صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کرونا، بی‌برقی و آموزش آنلاین ؛ برشنا: کمی حوصله کنید !!

کرونا، بی‌برقی و  آموزش آنلاین ؛ برشنا: کمی حوصله کنید !! گزارش : علیرضا احمدی

برق شهر کابل از حدود ده روز به این سو، به دلیل مشکلهای فنی –آنچه که شرکت برشنا میگوید- بسیار نامنظم و خراب شده است و برخی از نقاط شهر در 24 ساعت، تنها یک یا دو ساعت برق دارد. این مشکل شهروندان کابلی را به ستوه آورده است.
شهروندان کابلی میگویند که وضعیت برق و برنامه آن، آنقدر خراب شده است، که هیچ کس نمیداند که چه ساعتی برق وصل میشود و چه زمانی قطع.
احمد که در ناحیه ششم شهر کابل زندگی میکند، میگوید که در یک هفته گذشته در هر شبانهروز کمتر از یک یا دو ساعت برق داشته است. برقی که هیچ دردی را دوا نمیکند. این شهروند کابلی ادامه داد: «دیگه کارد به استخوان رسیده.»
او در حالی که بسیار ناراحت بود، گفت که به دلیل اینکه مشخص نیست در چه ساعتی برق خواهیم داشت که از آن استفاده کنیم؛ برق آمده بی مصرف باقی میماند و استفادهای موثر از آن نمیشود.
این شهروند کابلی افزود که در این مدت، به دلیل ذکر شده با «مشکل کم آبی نیز مواجه شدهایم. برق میاید ما خبر نمیشویم که آببازک را روشن کنیم. اگر روشن بگذاریم ممکن است که تانکر پر شود و آب و برق حیف و میل شود.»
او با انتقاد شدید از شرکت برشنا گفت که «چند نفر دزد» در راس یک نهاد خدماتی قرار گرفته و بدون اینکه به درد و مشکل مردم توجه کند، به فکر جیب خودشان است. در ادامه گفت: کارمندان برشنا دو یا سه برابر کارمندان دولتی معاش میگیرند؛ چرا و چگونه؟
روحالله که دانشجو است و در محدود سرکاریز شهر کابل زندگی میکند، او در کنار دیگر مشکلات زندگی روزمره خود، میگوید که به ما گفتند که به صورت انلاین درس میخوانیم؛ اما کسی که این تصمیم را گرفته نمیداند با کدام برق.
این دانشجو نیز گفت که قطع و وصل برق مشخص نیست. در یک شبانه روز حدود سه ساعت برق داریم. آن هم بسیار ضعیف و بدون زمان مشخص.
او که در یک خوابگاه دانشجویی زندگی میکند؛ میگوید که در خوابگاهشان حدود 50 نفر زندگی میکنند که اکثرشان دانشجو هستند. دانشجویانی که قرار است از طریق آنلاین درس بخوانند.
روحالله گفت اکنون اکثر بچهها سرگردان هستند، نمیدانند چه کاری کنند، چطور آنلاین درس بخوانند و برای امتحانی که قرار است آخر زمستان برگزار شود، آمادگی بگیرند.
با شیوع دوباره ویروس کرونا، وزارت صحت عامه کشور اعلام کرد که به خاطر مبارزه با ویروس کرونا، مکتبها و دانشگاهها باید مسدود شود. وزارت تحصیلات عالی به دنبال این تصمیم وزارت صحت گفت که آموزش به صورت انلاین انجام خواهد شد.
اکنون شهروندان کشور در کنار اینکه کرونا آنان را تهدید میکند، دغدغه بی برقی، بیآبی و آموزش آنلاین نیز دارند. دغدغهای که ریشهی آن به شرکت برشنا میرسد.
این مشکلات باعث شده است که شماری زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی به انتقاد از شرکت برشنا بپردازند. شرکت برشنا در پی انتقادهای فراوان شهروندان در فضای مجازی، با نشر خبرنامهای نوشت که به دلیل بروز مشکلات فنی/ تخنیکی در یکی از سب استیشنهای برق در ازبیکستان، این کشور میزان برق خود به افغانستان را از ۴۵۰ به ۲۵۰ میگاوات در سب استیشن نایب آباد کاهش داده و فعلا میزان برق وارداتی در کابل ۱۶۰ میگاوات است.
پای این نوشتهی شرکت برشنا که از مردم خواسته بود کمی صبور باشند؛ بیش از 270 نظر داده شده که تمامی آن انتقاد از شرکت برشنا است. فرهاد امیری نوشته است: «برق تاجكستان كجاست ؟ چرا در چشم مردم خاك ميزنيد چرا قبول نميكنيد كه به راستي بيكفايت هستيد؟ شما در طول بيست سال، ابتداييترين ضرورت مردم كه برق است فراهم كرده نتوانستيد؛ شرم بر شما كه از مردم توقع حوصلهمندي هم داريد.»
کاربری دیگر به نام طاووس محمدی به زبان پشتو نوشته است: «لعنت بر شما باد؛ مدیریت ما به دست شما افتاده و باعث بدبختی ما شده است.»
احمد نیکزاد نیز نوشته: «خداوند غرق تان کند، چهار شب شده که برق نداریم نصف شب هم یک چشمک میزند و گم میشه، خلاصه بگویم تقسیم برقتان عادلانه نیست.» دهها تن دیگر از کاربران بدون اینکه منتظر پاسخ باشند، اینگونه نظر دادهاند و گاهی همراه با کنایه است.
وحیدالله توحیدی سخنگوی ریاست برشنا به روزنامه افغانستانما گفت که «چارهای نیست، باید تا مشکل حل نشده است، تحمل کنیم.»
آقای توحیدی افزود، تمامی اعضای و کارمندان برشنا از اعتراضهای مردم با خبر هستند و تلاش میکنیم که مشکلات را بر طرف کنیم.
شرکت برشنا همه ساله همواره با سرد شدن هوا و کاهش برق به مردم وعده میدهد که پرچاویهای برق را تا سال دیگر مرفوع میکنیم؛ وعدهای که سال بعدش رنگ می بازد.
سخنگوی ریاست برشنا میگوید به دلیل مشکلهای امنیتی، استملاک زمین و دیگر موارد؛ تطبیق پروژهها را به تاخیر میاندازد.
آقای توحیدی گفت که «برنامه این بوده که لین 500 کیلوولت وصل شود، به این دلیل شبکه توسعه به اندازه 80 مگاوات توسعه یافته است. اما توسعه شبکه به دلیل مشکلات ذکر شده، به تاخیر افتاده است، که اکنون ما با مشکل مواجه هستیم.»
او اضافه کرد، تلاش میشود که سال اینده این مشکل مرفوع شود و خط 500 کیلوولتی که تحت کار است، به شهر کابل وصل شود.
شرکت برشنا در سال 2016 گفته بود که با واردات برق تازه از ترکمنستان با ظرفیت بالا و فعال شدن برق آفتابی در سد نغلو، مشکل جیرهبندی برق در شهر کابل تا ختم ۲۰۱۸ «کاملا حل خواهد شد».
اکنون با گذشت دو سال از موعدی که شرکت برشنا در نظر گرفته بود، تاکنون وضعیت برق کابل برخلاف آنکه بهتر نشده است، بدتر از گذشته نیز شده است.