم گرفتهاند که دیگر هیچ دالر «لیلامی» را نخرند و دادوستد با بانکهای خصوصی نیز نداشته باشند.
در اعلامیهای که از سوی این شورا پخش شد آمده که بانک مرکزی باید بیدرنگ برای تمدید جوازهای صرافیها دست به کار شود. همچنین از بانک مرکزی خواسته شده که فعالیت صرافان در ولایتها و بازارهای بزرگ مبادله پول، قانونی و قابل اجرا کند.
در این اعلامیه به همه صرافان در افغانستان هشدار داده شده که خدمات پولی را تا اطلاع بعدی به حالت تعلیق درآورند و با هر کس که این تصمیم را نقض کند بربنیاد قوانین شورای ملی صرافان برخورد خواهد شد.
طرح بانک مرکزی چیست؟
براساس اعلام بانک مرکزی صرافانی که صرافی خود را به شرکت پولی تبدیل کنند برای آنان جواز دایمی صادر میشود و هزینهای نیز بابت ثبت شرکت از آنها گرفته نخواهد شد.
همچنین بانک مرکزی افزوده که برای ثبت شرکتهای پولی از صرافان تضمین نقدی و یا فرد لازم نیست و همچنین دارندگان جواز میتوانند در سراسر افغانستان نمایندگی باز کنند.
بانک مرکزی همچنین از صاحبان صرافیها خواسته که داشتن سند لیسانس برای ثبت شرکت و همچنین عضویت در هیأت نظارت لازم نیست و بعد از ثبت شرکت، دارندگان جواز میتوانند امتیاز نمایندگی خارجی را نیز بگیرند.
دولت در سالهای اخیر تلاش کرده که بر فعالیت صرافان این کشور نظارت بیشتر داشته باشد، ثبت آنان به عنوان شرکت پولی از جمله این اقدام است ولی تاکنون صرافان حاضر نشدهاند این کار را انجام دهند.
اما صرافان میگویند که دولت تلاش دارد تا فعالیت صرافان در قالب شرکتهای خدمات پولی انجام شود ولی امکاناتی که صرافان دارند به اندازهای نیست که از این روند موفق بدر آیند. آنان میگویند که اکنون در مراکز تبادل اسعار در کنار صرافان هزاران نفر دیگر، بدون هیج گونه حساب و کتاب در بازار ارز فعال هستند و اگر فشار بر صرافان زیاد شود، آنان نیز مغازههای خود را بسته به دستفروشی رو خواهند آورد.