صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کمیسیون حقوق بشر: از خواست‌های جامعه‌ی رسانه‌ای حمایت همه‌جانبه می‌کنیم

کمیسیون حقوق بشر: از خواست‌های جامعه‌ی رسانه‌ای حمایت همه‌جانبه می‌کنیم

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که بر وضعیت پرچالش و ترس و تهدید برای جامعه رسانهای اشراف دارد و از خواستهای آنان حمایت همه جانبه میکند. این کمیسیون از مخاطبان خبرنگاران خواسته است تا به درخواستهای آنها پاسخهای عملی و نتیجهبخش دهند.
در اعلامیهی مطبوعاتی این کمیسیون که دیروز دوشنبه 8 جدی به نشر رسیده، آمده است که جامعه‌‌ خبرنگاری افغانستان در ماههای اخیر، تحت فشار روانی شدید قرار داشته است.
به نقل از اعلامیه، خبرنگاران نگراناند که ساحه‌‌ کار و زندگی برای آنها بیشتر از این محدود شود و دولت افغانستان هنوز از کارکرد خود در مورد جلوگیری از قتلهای زنجیرهای خبرنگاران، پیگرد مظنونان و رسیدگی عدلی و قضایی به چنین قضایایی به جامعه‌‌ رسانهای افغانستان اطلاعاتی قناعتبخش نداده است.
اعلامیه که تحت عنوان «تداوم ترورهای هدفمند خبرنگاران و محدودیت دسترسی به اطلاعات» نشر شده، افزوده است: «آنها باور دارند اگر دولت افغانستان نتواند به خبرنگاران در مورد حفاظت از جانشان اطمینان دهد، احتمال دارد برخی از آنها ناگزیر به ترک کشور شوند. همچنین افزایش حملات هدفمند سبب افزایش خودسانسوری در جامعه رسانهای شده است و این فضای ترس میتواند پیامدهای ناگواری، بهویژه برای خبرنگاری تحقیقی در ولایات متفاوت کشور داشته باشد.»
این کمیسیون با تاکید بر آزادی بیان بهعنوان مهمترین دستاوردهای افغانستان در بیست سال اخیر و همچنین نقش اساسی رسانههای افغانستان در دسترسی شهروندان به اطلاعات، افزایش حسابدهی دولت و بهبود نهادهای دموکراتیک گفته است که در چند ماه گذشته، ترورهای هدفمند خبرنگاران بر روند کار اطلاعرسانی در سرتاسر افغانستان اثر منفی گذاشته است.  کمیسیون به نقل از مسئولان رسانه ها نوشته است: «شماری از زنان خبرنگار در ولایات کارشان را ترک کردهاند. دسترسی خبرنگاران حتا به ولسوالیهای نزدیک به مراکز ولایات دشوار شده است. خبرنگاران در شماری از شهرها نمیتوانند بهسادگی گشتوگذار کنند. بعضی از خبرنگاران و نهادهای رسانهای در ولایات با تهدید برخورده و هنگامی که به نهادهای مسئول دولتی گزارش کردهاند، با سهلانگاری این نهادها مواجه شدهاند.»
در این اعلامیه همچنان نگرانی خبرنگاران از مختل شدن روند گردش آزاد اطلاعات در پی لغو پست سخنگویی ولایات بازتاب یافته و از دولت خواسته شده است تا بهمنظور تأمین حق آزادی بیان و رسانهها و رعایت حق مردم در دسترسی به اطلاعات، در مورد لغو پست سخنگویی ولایات تجدید نظر کند. چندی پیش خبر لغو پست سخنگویی ولایات با انتقاد خبرنگاران و فعالان رسانهای مواجه شد و نی یا نهاد حمایت کنندهی رسانههای آزاد افغانستان آن را نقض آشکار قانون اساسی تلقی کرد. کمیسیون مستقل حقوق بشر در پایان این اعلامیه خواستهای خبرنگاران را درج کرده است. در این بخش، از جامعه جهانی خواسته شده است که بر طرفین منازعه فشار آورد تا آتشبس را بپذیرند و به ترورهای هدفمند و خشونتها پایان دهند.  همچنان از دولت افغانستان خواسته شده تا جلو حملات هدفمند را بگیرد، امنیت خبرنگاران را تأمین کند و پروندههای کشتار، تهدید، تخویف و بدرفتاری با خبرنگاران را بهمنظور اجرای عدالت بر عاملان بررسی کند. اعلامیه تاکید کرده است دولت باید نتایج این بررسیها را با مردم و خانواده رسانههای افغانستان در میان گذارد.
به نقل از اعلامیه، سومین خواست خبرنگاران متوجه طالبان است. در این مورد آمده است: «در صورتی که در این ترورها دست ندارد، باید در مورد چگونگی این ترورها به مردم پاسخ دهد و اسناد و اطلاعات خود را در مورد عاملان ترورها به مردم گزارش کند، چه اینکه تنها نپذیرفتن مسئولیت ترورهای هدفمند نمیتواند مسئولیت را از دوش آن بردارد.» گفتنی است که روز شنبه این هفته بیش از صد خبرنگار و عضو نهادهای حامی خبرنگاران از سرتاسر افغانستان در نشستی با هیئت رهبری کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، نگرانیها و مشکلاتشان را در میان گذاشتند.