صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

برشنا: برق شهر کابل افزایش یافت

برشنا: برق شهر کابل افزایش یافت

ریاست عمومی شرکت برشنا میگوید که عرضه برق به شهروندان کابلی با افزایش برق به ظرفیت 480 میگاوات، به روال عادی برگشته است.
سلیم سلیمی، معین عملیاتی شرکت برشنا روز یکشنبه 9 قوس در یک نشست خبری در کابل گفت که برشنا مطابق جدول از پیش تنظیم شده، هم اکنون به چهار گروه از مشترکان خود؛ در جریان روز برق ۱۲ ساعته و در جریان شب، بین ۹ تا ۱۲ ساعت برق فراهم می کند.
آقای سلیمی، افزود، مشکلی که در هفته گذشته برای دو روز در روند برق رسانی برای عموم مشترکان برق به ویژه در شهر کابل رونما شد، ناشی از ایجاد عارضه در سیستم تولید پروژه ۷۳۰ میگاواتی برق گازی ازبیکستان بود.
با سرد شدن هوا، همه ساله سیستم برقرسانی به شهروندان به ویژه شهریان کابل دچار مشکل میشود. در سال جاری نیز در دو هفته گذشته پرچاویها/ قطع برق نامنظم و زیاد شده است.
شماری از شهروندان کابل در اعتراض به این بینظمیها، در فضای مجازی اعتراض کردند و مسئولان شرکت برشنا را «بیکفایت» خواندند.
شرکت برشنا در پی انتقادهای فراوان شهروندان در فضای مجازی، با نشر خبرنامهای نوشت که به دلیل بروز مشکلات فنی/ تخنیکی در یکی از سب استیشنهای برق در ازبیکستان، این کشور میزان برق خود به افغانستان را از ۴۵۰ به ۲۵۰ میگاوات در سب استیشن نایب آباد کاهش داده و فعلا میزان برق وارداتی در کابل ۱۶۰ میگاوات است.
معین عملیاتی شرکت برشنا روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که اکنون مقدار برقی که برای شهروندان کابلی توزیع میشود، 480 میگاوات است.
او با اشاره به آنکه بخش اعظم برق مورد نیاز افغانستان از منبع برق وارداتی تأمین می شود، افزود: عارضه پیش آمده در سیستم پروژه تولید ۷۳۰ میگاواتی برق گازی ازبیکستان، نه تنها سبب ایجاد مشکل در روند برق رسانی در آن کشور شد، بلکه روند عادی واردات ۳۹۰ میگاوات برق ازبیکستان به افغانستان را با مشکل روبه رو ساخت و سطح واردات برق را برای دو روز به ۱۵۰ میگاوات کاهش داده بود.
آقای سلیمی تصریح کرد که کاهش در روند تورید برق ازبیکستان به افغانستان تنها برای دو روز ادامه یافت و پس از آن به حالت عادی برگشت.
او همچنین تأکید کرد که در نحوه عرضه خدمات شرکت برشنا به مشترکان برق در شهر کابل، در مقایسه با سال گذشته بهبود رونما شده و امسال میزان مجموعی عرضه برق به ۴۸۰ میگاوات رسیده است، در حالی که سال گذشته سطح عرضه برق، ۴۵۰ میگاوات بود.
بر اساس آمار شرکت برشنا، در حال حاضر ۲۵ ولایت کشور به پروژه ملی برق وصل اند و قرار است ۴ ولایت دیگر در جریان سه سال آینده به این پروژه وصل شوند.
همچنین ۵ ولایت باقیمانده که اکنون تا حدودی از پروژههای کوتاه مدت تولید برق آفتابی، بادی و آبی تأمین می شوند، بین ۵ تا ۶سال آینده به پروژه ملی برق نیز وصل خواهند شد.
شرکت برشنا و وزارت انرژی و آب پیش از این نیز وعدههایی را مبنی بر بهبود وضعیت برق به شهروندان داده بودند اما هیچ کدام این وعدهها عملی نشد.
این شرکت در سال 2016 گفته بود که با واردات برق تازه از ترکمنستان با ظرفیت بالا و فعال شدن برق آفتابی در سد نغلو، مشکل جیرهبندی برق در شهر کابل تا ختم ۲۰۱۸ «کاملا حل خواهد شد».
معین کنونی شرکت برشنا اما میگوید که برخی از مشکلات برای تطبیق پروژههای شرکت برشنا قابل پیشبینی نیست و این امر باعث شده است که روند برق رسانی با تاخیر مواجه شود.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که با گذشت نزدیک به دو دهه، نهادهای مرتبط اقدامی کافی در راستای تولید برق در داخل کشور نکرده اند تا روند برق رسانی با مشکل مواجه نشود.
معین عملیاتی شرکت برشنا میگوید که برق در افغانستان حالت «تجارتی» دارد و به این دلیل تولید برق در داخل از نظر اقتصادی به صرفه نیست. هر چند او گفت که برخی کارها در قسمت تولید انرژی در کشور شده است.
آمارها و گزارشها می رساند که در حال حاضر کشور به دو هزار میگاوات برق برای روشنایی خانهها و به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد نیاز دارد.
به گفته شرکت برشنا، افغانستان برای رفع این نیازمندی سالانه از ایران، ازبیکستان، ترکمنستان و تاجیکستان حدود هزار میگاوات برق میخرد که سالانه ۲۷۰ تا ۳۲۰ میلیون دالر هزینه دارد. در کنار واردات هزار مگاوات برق، تولید داخلی کشور نیز بین ۲۸۰ الی ۳۲۰ میگاوات در سال اعلام شده است.
حدود پنج سال پیش وزارت انرژی و آب اعلام کرده بود که این وزارتخانه برنامه دارد تا ۴ سال آینده از منابع تجدید پذیر مانند آب، باد و آفتاب، حدود ۲ هزار میگاوات برق تولید کند و کشور را از نظر انرژی برق به خودکفایی برساند؛ وعدهای که با گذشت 5 سال تحقق نیافت.