صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آغاز دومین دور گفتگوهای صلح؛ طالبان در برابر ارزش‌های دموکراتیک شکست می‌خورند

آغاز دومین دور گفتگوهای صلح؛  طالبان در برابر ارزش‌های دموکراتیک شکست می‌خورند گزارش : علیرضا احمدی

با نزدیک شدن دومین دور گفتگوهای صلح بین هیات گفتگوکننده حکومت و گروه طالبان، اعضای گفتگوکننده حکومت میگویند که طالبان در برابر ارزشهای دموکراتیک شکست خواهند خورد.
فوزیه کوفی، عضو هیات گفتگوکننده حکومت روز دوشنبه 15 جدی به روزنامهی «افغانستانما» گفت که جامعه جهانی همواره از ارزشهای دموکراتیک حمایت کردهاند و طالبان چارهای جز پذیرش این ارزشها ندارد.
خانم کوفی، یکی از اعضای گفتگو کننده صلح هیات دولت پیش از این به رسانهها گفته بود که گروه طالبان از نظر اندیشه همان گروه دهه نود میلادی است و تغییری در روند فکری آنان نیامده است.
او گفته که «صرف نظر از اینکه افکار مختلف طالبان باعث اختلافات بسیار عمیق است و حتی استفاده از خشونت، چیزی دیگری که در سه ماه احساس کردم این است که طالبان واقعیت ۲۰ سال افغانستان که در آن تنوع گروههای اجتماعی، کثرت گرایی سیاسی و آزادی های مدنی، فردی و آزادی بیان بیشتر شده، برای شان قابل قبول نیست.»
این عضو هیات گفتگوکننده حکومت در پاسخ روزنامهی افغانستانما مبنی بر اینکه آیا ممکن است با گروهی که همانند دهه 90 میلادی است، صلح کرد؛ گفت که هر چند اندیشههای آنان [طالبان] برای ما نگرانی خلق کرده است اما حمایت جامعه جهانی باعث میشود که گروه طالبان به ارزش های دموکراتیک تن دهند.
قرار است دور دوم مذاکرات صلح شانزدهم جدی در دوحه آغاز شود. در مدتی که روند گفتگوها متوقف بود، نهادها و کشورهای زیادی تاکید بر برقراری آتشبس کردهاند.
فوزیه کوفی، عضو هیات و رئیس موج تحول افغانستان پیش از شروع این نشست در کابل همایش «آتشبس، جایگاه زنان پسا صلح و ترورهای هدفمند» برگزار کرد.
در این همایش که برخی از نمایندگان مجلس، اعضای پیشین کابینه و شماری از زنان حضور داشتند، خانم کوفی بر حقوق زنان تاکید کرد.
او گفت که تلاش میشود که از «صلح سیاسی» به «صلح اجتماعی» برسیم تا در روزهای پسا صلح، هیچ فرد، گروه و طبقهای مورد تبعیض واقع نشود.
خانم کوفی افزود، در دورهای که طالبان بر بخشهایی از کشور حاکم بود، صلح اجتماعی نداشتیم. طالبان میگفتند که باید آنگونه فکر کنید که ما فکر میکنیم.
این عضو هیات گفتگوکننده حکومت افزود که در جامعهی کثراتگرایی مثل افغانستان، ممکن نیست که همه یک رنگ فکر کنند. باید به ارزش های حقوق بشری احترام گذاشته شود.
او در این نشست به حقوق زنان در کشور نیز پرداخت و گفت که در هیچ کشور اسلامی نیست که زنان حق کار، تحصیل و فعالیت اقتصادی نداشته باشند اما در قرائت گروه طالبان از اسلام، زنان حق کار و تحصیل ندارند.
خانم کوفی افزود، اکنون در حال حاضر در این نظام نیز افرادی هستند که مخالف کار و فعالیت زنان در جامعه هستند، اما جای خوشبینی اینجاست که رای او با رای یک خانم برابر است و برای به کرسی نشاندن ایدهاش تفنگ نمیگیرد.
گروه طالبان حدود شش سال بر افغانستان حاکمیت کرد و در این مدت محدودیتهای سفت و سختی را بر زنان وضع کرده بود که زنان حق تحصیل، کار و حتی بیرون رفتن بدون محرم را نداشتند.
با حمله نیروهای بینالمللی به کشور و شکست گروه طالبان، نظامی دموکراتیک بر کشور استوار شد که اکنون زنان حق تحصیل و فعالیت سیاسی را دارند.
ناهید فرید، نماینده مردم هرات در مجلس نمایندگان که در این نشست حضور داشت، گفت که در دو دهه اخیر افرادی با اندیشههای دموکراتیک بزرگ شدهاند که باورمند به آن ارزشها هستند.
خانم فرید افزود، اندیشههای دموکراتیک بر این باور هستند که زعیم از بین مردم برای مردم است اما در اندیشههای آنان [طالبان] زعیم نماینده خدا و حاکم بر مردم هست. او تاکید کرد که اکنون این گونه نگرش را کسی نمیپذیرد.
او همچنین خطاب به گروه طالبان گفت: «با وجود اینکه در اکثر ولسوالیها و در برخی از ولایتها؛ ولسوالی و والی نامنهاد دارید، چقدر مقبولیت دارید؟ اگر ندارید پس بیاید به ارزشهای دموکراتیک احترام بگذارید و بیش از این برای مردم موضوع امارت اسلامی را مطرح نکنید.»
این عضو مجلس نمایندگان همچنین گفت که از جامعه جهانی میخواهیم که عجولانه قدم برندارند و هیات حکومت نیز باید تلاش کند که بر مبنای توافقنامه صلح امریکا با طالبان گام برندارند، بلکه خودشان برنامه ریزی کنند.
او افزود، انتظار ما از هیات این است که به منظور امضای توافقنامه به دوحه نروند، بلکه هدف آنان حفظ ارزش های دموکراتیک باشد. اگر فکر میکنند که با امضای توافقنامه ارزش های دموکراتیک زیر پا میشود، توافق امضا نشود، خود دستاورد است.
خانم فرید همچنین گفت که روند گفتگوها باید شفاف باشد و مردم از تمامی موضوعاتی که در روند گفتگوها انجام میشود، با خبر شوند. او همچنین پیشنهاد کرد که تمامی اعضای هیات باید متحدانه عمل کنند؛ مردم و حکومت نیز از آنان حمایت میکنند.
فوزیه کوفی، عضو هیات گفتگوکننده صلح حکومت میگوید که با آغاز دور دوم گفتگوها، تلاش بر عملی شدن آتش بس است و در این راستا تلاش خواهد شد. گروه طالبان اما تاکنون با وجود درخواستهای مکرر جامعه جهانی و حکومت، پاسخ روشنی به برقراری آتشبس نداده است.
از سوی دیگر فعالان مدنی و سیاسی میگویند که آتش بسی برای ما اهمیت دارد که مسبب صلح دایمی و افغانستانی آباد و مترقی شود و ارزشهای دموکراتیک در آن حفظ گردد.
باقی سمندر، فعال جامعه مدنی در نشستی که خانم کوفی برگزار کرده بود گفت که ما نیز باید مبارزه کنیم تا روزی در این سرزمین زنی رئیس جمهور شود و حضور زنان در جامعه نمایشی و نمادین نباشد.
گفتنی است که هیات گفتگوکننده صلح حکومت و گروه طالبان در دور اول گفتگوهای صلح، پس از حدود هشتاد روز بحث روی کارشیوه گفتگوها توافق کردند و قرار است دور دوم این مذاکرات در شانزدهم جدی در دوحه آغاز شود. اکنون باید منتظر ماند و دید که سرنوشت صلح کشور به کجا می رسد.