صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

در مراسم افتتاحیه کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعان حقوق بشر؛ دانش: جنگ مانع فعالیت‌های حقوق بشری می‌شود

در مراسم افتتاحیه  کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعان حقوق بشر؛ دانش: جنگ مانع فعالیت‌های حقوق بشری می‌شود

سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری و رئیس کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعان حقوق بشر، کار این کمیسیون را آغاز کرد.
آقای دانش روز شنبه 22 قوس در یک نشست خبری در کابل با حضور تمامی اعضای این کمیسیون و نمایندگان نهادهای حقوق بشری، کار این کمیسیون را آغاز کرد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری، (اول قوس) سال جاری، فرمان «توظیف کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعین حقوق بشر» را صادر کرد.
در این فرمان پنج مادهای نوشته شده است که «به تاسی از مواد 6 و 7 قانون اساسی افغانستان و استراتیژی حفاظت از مدافعین حقوق بشر افغانستان و همچنین به منظور تقویت اجراآت حمایوی حقوق بشری و ارایه پاسخ به نگرانیهای ملی و بینالمللی در عرصه مسایل حقوق بشر مرتبط به افغانستان، توظیف کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعین حقوق بشر به منظور بستر سازی لازم و موثر در راستای حمایت لازم از مسایل حقوق بشری در افغانستان و تحقق بخشی از تعهدات افغانستان در چاچوب موازین حقوق بشری، منظور است.»
در ماده دوم این فرمان، نوشته شده که کمیسیون به ریاست معاون دوم ریاست جمهوری برگزار میشود که لوی سارنوال، وزیر عدلیه، وزیر امور زنان، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، رئیس عمومی امنیت ملی، رئیس عمومی اداره ارگانهای محلی، معین وزارت امور خارجه، نماینده ستره محکمه، نماینده ریاست امور حقوقی، تقنینی و قضایی اداره امور ریاست جمهوری و نمایندگان نهادهای مدنی فعال در عرصه حقوق بشر.
سرور دانش در مراسم آغاز به کار، ضمن تبریکی تشکیل این کمیسیون گفت که ایجاد این کمیسیون برای حفاظت از مدافعان حقوق بشر اهمیت حیاتی دارد و همه اعضای کمیسیون باید با جدیت، قاطعیت و با سرعت وظایف خود را انجام دهند تا تهدیدها علیه مدافعان حقوق بشر کاهش یابد و روند رسیدگی به تهدیدها و خشونتها علیه آنها نیز سرعت یابد.
آقای دانش افزود، نظام کنونی افغانستان حقوق بشر را به عنوان یک اصل اساسی پذیرفته است و در قانون اساسی کشور نیز این مسئله تسجیل یافته و با ایجاد کمیسیون مستقل حقوق بشر و پیوستن به کنوانسیونها و معاهدات بینالمللی، دولت افغانستان تعهد خود را به تأمین حقوق بشری افراد نشان داده و در این راستا دستاوردهای زیادی نیز داشته است.
معاون دوم ریاست جمهوری گفت که اما با تداوم جنگ و خشونت در افغانستان، هنوز برای فعالیتهای حقوق بشری در کشور، چالشهای زیادی وجود دارد که برای فایق آمدن بر آنها نیاز به فرهنگ سازی، آگاهی دهی و فعالیت بیشتر است.
آقای دانش از برداشت مبنی بر وارداتی بودن حقوق بشر و قرائت نادرست از دین را به عنوان چالش نام برد و گفت که این نوع قرائتها در حالی مطرح میشود که اسلام به عنوان یک دین طرفدار عدالت و آزادی و کرامت انسانی از بنیانگذاران حقوق بشر است و وظیفه همه متفکران و حقوقدانان مسلمان است که تفسیر واقعی و قرائت حقیقی اسلام را معرفی کنند و با قرائتهای غیر انسانی از دیانت و شریعت مقابله کنند.
او توصیه کرد که تفکیک و تجزیه ارزشهای حقوق بشری و پذیرفتن شماری از آنها و رد کردن شمار دیگر و همچنین برخوردهای سلیقهای با ارزشهای حقوق بشری، پذیرفتنی نیست.
وی همچنین گفت که دفاع از حقوق بشر باید بدون تفکیک بین افراد و گروههای خودی و غیرخودی صورت گیرد و باید بدون توجه به نژاد، ملیت، جنسیت، مذهب، قومیت، زبان و باورهای سیاسی افراد، صورت گیرد.
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز در این نشست، ایجاد این کمیسیون را یک نقطه امید دانست و گفت که کمیسیون مستقل حقوق بشر از آن استقبال میکند.
خانم اکبر افزود، افغانستان یکی از خطرناکترین کشورها برای مدافعان حقوق بشر است و انتظار میرود که این کمیسیون با ایجاد هماهنگی و سنجش تدابیر لازم، زمینه را برای فعالیت امن مدافعان حقوق بشر فراهم کند.
رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفت که یکی از اساسی ترین مسائل در رابطه به رسیدگی به قضایای حقوق بشری، پاسخگویی دولت است و انتظار میرود که از طریق کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعین حقوق بشر، زمینه پاسخگویی مناسب فراهم شود.
عزیز رفیعی، رئیس کمیته مدافعان حقوق بشر نیز از وضعیت مدافعان حقوق بشر ابراز نگرانی کرد و گفت که در یک سال گذشته 59 مدافع حقوق بشر تهدید شدهاند و 10 تن دیگر کشته شدند.
آقای رفیعی افزود که اگر مدافعان حقوق بشر حمایت نشوند، شاهد کاهش فعالیت مدافعان خواهیم شد و دشمن از این خلاء سوءاستفاده میکنند.
طی سالهای گذشته، در کنار خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر نیز یکی از گروههای آسیبپذیر بوده و همواره مورد هدف زورمندان و تروریستان بودهاند.
حکومت تاکنون نتوانسته به صورت قاطعانه با مخالفان حقوق بشر و یا کسانی که فعالان حقوق بشر را تهدید میکند، مبارزه کند و آنان را به پنجه قانون بسپارد.
فرید حمیدی، لوی سارنوال کشور در این نشست تأکید کرد که دولت افغانستان به تعهدات ملی و بینالمللی خود در راستای تأمین حقوق بشر و حفاظت از ارزشهای حقوق بشری، عمل میکند، اما ضرورت است که نهادهای بینالمللی همکار در این راستا تدابیری روی دست گیرند که مخالفان دولت افغانستان مانع فعالیتهای حقوق بشری نشوند و به خشونت علیه مدافعان حقوق بشر دست نزنند.
سمیرا حمیدی، نماینده سازمان عفو بینالملل نیز گفت که سازمان عفو بینالملل از ایجاد این کمیسیون استقبال میکند و آماده هرنوع همکاری است.
وی گفت که تهدیدات علیه مدافعان حقوق بشر در افغانستان زیاد است و انتظار میرود که نهادهای عضو کمیسیون مشترک حفاظت از مدافعین حقوق بشر بتوانند زمینه را برای فعالیتهای امن آنها، فراهم کنند.
همچنین نماینده بخش حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) گفت که سازمان ملل از ایجاد این کمیسیون استقبال میکند و آن را یک دستاورد بزرگ در راستای حفاظت از مدافعین حقوق بشر و ارزشهای حقوق بشری میداند.
وی گفت که یوناما همکاری خود را با این کمیسیون اعلام میکند و انتظار میرود که این کمیسیون زمینه پاسخگویی بیشتر دولت افغانستان را در راستای تأمین حقوق بشری افراد و تأمین امنیت مدافعان حقوق بشر، فراهم کند.
گفتنی است که در این نشست، فرید حمیدی، لوی سارنوال؛ مسعود اندرابی، وزیر امور داخله؛ شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان؛ شمیم خان کتوازی، رئیس عمومی اداره مستقل ارگانهای محلی؛ نماینده ستره محکمه، رئیس کمیته مدافعان حقوق بشر افغانستان، نماینده بخش حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان و نماینده سازمان عفو بینالملل و سایر نهادهای دولتی و حقوق بشری، حضور داشتند.