صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مرکز خبرنگاران افغانستان: در سال 2020 میلادی 112 قضیه خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده است

مرکز خبرنگاران افغانستان: در سال 2020 میلادی 112 قضیه خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده است

مرکز خبرنگاران افغانستان ميگويد که در سال 2020 ميلادي، 112 قضيه عليه خبرنگاران و کارمندان رسانهاي و رسانهها که شامل کشته شدن، مجروح شدن، خشونت فيزيکي، توهين و تحقير، تهديـد، فشار و ارعاب و يا حمله و اعمال خرابکارانه ميشود، اين مرکز ثبت کرده است.
احمد قريشي رئيس اجرايي مرکز خبرنگاران افغانستان ميگويد:« سال 2020 به لحاظ آسيبهايي که به جامعه رسانهاي افغانستان زده است متمايز از سال 2019 بود. از 8 مورد منجر به جان باختن کارمندان رسانهاي، 6 مورد آن تروريستي بوده است که در کنار ازدياد موارد تهديد و افزايش سازمان يافته محدوديت در دسترسي به اطلاعات، به بيشتر شدن ترس و خودسانسوري خبرنگاران دامن زده است.»
مرکز خبرنگاران افغانستان روز شنبه 13 جدي با نشر اعلاميهاي گفته است که اين آمار چيزي شبيه سال 2019 است اما به لحاظ هدفمند بودن بيشتر رويدادهاي قتل کارمندان رسانهاي، بيسابقه است.
آمار به ثبت رسيده از سوي مرکز خبرنگاران افغانستان نشان ميدهد که در سال 2020 ميلادي، 8 نفر که شامل سه مجري، دو گزارشگر، يک تصويربردار، يک کارمند تخنيکي و يک کارمند خدماتي ميشود جان خود را از دست دادهاند.
در خبرنامه آمده است: «صفر محمد اتل، مجري راديو سمون در لشکرگاه (2 جنوري)، احمدخان نويد، مجري راديو صداي غور در فيروزکوه (9 مي)، مير و احدشاه اميري، گزارشگر و شفيق ذبيح تصويربردار تلويزيون خورشيد در کابل (30 مي)، الياس داعي، گزارشگر راديو آزادي در لشکرگاه (12 نوامبر)، ملاله ميوند، مجري تلويزيون انعکاس و طاهرخان، راننده اين رسانه در جلالآباد (10 دسامبر) و رحمتالله نيکزاد تصويربردار آزاد (همکار با تلويزيون الجزيره و خبرگزاري اسوشيتدپرس) در غزني ( 21 دسامبر)، جان خود را در اين سال از دست دادهاند.»
در اعلاميه اضافه شده است که يما سياوش مجري سابق تلويزيون طلوع نيز در يک حمله هدفمندانه کشته شد.
مرکز خبرنگاران افغانستان مي افزايد که تحقيقات ابتدايي پوليس در مورد فردين اميني مجري تلويزيون آريانانيوز که در اواخر سال گذشته جان باخت، گواه بر قتل او و يا کشته شدن از سوي يک عامل انساني و يا جنگ نيست و به همين دليل نامهاي شان در فهرست قربانيان جامعه رسانهاي اين نهاد درج نشدهاند.
در اعلاميه تاکيد شده است که حکومت در هر دو مورد تحقيق جدي و شفاف انجام دهد و نتايج آن را با جامعه رسانهاي شريک بسازد.
اين مرکز نوشته است که در سال 2020 حداقل 19 خبرنگار و کارمند رسانهاي نيز در رويدادهاي جنايي و همچنان تروريستي در ولايات مختلف کشور زخم برداشتند.
در اعلاميه خاطر نشان شده است: «آمار ثبت شده از سوي مرکز خبرنگاران افغانستان نشان ميدهد که در 12 ماه اخير افزون بر کارمندان رسانهاي کشته و زخمي شده، شمار قابل ملاحظهاي از رويدادهاي خشونت و تهديد و توهين خبرنگاران نيز به ثبت رسيده است که شامل 45 مورد تهديد، 11 مورد خشونت فيزيکي، 6 مورد بازداشت، 6 مورد ربوده شده، و 4 مورد اقدام مسلحانه عليه خبرنگاران و رسانههاست.»
اعلاميه مرکز خبرنگاران افغانستان نشان ميدهد که داعش به کشتن دو مجري، يک کارمند تخنيکي و يک کارمند خدماتي، طالبان به کشتن يک گزارشگر و يک تصويربردار و افراد ناشناس در کشتن دو مجري مظنون و يا متهم هستند.
به اين ترتيب در قضاياي زخمي شدگان، داعش به زخمي کردن 9 خبرنگار و کارمند رسانهاي، افراد مسلح ناشناس در 6 مورد و طالبان در 4 مورد متهم ميباشد.
در اعلاميه تصريح شده است که در سال 2020 ميلادي در 12 مورد قضيه تهديد مقامهاي دولتي، 11 مورد تهديد طالبان، 6 مورد افراد ناشناس، در 5 مورد تهديد امنيت ملي، در 4 مورد تهديد افراد زورمند، در 3 مورد تهديد پوليس متهم است.
اين مرکز اعلام کرده است که يک نماينده ولسي جرگه، يک نماينده شوراي ولايتي، محافظان رئيس جمهور، و يک افسر اردوي ملي، هر کدام در يک مورد تهديد عليه خبرنگاران متهم هستند.
در اعلاميه علاوه شده است که در 13 قضيه توهين و تحقير خبرنگاران؛ پوليس در 8 مورد، امنيت ملي در 2 مورد، زورمندان در 2 مورد و محافظان رئيس جمهور در يک مورد متهم هستند.
اين اعلاميه مي افزايد که در 6 قضيه بازداشت موقت (يک روز تا چند ماه)، مقامهاي محلي در 2 مورد، پوليس در 2 مورد و امنيت ملي در 2 مورد نقش داشتهاند.
در اعلاميه علاوه شده است که همچنين در رويدادهاي ربوده شدگان، تمام 4 مورد از سوي طالبان صورت گرفته است و خبرنگاران از يک تا چند روز و حتي بيش از يک ماه در اسارت طالبان بودهاند. در 12 ماه گذشته، 6 مورد حمله مسلحانه عليه خبرنگاران و رسانهها نيز از سوي افراد ناشناس به ثبت رسيده است.
بر اساس اين اعلاميه: «شمار قربانيان جامعه رسانهاي در سال 2020، يک مورد بيشتر از سال 2019 بود و به لحاظ تعداد مجموعي ديگر رويدادها به جز موارد تهديد، 5 مورد کمتر از سال پيشتر است. اما  با وصف اين، ارزيابي مرکز خبرنگاران افغانستان نشان ميدهد که در سال 2020، همزمان با تشديد جنگ از سوي طالبان و ديگر گروههاي مسلح مخالف دولت که همزمان با گفتگوهاي صلح ادامه يافت، ميزان تهديد عليه خبرنگاران نيز به شکل بي سابقهاي افزايش يافته است.»
به قول قريشي رئيس اجرايي اين مرکز در سال گذشته، بيماري کويد-19 نيز بر مشکلات جامعه رسانهاي افزوده است. دستکم هفت کارمند رسانهيي جان خود را بر اثر بيماري کرونا از دست دادند و همچنان با کاهش درآمدها، چندين رسانه از فعاليت بازماندند و شماري قابل توجهي از کارمندان يا بيکار شدند و يا معاش بخور و نمير آنها کاهش يافت.
قريشي مي افزايد:« ما از حکومت افغانستان ميخواهيم در همکاري با جامعه بينالمللي به نگرانيهاي رو به افزايش جامعه رسانهاي مطابق با يک راهکارعملي رسيدگي کند. اين نگرانيها در عين حال بايد در مذاکرات صلح با طالبان  مطرح به عنوان اولويت مطرح شود در غير آن صورت پيامد ادامه اين وضعيت بر کل جامعه افغانستان سايه خواهد افگند.»
اين درحاليست که در نخستين روز سال ميلادي؛ بسم الله عادل ايماق مدير مسئول راديو غور ترور شد. ترور هدفمندانه کارمندان رسانهيي و خبرنگاران موجب نگراني جدي جامعه و خبرنگاران شده است.