صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

با شکل گیری حکومت موقت،هیچ ضمانتی برای آمدن صلح نیست

   با شکل گیری حکومت موقت،هیچ ضمانتی برای  آمدن صلح نیست

گزارش:علیرضا احمدی
کارشناسان و شهروندان کشور با مخالفت با تشکیل حکومت موقت میگویند که شکل گیری حکومت موقت، هیچ ضمانتی برای آمدن صلح نیست.
سید عبدالبصیر مصباح، استاد دانشگاه به روزنامه افغانستانما گفت که صلح یک پدیده فرهنگی است که در سطوح بالای ملی و سیاسی تحقق مییابد.
آقای مصباح افزود که «وقتی صلح در یک حکومت ثابت و ناشی از انتخابات به وجود نیاید، در حکومت موقت به وجود نمیآید.»
او در ادامه گفت که «هیچ ضمانتی نیز وجود ندارد که با شکل گیری حکومت موقت به صلح دست یابیم.»
همزمان با آغاز دور دوم گفتگوهای صلح بین هیات حکومت و گروه طالبان، زمزمههایی مبنی بر تشکیل حکومت موقت برای بیرون رفتن از جنگ مطرح میشود. حتی برخی از اعضای هیات گفتگوکننده حکومت نیز چنین اظهاراتی را کردهاند.
عبدالحفیظ منصور عضو هیات گفتگوکننده حکومت پیش از رفتنش به دوحه گفته بود که «با حفظ چهارچوب نظام و ارزشهای انسانی ما ناگزیر هستیم به طرف یک حکومت موقت برویم، اگر ما از طرف مقابل آشتی میخواهیم. تجربه که مانند آقای حکمتیار آنها بیایند در دارلامان برایشان خانه بدهیم شاید عملی نباشد. اگر شما راه غیر از این سراغ دارید بگویید.»
اما کارشناسان و شهروندان کشور میگویند که این طرحها و اظهارات تنها برای برآورده شدن منافع شخصی است تا منافع ملی و مردم.
آقای مصباح میگوید، کسانیکه بر طبل حکومت موقت میکوبند، به جای توجه به منافع عموم به خواستهای شخصیشان از طریق بهم زدن اوضاع میاندیشند.
این استاد دانشگاه گفت که «حکومت موقت تغییر اوضاع سیاسی و یک دگردیسی در سطوح مختلف سیاسی و اجتماعی است . چند پارچگی و تحرکات جدید زمینه حضور افراد فرصت طلب را فراهم میکند.»
او ادامه داد که با امدن حکومت موقت، تمام دستاوردها و زیرساختهای نیمبند متزلزل میشود؛ دموکراسی پایمال میشود. یک روز حکومت موقت به مثابه ده سال عقبگرد است. حکومت موقت به مفهوم انقطاع و شروع دوباره از نقطه صفر است.
آقای مصباح همچنین خاطرنشان کرد که اکنون نظام و حکومت کنونی، عرصههای مختلف حکومتی و اداری دستاورد دارد.
اما طراحان حکومت موقت میگویند که پایان جنگ و خونریزی ارزش هر نوع اقدامی را دارد حتی اگر حکومتداری و نظام از نو شروع شود.
احمدجاوید صابری نیز با تشکیل حکومت موقت مخالف است. او نیز به روزنامه افغانستانما گفت که اگر قرار بر این باشد که هر گروهی متخاصم، برای صلح کردنش درخواست از بین بردن حکومت را کند، این امکان پذیر نیست.
آقای صابری افزود، در کنار گروه طالبان چند گروه شورشی و تروریستی دیگر مانند حقانی و داعش فعالیت میکنند که عضو داخلی دارند؛ اگر قرار باشد این روند ادامه پیدا کند –تشکیل حکومت موقت برای صلح-، باز مجبور میشویم که حکومت را از نو شکل دهیم.
او ادامه داد که اکنون روزانه دهها حمله تروریستی در نقاط مختلف کشور به وقوع میپیوندد که گروه طالبان مسئولیت آن را نمیگیرد، این نشان دهنده این است که دیگر گروهها نیز در این کشور فعالیت دارند و با صلح طالبان، صلح نخواهد آمد.
این شهروند کشور همچنین گفت که با تشکیل حکومت موقت، روند خدمات عامه متوقف و یا دچار سکتگی میشود که این ضربات سنگینی را به جامعه میزند.
آقای صابری تصریح کرد، اگر نوع حکومت تغییر کند، برای مدتی، روند تایید بودجه معلق میشود و کارمندان بدون معاش میشوند، خدمات عامه (کارهای اداری) به صورت عادی انجام نمیشود و دهها مورد دیگر که باعث میشود شهروندان با مشکل مواجه شوند.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور کشور نیز در روزهای اخیر با قاطعیت با ایجاد حکومت موقت مخالفت کرده است و گفته است که  انقطاع حکومت قابل پذیرش نیست.
آقای غنی همچنین شام روز جمعه (19 جدی) در مصاحبهای با تلویزیون سیانان گفت که «هدف اساسی من این است که بتوانم اقتدار را از طریق اراده مردم به جانشین منتخب خود انتقال دهم. این امر برای ارج گذاشتن به قربانیهای غیرنظامی، فعالان و دیگر اقشار، حایز اهمیت است.
او افزود: «یک موضوع باید وضاحت داشته باشد. جامعه افغانستان خواهان برگشت به گذشته نیست و ما جامعهای نیستیم که رویکرد و طرزفکر طالبانی بر ما تحمیل شود. صلح (در زمان طالبان) به مثابه آرامش در قبرستان بود. ما خواهان صلح مثبت هستیم تا همه با هم برگذشته خود غالب شویم، با آغوش باز همدیگر را بپذیریم و یکجا افغانستانی را آباد نمایم که من آن را چهارراه مینامم؛ مکانی که در آن تمدنها، مردم و همه فعالین بتوانند باهم در تعامل باشند.»
دور دوم مذاکرات صلح میان حکومت و گروه طالبان آغاز شد اما خشونتها در کشور همچنان در حال افزایش است و از غیرنظامیان قربانی میگیرد. مقامهای دولتی کشور بارها گفتهاند که طالبان با آغاز روند مذاکرات برعکس توقع، خشونتها را افزایش داده است.
مقامهای امنیتی روز دوشنبه 15 جدی در نشست مجلس گفتند که گروه طالبان ارادهای برای صلح ندارند و جنگجویان آنها برای آغاز «یک جنگ تمام عیار» آماده میشوند.
دور اول مذاکرات صلح حکومت و گروه طالبان هشتاد روز به درازا کشید تا هیأتهای دو طرف بر سر طرزالعمل مذاکرات به توافق برسند.
اواخر ماه قوس نمایندگان حکومت و گروه طالبان اعلام کردند که پس از توافق روی این طرزالعمل به مرخصی میروند. هدف از این وقفه مشوره دو طرف با رهبران شان عنوان شده بود. با آغاز این وقفه هیأت دولت به افغانستان و هیأت طالبان به اسلام آباد رفت. اکنون دور دوم گفتگوها آغاز شده است و باید منتظر بود و دید که سرانجام این تلاشها به کجا خواهد رسید.