صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نخستین جلسه شورای عالی مصالحه ملی با سخنرانی رییس جمهور برگزار شد

نخستین جلسه شورای عالی مصالحه ملی با  سخنرانی رییس جمهور برگزار شد

نخستین جلسهی شورای عالی مصالحه ملی با حضور محمد اشرف غنی، رئیس جمهور، امرالله صالح و سرور دانش معاونان ریاست جمهوری، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین، عبدرب الرسول سیاف، رؤسای شورای ملی، شخصیتهای ملی و سیاسی و شماری از اعضای کابینه و نمایندگان نهادهای جامعه مدنی برگزار شد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور در در سخنرانی افتتاحیۀ از موقف بزرگان و شخصیتهای سیاسی و ملی کشور در مذاکرات صلح ستایش کرد و گفت که مذاکرات صلح به مرحله دوم رسیده است و مرحله اول نشان داد که کار آسانی نبود، اما به نتیجه رسید.
آقای غنی افزود، از تیم مذاکره کنندۀ ما که از وحدت ملی، از ارزشهای قانون اساسی، جمهوریت و فیصلههای لویهجرگه مشورتی صلح به قوت نمایندگی کردند، تشکر میکنم.
او تاکید کرد: ضرورت واضح است که در مرحله دوم، مشورهها را انجام دهیم و به دقت و متانت و تدبیر به پیش برویم، شرایط تحلیل شود و در یک حالت متحول باید همیشه دقت داشته باشیم، تا اشتباه صورت نگیرد.
رئیس جمهور گفت که وضعیتهای حساس هم فرصت است و هم خطر. استفاده از این وضعیتها تعلق به وحدت ملی دارد، بناً وحدت ملی تعیین کنندۀ آن است که از فرصتها بیشتر استفاده کرده و خطرات را مدیریت کنیم.
رئیس جمهور گفت که نظام سرپوش همه است و به کدام فرد تعلق ندارد.
انقطاع نظام موجب بربادی می شود و صلح باید در داخل پروسۀ تنظیم شده که موجب تداوم نظام جمهوری اسلامی افغانستان گردد، به پیش برده شود.
آقای غنی تاکید کرد که ما باید اهمیت درسهای گذشته را به صورت اساسی درک کنیم و پوشش وسیع هدف همه ما باشد، نه اشخاص.
او افزود: ما مسئولیت تاریخی داریم که نهادهای دولتی را قسمی تحکیم کنیم که صلح تطبیق شود و انجام این کار توسط ادارۀ بیکفایت نمیشود و باید ما دست به دست همدیگر داده و برای انجام آن تلاش کنیم.
رئیس جمهور در قسمتی دیگر از سخنان خود گفت که اراده، همت و تعهد مردم به صلح بی مانند است و ملتی داریم که از هدف صلح به عقب نرفته است و مردم صلح می خواهند و وظیفه ما این می باشد که صلح را بیاوریم.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه به راه های که رفتیم و نتیجه نداده باید از آن درس گرفت، گفت که معیار برای مردم افغانستان ختم خشونت سرتاسری چهل سال گذشته است.
وی افزود: مردم افغانستان صلح می خواهند، صلح ملی، نه سمتی، تنظیمی و قومی. بناً تمام اقشار مردم در یک صف وحدت قرار بگیریم تا ارادۀ سیاسی ما بیشتر قوی شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه ملت و دولت افغانستان ارادۀ خود را برای صلح نشان داده، گفت که طالبان نیز باید ارادۀ سیاسی خود را نشان دهند، زیرا تنها گذاشتن این بار سیاسی بر شانه های دولت و ملت درست نیست.
رئیس جمهور همچنین تصریح کرد که قوانین بازی باید مشخص باشد و در صورت تعدیل، ارادۀ ملت در آن باید واضح شود. وی در مورد همکاری های بین المللی و منطقوی گفت که افغانستان دشمن و دوست دایمی ندارد، بلکه منافع دایمی دارد و مملکتی باید بسازیم که با همه منافع ایجاد کند و مخالف هیچ کسی نباشد.
رئیس جمهور غنی، اجماع منطقوی را برای تطبیق صلح مهم دانست و گفت که از نگاه مناسبات بین المللی باید معادله واضح داشته باشم که تمام همکاری ها وابسته به تحکیم نظام، استقلال و خوداتکایی ما باشد.
او گفت که یک پیام واضح به طالبان دارم که سیاسیون، ملت و دولت شما را به عنوان یک واقعیت میپذیرد، با شما صلح میخواهیم، اما شما باید واقعیتهای جامعه را درک کنید.
وی افزود که بیایید بر زخم شش نسل گذشته مرهم بگذاریم و این بار مسئولیت بالای شانه های همه ما است.
رئیس جمهور در اخیر سخنانش خطاب به گروه طالبان گفت که توپ در میدان شماست، آیا برای فیصله حاضر هستید و ارادۀ سیاسی دارید، تا در دور دوم مذاکرات از مسایل تشریفاتی به مسایل اساسی برویم. لطفاً خونریزی را متوقف سازید، زیرا این کار همت و اراده میخواهد و ما در انتظار آن هستیم.
حدود سه روز پیش هیات مذاکره کننده صلح دولت سه روز پیش خبر از توافق روی کارشیوه مذاکرات خبر داد و گفت که بعد از این تاریخ کار روی آجندای صلح صورت خواهد گرفت.
بدین لحاظ حکومت نیز با بزرگان و شخصیتهای سیاسی کشور در مورد صلح دیدار و گفتگو کرد و اولین نشست شورای عالی مصالحه ملی برگزار شد.

تاکید بر اجماع مردم در گفتگوهای صلح
عبدالله عبدالله رئیس شواری عالی مصالحه ملی در این نشست گفت که کوشش ما در مجمع عمومی و شورای عالی مصالحهی ملی این است که تاحدی ممکن از اجماع مردم افغانستان تمثیل شود و از همه ی اقشار مختلف جامعه نمایندگی خوب صورت بگیرد.
آقای عبدالله افزود، هرچند در این راه یک کار صددرصد که مورد قبول همه باشد، متصور نیست، ولی ما باید کوشش صد درصدیمان را برای رسیدن به این هدف داشته باشیم.
او علاوه کرد: «پس از این، جلسات کمیتهی رهبری و مجمع عمومی تدویر مییابند تا بحثهای معنادار صورت بگیرد و ما باید مشخص بسازیم که چه اقدامی برای رسیدن به صلح پایدار رویدست گرفته شود تا اعتماد مردم افغانستان شکل بگیرد.»
آقای عبدالله اضافه کرد: «به شما اطمینان میدهم که در این فرصت در خدمت آرمان مقدس مردم افغانستان با توکل به خدای بزرگ قرار داریم و در این مسیر همکاری بزرگان و مردم افغانستان میتواند، ضامن این پروسه باشد.  مطمین باشید که در این راه هدف شخصی ندارم و از هیچ تلاشی دریغ نخواهیم کرد.» رئیس شورای مصالحه میافزاید که آتشبس فوری و جامع خواست اصلی مردم افغغانستان است.
در ادامه، قدمهای زیادی بهویژه ضمانت اجرای توافق صلح را در پیشرو داریم. اما، قدم ابتدایی این است که دوطرف نیت‌‎شان را برای تأمین آتشبس ثابت نمایند. طرف جمهوری اسلامی افغانستان در این راستا موقف بسیار واضح داشته است.
عبدرب رسول سیاف، رهبر جهادی، انسجام و تلاشهای هیات مذاکره کننده دولت را در خور ستایش توصیف کرده گفت که حمایت از نظام و دستآوردهای اخیر مسولیت ملی همه رهبران سیاسی و مردم افغانستان است.
وی رفتن به سوی صلح را واجب خوانده گفت مسئولیت طرفهای غیر طالبان در مورد صلح خیلی بیشتر از طالبان است و به باور وی امر واجب است.
حامدکرزی رئیسجمهور پیشین کشور نیز صلح را به خیر مردم افغانستان تعریف کرده و گفت رسیدن به صلح و ثبات از اولویتهای مهم مردم و نظام سیاسی افغانستان است. وی علاوه کرد که چه عضو شورای عالی صلح باشد چه نباشد، با تمام توان از روند صلح حمایت میکند.
یونس قانونی یکی دیگر از رهبران جهادی گفت:« صلح مساله مهم و جدی مردم افغانستان است. این بحث صلح نه صرفاً کار دولت افغانستان و نه صرفاً کار شورای عالی مصالحهی ملی است؛ بلکه قضیه ملی است، پیشنهاد ما این است که قضیه ملی را از حوزهی دو تیم انتخاباتی بیرون بکشانید، با این کار حمایت ملی و بین‌‍المللی را برای صلح به دست میاورید. مهم است که صدای مردم و صدای جوانان در طرح و مدیریت صلح انعکاس مهم داشته باشد.»
وی تاکید کرد که روند صلح باید از انسجام کافی برخوردار باشد، تصویرگیری یک جای و تصمیم گری جای دیگر نباشد.
در نخستین جلسه کمیته رهبر شورای مصالحه ملی صلاح الدین ربانی و گلبدین حکمتیار حضور نداشتند. هردو رهبر جهادی اکنون در نقش اپوزیسیون در مقابل دولت قرار دارند. در انتخابات میزان 1398 گلیدبن حکمتیار خود کاندیدای ریاست جمهوری بود و ربانی از کاندیدا بودن داکتر عبدالله حمایت میکرد.
با معلوم شدن نتایج انتخابات به نفع اشرف غنی، ربانی و حکمتیار انتخابات را تقلب آمیز خوانده، اکنون هردوی آنان در صولت اپوزیسیون سیاسی فعال شده اند.