صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه ملی؛ مسئولیت ما پایان دادن به درد و رنج مردم است

دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه ملی؛ مسئولیت ما پایان دادن به درد و رنج مردم است

عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی در دومین نشست کمیته رهبری شورای مصالحه ملی گفت که مسئولیت ما، پایان دادن به «درد و رنج» مردم است.
آقای عبدالله روز شنبه ششم جدی در این نشست که در کابل برگزار شده بود، گفت که «هیچ اولویتی بالاتر از صلح قابل قبول و با عزت وجود ندارد. این گرانی مسئولیت و وظیفهی ما و هیأت مذاکرهکننده را نشان میدهد.»
او اضافه کرد، مسئولیت شورای عالی مصالحهی ملی و هیأت مذاکرهکنندهی دولت پایان دادن به درد و رنج مردم است و مردم نیز یک صلح عادلانه و پایدار را میخواهند.
به گفتهی عبدالله عبدالله، در این صلح از ارزشهای ملی و دستاوردهای گذشته حفاظت شود و افغانستان با خود و جهان در صلح و امنیت بهسر برد.
آقای عبدالله گفت که برای برقراری این صلح، ارادهی قطعی و جدی در افغانستان وجود دارد و جامعهی جهانی و کشورهای منطقه نیز از آن اعلام حمایت کردهاند.
رئیس شورای عالی مصالحه ملی یکبار دیگر بر برگزاری دور دوم گفتگوها تاکید کرد و گفت که نباید محل گفتگو باعث به تاخیر افتادن گفتگوها شود.
حکومت پیش از این پیشنهاد کرده بود برای اینکه روند گفتگوهای صلح مورد دخالت قرار نگیرد، دور دوم گفتگوها در کشور برگزار شود. پیشنهادی که گروه طالبان با آن مخالفت کرده است.
رئیس شورای عالی مصالحه ملی در این نشست خطاب به هیات گفتگوکننده دولت گفت که در گفتگو با طالبان باید از مردم و جمهوری اسلامی افغانستان نمایندگی و دفاع کنند. او افزود: «انتظار داریم باصلابتتر از گذشته از مردم افغانستان نمایندگی کنید…
همهی شما مالکان روند صلح هستید و از تمامی افغانها نمایندگی میکنید.»
اتحاد، متضمن صلح پایدار
معصوم استانکزی رئیس هیأت مذاکرهکننده‌‌ی صلح در دومین نشست کمیته رهبری گفت که قوت هیأت گفتگوکننده در حمایت، هدایت و رهنماییهای شماست. ما امانتدار یک مسؤولیت بزرگ هستیم. صلح راه پرخم و پیچ را در پیش دارد. رسیدن به صلح همهپذیر نیازمند اتحاد و اتفاق ماست که با حمایت و رهنمایی شما میسر خواهد شد.
آقای استانکزی افزود که هیأت مذاکره کننده در دور نخست مذاکرات با اتحاد، اتفاق و ثبات و پایداری عمل کردند. هیأت ما ترکیب ملی و همهشمول داشت که از اقشار مختلف جامعه نمایندگیکردند و مشروعیت جنگ طرف را زیر پرسش بردند. بانوان عضو هیأت با صلابت ظاهر شدند. تیم ما نشان داد که یک ظرفیت بزرگ و غیر قابل انکار در افغانستان به میان آمده است.
حامد کرزی رئیس جمهور پیشین کشور نیز گفت که ختم جنگ و پایان خونریزی آروزی تک تک شهروندان کشور است. هیأت مذاکرهکننده از مردم افغانستان نمایندگی خوب کردند. در غیاب شما همهی رهبران و مردم افغانستان از شما حمایت جدی کردند. ما تک تک حمایتگر شما هستیم.
عبدرب الرسول سیاف نیز گفت که حکومت، مردم و سیاسیون ما نشان دادند که ارادهی جدی برای صلح دارند. تا زمانیکه طرف مقابل هم به صلح ارادهی جدی نداشته باشد، صلح نمیآید. از هیأت مذاکرهکننده سپاس که از ملت و دولت خود نمایندگی خوب کردند.
آقای سیاف افزود که هیات گفتگوکننده راز و رمز ملت خود را درک کردند و مسؤولانه گام برداشتند. وقت بحث مذهب را مطرح کردند، تشویش داشتیم، هدف از طرح آن بحث ایجاد دوگانگی در میان شما بود که خوشبختانه موفق بدر شدید و متحدانه از کل افغانستان نمایندگی کردید.
او علاوه کرد: اکنون مذاکرات شروع شدهاست، ارتباطات فردی متوقف شود. اگر هر گروه یا فرد که گپ و سخنی دارد، خوب است از طرف هیأت مطرح شود. حرکتهای جانبی نقش هیأت را تضعیف خواهد کرد.

با کشتن خبرنگار و فعال مدنی پیروز جنگ نمیشوید
امرالله صالح معاون اول ریاست جمهوری که در این نشست حضور داشت گفت که گروه طالبان بداند که با هدف قرار دادن خبرنگار، فعال مدنی، بزرگ قوم و سیاسیون پیروز میدان جنگ نمیشود.
آقای صالح تأکید کرد که لایه نظامی طالبان متأسفانه هیچ گونه پیامی در بارهی توقف جنگ نداشته است. متأسفانه روایتی که برای لایه نظامی طالبان میرسد، این است با افزایش کشتار و جنگ کمک کرده میتوانند. طالبان به یاد داشته باشند که با کشتن خبرنگار، بزرگ قوم، اعضای جامعهی مدنی، امکان ندارد این جنگ پایان یابد و پیروز شوند. فراموش نشود، هرکسی که در این کشور تأکید به تسلط و عدم مشارکت کرده، نتیجه نداده است و جناح که تفکر تسلط داشته، تجرید شده است.
او همچنین ضمن قدردانی از هیأت مذاکرهکننده گفت: شما اتحاد را حفظ، اصول را رعایت و بنبست را شکستید. هیأت ما دیدگاه واحد دارند. این نقطهی قوت ماست.
آقای صالح افزود که در تاریخ معاصر جنگی به این درازا نداشتیم. برای نخستین مرتبه است که برای ختم جنگ متوسل به راه حل سیاسی شدیم قبل از این مسایل بزرگ از راههای دیگر ختم میشد.
معاون نخست ریاست جمهوری با اشاره به ابعاد خارجی جنگ افغانستان گفت که ما آخرین مرتبهی که در کشور جنگافزار و سلاح تولید کردیم، در زمان شیرعلی خان بود. پس از آن هر سلاحی که در اینجا به کار گرفته میشود، خارجی است. لذا پیچیدگی خارجی جنگ را نیز در نظر داشته باشیم.
مارشال عبدالرشید دوستم، معاون پیشین ریاست جمهوری در پیامی که توسط عنایتالله بابرفرهمند، معاون شورای عالی مصالحهی ملی، خوانده شد، گفت که ما صلحی میخواهیم که امنیت و ثبات را تضمین کند. مشارکت سیاسی، اتحاد و اجماع ما میتواند میزان موفقیت این روند را افزایش دهد.
آقای دوستم گفته که پنج سال پیش در شورای امنیت طرح و برنامهی را پیشکش کردم که اگر مورد توجه قرار میگرفت حالا در وضعیت بهتر بودیم. اکنون در شرایط نامطلوب قرار داریم. تأکید میشود که اجرای کامل توافقنامهی سیاسی، صف ما را تقویت میبخشد.
محمد یونس قانونی معاون پیشین ریاست جمهوری با تأکید بر حرف رییس شورای عالی مصالحهی ملی که کمیتهی رهبری تصمیمگیرنده روند صلح است، پیشنهاد میکنم که هیأت رهبری باید تکمیل شود. هنوز جای جوانان، بانوان و شماری از شخصتهای ما در کمیته خالی است.
آقای قانونی گفت که پیروزی هیأت ما در اتحاد ماست. در این شرایط دشوار که هر روز مردم ما قربانی میدهند، موفقیت در صلح و شتاب در این زمینه بسیار مهم است. اما اگر دو طرف متعهد به صلح نباشند و طالبان انعطاف نشان ندهند، بیانگر بنبست در صلح است.
در ادامه محمد محقق معاون پیشین ریاست اجراییه و عضو کمیتهی رهبری شورای عالی مصالحهی ملی گفت: خرسندم که روند صلح کم کم مسیر اصولی خود را گرفته است. مردم افغانستان امیدوار است که این راه به سر منزل مقصود برسد. به جنگ و خونریزی نقطهی پایان گذاشته شود.
آقای محقق با تشکر از هیأت مذاکرهکننده به خاطر حفظ اتحاد و موفقیت شان گفت: متأسفانه طالبان هنوز فکر میکنند که با جنگ و زور میتواند پیروز شوند. انعطافی در رفتار شان صورت نگرفته است. هیأت ما تأکید بر ارزشهای دارد که مردم افغانستان صاحب آن است. بدون شک هیچ طرف همه چیز را برای طرف دیگر واگذار نخواهد کرد. اما خوب است که راه برای رسیدن به یک نتیجه باز باشد. نباید راهی پیش گرفته شود که مسیر مذاکرات بسته شود.
در ادامه صفیه صدیقی عضو کمیتهی رهبری گفت: آنچه برای ما در حال حاضر مهم است، ارادهی صلح است. این یک فرصت بسیار مهم است. امید طرف مقابل نیز ثابت کند که برای صلح ارادهی جدی دارد.
این گفتهها درحالی مطرح میشود که مذاکرات صلح میان هیأت دولت افغانستان و گروه طالبان پس از حدود دو ماه مذاکراه، در تاریخ ۲۲ قوس بهمنظور بحث روی آجندای آن، برای ۲۰ روز متوقف شد.
به دنبال توقف مذاکرات، هیأت مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان به کابل برگشته و ملا برادر، معاون سیاسی و رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر در رأس هیأتی از این گروه به پاکستان رفته است.
همچنان قرار است که دور بعدی این مذاکرات تا ده روز دیگر (۱۶ جدی) دوباره از سر گرفته شود.