صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

برشنا دو قرارداد با شبکه‌های ملی‌ برق ازبیکستان امضا کرد

برشنا دو قرارداد با شبکه‌های ملی‌ برق ازبیکستان امضا کرد

ریاست برشنا اعلام کرده است که هیات عالی رتبه افغانی که به کشور ازبیکستان رفته بودند، دو قرارداد «مهم» با شبکههای ملی برق این کشور امضا کردهاند.
این ریاست روز دوشنبه 8 جدی با نشر خبرنامهای نوشته است که صفیالله احمدزی سرپرست ریاست تجارتی شرکت برشنا و جانداد ایسا قلوف رئیس شبکههای ملی برق ازبیکستان این قرارداد به امضا رسیده است.
در خبرنامه آمده که با امضای این قرارداد گامهای تازهای را در بخش تورید انرژی برق ازبیکستان برداشته شده است که شامل خرید انرژی برق برای سال ۲۰۲۱ میلادی و ساخت پروژه خط ۵۰۰ کیلوولت سرخان- پلخمری میشود.
ریاست برشنا میگوید که بر بنیاد قرارداد، در سال ۲۰۲۱ میلادی دو هزارودوصد میلیون کیلووات ساعت برق را به افغانستان صادر خواهد کرد.
در خبرنامه ریاست برشنا آمده که مطابق مواد قرارداد ساخت پروژه ۵۰۰ کیلوولت سرخان- پلخمری، کار عملی این پروژۀ مهم در سال ۲۰۲۱ میلادی آغاز میشود و با تکمیل کار پروژۀ ۵۰۰ کیلوولت، در سال اول و دوم ۴ میلیارد کیلووات ساعت و در سالهای بعدی در حدود ۶ میلیارد کیلووات ساعت برق به افغانستان صادر خواهد شد. با سرد شدن هوا، همه ساله سیستم برقرسانی به شهروندان به ویژه شهریان کابل دچار مشکل میشود. در سال جاری نیز در اوایل خزان پرچاویها/ قطعی برق بسیار زیاد و نامنظم شده بود. در پی آن شماری از شهروندان کابل در اعتراض به این بینظمیها، در فضای مجازی اعتراض کردند و مسئولان شرکت برشنا را «بیکفایت» خواندند.
شرکت برشنا در پی انتقادهای فراوان شهروندان در فضای مجازی، با نشر خبرنامهای نوشت که به دلیل بروز مشکلات فنی/ تخنیکی در یکی از سب استیشنهای برق در ازبیکستان، این کشور میزان برق خود به افغانستان را از ۴۵۰ به ۲۵۰ میگاوات در سب استیشن نایب آباد کاهش داده و فعلا میزان برق وارداتی در کابل ۱۶۰ میگاوات است.
اما شهروندان میگویند که چرا حکومت با گذشت حدود 20 سال و سرازیر شدن میلیاردها دالر کمک، در قسمت تولید انرژی سرمایهگذاری نکرده است.
شرکت برشنا میگوید که برق در افغانستان حالت «تجارتی» دارد و به این دلیل، تولید برق در داخل از نظر اقتصادی به صرفه نیست.
آمارها و گزارشهای می رساند که در حال حاضر کشور به دو هزار میگاوات ساعت برق برای روشنایی خانهها و به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد نیاز دارد.
به گفته شرکت برشنا، افغانستان برای رفع این نیازمندی سالانه از ایران، ازبیکستان، ترکمنستان و تاجیکستان حدود هزار میگاوات برق میخرد، که سالانه ۲۷۰ تا ۳۲۰ میلیون دالر هزینه دارد. در کنار واردات هزار مگاوات برق، تولید داخلی کشور نیز بین ۲۸۰ الی ۳۲۰ میگاوات در سال اعلام شده است.