صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

گشایش یکی از بزرگترین کارخانه‌های تولید دانه مرغ؛ تهیه دانه مرغ یکی از بزرگترین مشکلات مرغداران است

گشایش یکی از بزرگترین کارخانه‌های تولید دانه مرغ؛  تهیه دانه مرغ یکی از بزرگترین مشکلات مرغداران است گزارش : علیرضا احمدی

مجتمع کارخانههای «البدر» یکی از بزرگترین کارخانههای تولید دانه مرغ با ظرفیت 120 تن در روز، در کابل گشایش و به بهرهبرداری رسید.
محمدباز غیرت، رئیس مجتمع کارخانههای البدر به روزنامه «افغانستانما» گفت که این مجتمع با هزینه 42 میلیون دالر ساخته شده است و حدود 3 هزار نفر در آن به صورت دایمی و یا پارهوقت، کار میکنند. حدود 35 هزار تن دیگر به صورت غیر مستقیم مشغول کار خواهند شد.
آقای غیرت افزود که این کارخانه اکنون ظرفیت تولید 120 تن دانه مرغ در روز را دارد و قادر است این مقدار تا 300 تن در روز افزایش دهد.
رئیس مجتمع کارخانههای البدر افزود که تلاش میکند که گامی به سوی خودکفایی بردارد تا کشور نیازمند کمکهای جامعه بینالمللی نباشد.
بر اساس آمارهای غیر رسمی، در حال حاضر 15 کارخانه تولید دانه مرغ در کشور فعالیت میکنند که قسمتی کم از دانه مورد نیاز مرغداران را تامین میکنند.
انوار الحق احدی، وزیر زراعت، آبیاری و مالداری به روزنامه افغانستانما گفت: «سالانه 220 تا 230 هزار تن گوشت مرغ در کشور نیاز است که 170 هزار تن آن در داخل کشور تولید میشود و حدود 70 هزار تن دیگر از خارج وارد میشود.
آقای احدی اما افزود که «قسمتی زیادی از دانه مورد نیاز مرغداران از خارج وارد میشود.»
بر اساس گفتههای مرغداران، یک جوجه مرغ، در یک دوره حدود 2.5 تا 3 کیلو دانه مصرف میکند که 238 هزار تن دانه مرغ در سال میشود.
مشکل در تهیه دانه مرغ
محمدجان صابری حدود پنج سال است که در قسمت تولید گوشت مرغ در کشور فعالیت میکند. او به روزنامه افغانستانما گفت که تهیه دانه مرغ، یکی از مشکلات اساسی مرغداران است.
آقای صابری افزود که دانه مرغ عموما از کشورهای پاکستان و ایران وارد میشود که گاهی به دلیل باقیماندن طولانی در انبارها و گدامها گندیده میشود که باعث مریض شدن مرغها میشود.
او علاوه کرد، اگر دانه مرغ در داخل کشور تولید شود، علاوه بر اینکه دسترسی مرغداران را به دانه راحتر میکند، از نظر صحی نیز مرغداران مطمینتر هستند.
این تولید کننده گوشت مرغ، خاطرات بدی از تهیه دانه مرغ دارد. او میگوید که گاهی تاجران، به دلیل اینکه میدانند مشتری مجبور به خرید دانه مرغ است، قیمت را به «دل» خود بالا میبرد.
او گشایش این کارخانه را به فال نیک گرفت و گفت که این سهولتها، سرمایهگذاران را تشویق میکند تا در عرصه تولید گوشت مرغ، سرمایهگذاری بیشتر کنند.
دانه مرغ، راهی به سوی خودکفایی تولید گوشت
از سوی دیگر انوارالحق احدی، وزیر زراعت، آبیاری و مالداری میگوید که با برنامهریزی و همکاری با بخش خصوصی تصمیم دارد، تا چهار سال آینده کشور را از نظر تولید گوشت مرغ، به خودکفایی برساند.
آقای احدی گفت که در حال حاضر مقدار گوشت مرغ مورد نیاز، حدود 230 هزار تن است، که نزدیک به 170 هزار تن آن در داخل کشور تولید میشود و مابقی وارد میشود.
همچنان وزیر زراعت افزود که نبود دانهی مرغ، یکی از مشکلات کلان بر سر راه مرغداری بود که حالا با خوشبختی تمام، این مشکل با سرمایهگذاری از میان برداشته میشود.
آقای احدی همچنان گفت که وزارت زراعت همواره در بخش مالداری و باغداری با سرمایهگذاران کمک کرده است و این روند ادامه مییابد.
اما محمدباز غیرت، رئیس مجتمع کارخانههای البدر گفت که حکومت در قسمت ساخت کارخانههایش هیچ گونه همکاری مالی نکرده است.
آقای غیرت از وزیر زراعت خواست که جلو واردات خودسرانه گرفته شود. او گفت: «به خاطر تقویت سکتور خصوصی، جلو واردات خودسرانه گرفته شود، مجتمع تولیدی ما ظرفیت زیاد دارد، فارم مرغداری ما در ۴۵ روز دو هزار مرغ تولید میکند و کارخانه پروسس حبوبات در ۲۴ ساعت ۸۰ تن حبوبات و کارخانهی پروسس برنج زاهد ذکی البدر، در ۲۴ ساعت ۱۲۰ تُن برنج را به صورت اعلی پروسس میکند.»
مجتمع تولیدی البدر در ولسوالی بگرامی کابل در مساحت ۲۵۰ جریب زمین و با هزینهی 42 میلیون دالر ساخته شده است. همین اکنون این مجتمع در شش بخش کار میکند. بخشهای تحت فعالیت مجتمع البدر، مرغداری، تولید دانهی مرغ، پروسس برنج، پروسس حبوبات، ساخت کارتن، تولید بوجی، فارم مالداری، تصفیهی زغالسنگ، تولید آب معدنی و باغ زراعتی را شامل میشود.
خشنودی کارگران
شهروندانی که در نزدیکی این مجتمع کارخانهها زندگی میکنند از ساخت این مجتمع ابراز خوشنودی میکنند و میگویند که با ساخت آن، تعدادی زیاد از اهالی مشغول کار شدهاند.
یکی از این کارگران گفت، پیش از این مجبور بود، روزی یک جای کار کند، آنهم اگر کاری بود؛ اکنون به صورت ماهانه قرارداد کرده و مشکل بیکاری ندارد. او گفت که اگر حکومت بخش خصوصی را تقویت کند، میزان بیکاری در کشور کاهش چشمگیری مییابد.
بر اساس آمارهای اداره ملی احصاییه و معلومات در سطح ملی میزان بیکاری 18.6 درصد است که از مجموع نیروی کار، 15.2  درصد مردان و 32 درصد آنان زنان هستند.
اما آمارهای دیگر نشان میدهد که بیش از نیمی از جمعیت واجد شرایط کار کشور، بیکار هستند. اتحادیه کارگران افغانستان، پیش از این گفته بود که دلیل ناامنی و فرار سرمایهها، ۵۶ درصد افراد واجد شرایط کار در کشور بیکاراند که این رقم با توجه به ناامنی در سراسر کشور در حال افزایش است. به اساس آمار وزارت اقتصاد، ۱۶ میلیون واجد شرایط کارند که ۹ میلیون این افراد بیکارند».
محمدباز غیرت رئیس مجتمع کارخانههای البدر نیز گفت که تنها از دولت میخواهد که در قسمت تامین امنیت سرمایهگذاران تلاش کند.
افغانستان بر اساس گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۱۹ میلادی در درجه ۱۷۸ از لحاظ مناسب بودن محیط کسبوکار قرار گرفت. در چند سال گذشته تنها در هرات، کابل، مزار شریف، قندهار ، ننگرهار و کابل بیشتر از ۱۰ هزار شرکت و کسبوکار فعالیتهای خویش را تعطیل کرده و یا شرکت و سرمایه خویش را به کشورهای با محیط بهتر برای رشد و توسعه کسبوکار چون اوزبیکستان، امارات و ترکیه انتقال دادهاند. طبق یک گزارش تنها در دو سال گذشته بیشتر از 2 هزار سرمایهگذار، سرمایه و شرکتهای خویش را به اوزبیکستان و ترکیه انتقال دادهاند.