صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اولین روز نشست جنیوا؛ غنی: صلح افغانستان نیازمند اجماع منطقه‌ای است

اولین روز نشست جنیوا؛ غنی:  صلح افغانستان نیازمند اجماع منطقه‌ای است

کنفرانس جنیوا 2020 برای توسعه افغانستان با حضور مقامهای 70 کشور و 30 نهاد بینالمللی با میزبانی افغانستان، فنلاند و سازمان ملل متحد روز دوشنبه سوم قوس در جنیوا- سویس برگزار شد.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور کشور از طریق ویدیو کنفرانس صحبت کرد و گفت که برای برقراری صلح در افغانستان نیاز به اجماع منطقهای است.
گفتگوهای صلح بین هیات حکومت و گروه طالبان با گذشت حدود دو ماه، به بنبست خورده است و تاکنون رایزنیهای انجام شده، نتوانسته گره این مشکل را بگشاید.
دو روز پیش مایک پمپیو وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا با نمایندگان حکومت و گروه طالبان در قطر گفتگو کرد و دو طرف را تشویق به صلح کرد.
نشست رسمی حاشیهای روز اول در نخست با موضوع «آوردن صلح پایدار» آغاز شد. ریاست این بخش را آقای اتمر و یانزلینارچیچ، کمیشنر اتحادیه اروپا برای مدیریت بحران به عهده داشتند.
در این بخش رولا غنی، بانوی اول کشور، سید سعادت منصور نادری، وزیر دولت در امور صلح و میشل باچلیت، کمیشنر ارشد سازمان ملل برای حقوق بشر سخنرانی کردند و بر اهمیت صلح و ارتباط آن با حقوق بشر در افغانستان حرف زدند.
محمد معصوم استانکزی، رئیس هیأت مذاکرهکننده صلح با اشارههایی به روند صلح و اهمیت حقوق بشر و حقوق زنان بحث پنل در این مورد را آغاز کرد. آقای ستانکزی افزود که مذاکرات صلح با طالبان در دوحه در حال حاضر با مشکلات زیادی مواجه است.
او علاوه کرد که دستاورهای حدود ۲۰ سال گذشته، به ویژه حقوق بشر باید در جریان گفتگوهای صلح با گروه طالبان حفظ شود.
در این نشست محمد حنیف اتمر، وزیر خارجۀ کشور نیز گفت که با وجود رهایی هزاران زندانی طالبان از بند حکومت، این گروه هنوز هم خشونتها را کاهش نه بلکه افزایش داده است.
آقای اتمر تروریزم را یک خطر جدی برای کشور و جامعه جهانی دانسته و تاکید کرد که حکومت افغانستان در تلاش پایان دادن به جنگ ۴۰ ساله در این کشور است.
حفظ حقوق زنان موضوع بحث دیگر این بخش از نشست به «حفاظت و تقویت حقوق بشر و مشارکت زنان» اختصاص داشت.
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان، حبیبه سرابی و فوزیه کوفی، اعضای هیأت مذاکرهکننده دولت افغانستان، ماری اکرمی، رئیس شبکه زنان افغانستان و حسینه صافی، وزیر امور زنان کشور سخنرانی کردند و آنها نیز بر اهمیت مشارکت زنان و حفاظت از حقوق زنان و مبارزه با خشونت علیه زنان تاکید کردند. رولا غنی، بانوی نخست کشور که از سخنرانان دیگر این کنفرانس بود، بر حفظ دستآوردهای زنان تاکید کرد؛ دست آوردهای که در حدود دو دههٔ گذشته کسب شده است.
خانم غنی همچنان گفت که در گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان، دستاوردهای زنان در حدود دو دهۀ گذشته باید حفظ شوند و در این روند به زنان سهم بیشتر داده شود.
خانم غنی ضمن تاکید بر سهم بیشتر زنان گفت صلحی بدون ضمانت پاسداری حقوق زنان افغان، صلح پایدار نخواهد بود.
در این حال، میشل بشلت، کمیشنر عالی ملل متحد در امور حقوق بشر نیز خواهان مشارکت معنادار زنان افغان در روند صلح افغانستان شد و بر حمایت از حقوق آنان تاکید کرد.
خانم بشلت افزود که برقراری صلح در افغانستان خواست همه است و در این روند باید حقوق اقلیتها و قربانیان جنگ حفظ شود.
کنفرانس دو روزهٔ ژنیو برای افغانستان تحت نام «صلح، رفاه و خود کفایی» برگزار شده و قرار است امروز (سهشنبه 4 قوس)، محمد اشرف غنی، رییس جمهور کشور و انتونیو گویترش، سرمنشی سازمان ملل متحد نیز سخنرانی کنند.