صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گشایش انجمن روزنامه‌های افغانستان‌؛ نهادی برای یک صدایی

گشایش انجمن روزنامه‌های افغانستان‌؛  نهادی برای  یک صدایی

شماری از روزنامههای غیردولتی کشور «انجمن روزنامههای افغانستان» را تاسیس کردند تا از آزادی بیان حراست و پاسداری کنند.
این انجمن که شامل نه روزنامه - افغانستانما، اوتلوک افغانستان، صبح کابل، اطلاعات روز، هشتصبح، ماندگار، آرمان ملی، راهمدنیت و اقتصادوتوسعه- و یک هفتهنامه - نیمرخ- میشود، روز چهارشنبه 10 جدی گشایش یافت.
مسئولان این انجمن میگویند که هدف از ایجاد این انجمن، تقویت آزادی بیان، حمایت و دفاع از حقوق روزنامهها و تأمین حق دسترسی به اطلاعات است.
میرحیدر مطهر، رئیس این انجمن هدف از ایجاد آن را حل چالشهای فرا روی روزنامهها و بهبود فعالیت رسانههای چاپی عنوان کرد.
آقای مطهر گفت که طبق قانون، رسانههای چاپی از دادن مالیات معاف هستند اما وزارت مالیه و نهادهای زیر مجموعه آن بر خلاف قانون، مالیات را از رسانههای چاپی دریافت میکنند.
او افزود، رسانههای چاپی نیز برای اینکه در کارشان سکتگی وارد نشود، مالیات را تاکنون پرداختهاند. رئیس انجمن روزنامههای افغانستان ادامه داد، با آغاز به کار این انجمن در تلاش هستیم تا این مشکل حل شود و رسانههای چاپی از پرداخت مالیه طبق قانون معاف شوند.
صدیقالله توحیدی مسئول دادخواهی کمیته مصونیت خبرنگاران و عضو انجمن ضمن استقبال از افتتاح آن گفت که در سالهای گذشته به دلیل اینکه سطح سواد در کشور پایین بود و روزنامهها مخاطب کمتری داشتند، کمتر مورد توجه کشورهای کمککننده قرار گرفتند.
آقای توحیدی افزود، روزنامهها نسبت به دیگر رسانهها دارای مزیت بیشتری هستند، چون در آینده میشود از آن به عنوان یک سند تاریخی استفاده کرد.
او گفت که دیگر رسانهها نیز منبع هستند اما به دلیل اینکه در اختیار کل مردم نیست و در اداره خود بایگانی میشود، کمتر در دسترس محققان قرار میگیرد.
دیگر اعضای انجمن روزنامههای افغانستان نیز ایجاد این انجمن را تاثیرگذار خواندند و از حکومت میخواستند که از رسانهها، به ویژه رسانههای چاپی حمایت کند. به گفته آنان روزنامهها میتوانند در راستای مبارزه با فساد، حکومتداری خوب و تقویت نظام جمهوریت موثر واقع شود.
ذکی دریابی، صاحب امتیاز روزنامه اطلاعات روز و عضو انجمن ضمن استقبال از تاسیس این انجمن گفت که هدف از ایجاد این انجمن حمایت از آزادی بیان، مبارزه با تحت فشار قرار گرفتن رسانههای چاپی و آموزش برای روزنامهنگاری حرفهای است.
آقای دریابی افزود که «در کنار حفاظت از آزادی بیان و حل چالشهای حقوقی، تلاش بر این است که روزنامه‌‌نگاری حرفهای و جدید را بیش از امروز با حمایت یکدیگر توسعه و آموزش دهیم.»
مجیب مهرداد، مدیرمسئول روزنامه هشتصبح نیز ایجاد انجمن روزنامههای افغانستان را موثر خواند و گفت، به دلیل اینکه روزنامههای با مشکلات گوناگونی مواجهاند، نیاز بود که برای تقویت آزادی بیان و حل مشکلات اساسی روزنامهها چنین انجمنی ایجاد میشد.
آقای مهرداد به آزادی بیان اشاره کرد و آن را مهمترین دستآورد حکومت در دو دههای پسین نامید. به باور او، شماری از فعالان رسانهای با دادن خونشان از این ارزش حفاظت کردهاند و اکنون این انجمن تلاش میکند که آن را تقویت کند.
در این نشست عینالدین بهادری، رئیس کمیسیون دسترسی به اطلاعات ایجاد انجمن روزنامههای افغانستان را یک «گام ارزنده» خواند و گفت که در این چنین شرایط که رسانهها تهدید میشوند، نیاز به همبستگی بیشتر دارند.
او افزود که کمیسیون دسترسی به اطلاعات همواره از نبود نهادهای تخصصی در زمینه ترویج فرهنگ دسترسی به اطلاعات رنج میبرد و خلای یک چنین انجمنی محسوس بود. آقای بهادری انجمن روزنامههای افغانستان را «بازوی کمیسیون دسترسی به اطلاعات» دانست.
آقای بهادری گفت، این انجمن میتواند در زمینه ساختارهای کلان که هزینههای هنگفتی در آن به گونه غیرموثر مصرف میشود، نقش اساسی بازی کند. به باور او، انجمن روزنامههای افغانستان میتواند در راستای مبارزه با فساد، حکومتداری خوب و تقویت نظام جمهوریت موثر واقع شود.
با وصف این خوشبینیها ممکن است که جناحهای سیاسی و وابستگیهای رسانهها به برخی از آنان، این انجمن را با فروپاشی و انحلال مواجه کند و اجازه ندهد انجمن به ارزشهایی که تعریف کرده است، برسد.
اعضای انجمن اما میگویند که در این انجمن جناح بندی تاثیری ندارد و تمامی اعضای آن تلاش میکنند که بر اساس طرزالعمل فعالیت کنند.
رضا هویدا صاحب امتیاز روزنامههای افغانستانما و اوتلوک افغانستان و عضو انجمن گفت که در این انجمن تلاش میشود در برابر مشکلاتی که فراروی روزنامهها قرار دارد، کار شود.
سید اصغر اشراق صاحب امتیاز روزنامه راهمدنیت و عضو انجمن نیز گفت که در این انجمن رسانههای دولتی عضویت ندارند و روزنامههای دیگر نیز به جناح بندیها کاری ندارند.
آقای اشراق به آینده این انجمن خوشبین است و میگوید که از این طریق میتواند وضعیت بهتری برای رسانههای چاپی خلق کرد. انجمن روزنامههای افغانستان اکنون با آغاز روند گفتگوهای صلح، وظیفهای خطیری را نیز برعهده خواهد گرفت تا در این روند، از آزادی بیان پاسداری کند. اکنون باید دید که چقدر موفق خواهند بود.