صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سناتوران: رهبری جدید امریکا در مورد توافقنامه دوحه تجدید نظر کند

سناتوران: رهبری جدید امریکا  در مورد توافقنامه دوحه تجدید نظر کند

برخی اعضای مشرانوجرگه، از رهبری جدید حکومت امریکا می خواهند تا در مورد «توافقنامه دوحه» تجدید نظر کند؛ زیرا در این توافقنامه خواست های مردم افغانستان در نظر گرفته نشده است.
این در حالی است که معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان نیز پیش از این از رهبری جدید دولت امریکا خواسته بود که روند گفتگوهای صلح در دوحه را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد؛ اما طالبان توافقنامه دوحه را «وثیقه خوب» برای پایان جنگ و آیندۀ خوب افغانستان و امریکا خوانده و گفته اند که به این توافقنامه متعهد می باشند.
ایالات متحده امریکا و طالبان، پس از حدود ۱۸ ماه گفتگوها در دهم حوت سال ۱۳۹۸ توافقنامه صلح را در دوحه امضا نمودند که به دنبال آن، گفتگوهای صلح میان افغانان در ۲۲ سنبله سال روان، در دوحه آغاز شده؛ اما تا حال دستاوردی ندارد و هنوز روی طرزالعمل گفتگوها میان دو طرف توافق نشده است.
این درحالی است که نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحدۀ امریکا نشان می دهد که جوبایدن به دونالد ترامپ – شخصی که در زمان ریاست جمهوری او توافقنامه دوحه امضا شده-، شکست داده و برندۀ این انتخابات شده است.  
فیصل سمیع نایب منشی مشرانو جرگه، درنشست امروز این جرگه گفت که باید حکومت جدید امریکا در توافقنامه صلح میان امریکا وطالبان تجدید نظر کند؛ زیرا به گفتۀ او به دلیلی ناقص می باشد که در مورد آن، نظریات مردم افغانستان در نظر گرفته نشده و با امضای آن، خشونت ها در افغانستان افزایش یافته است.
او افزود: «درصورتی که طالبان آمادۀ صلح نیستند، باید حکومت جدید امریکا از افغانستان و دستاوردهای  مردم حمایت کند.»
گلالی نور صافی عضو دیگر این جرگه، با آنکه توافقنامه امضا شده میان امریکا و طالبان را به نفع طالبان و امریکا می داند؛ اما می گوید که باید حکومت جدید امریکا در مورد روند صلح افغانستان تجدید نظر کند.
او نیز گفت که با امضای این توافقنامه، خشونت ها افزایش یافته است و مردم افغانستان شاهد کدام گام مثبت در راستای تامین صلح در کشور نبوده اند.
محمد علم ایزدیار نایب اول مشرانو جرگه که ریاست نشست امروز این جرگه را برعهده داشت، گفت: «به باور من، سیاست خارجی هر کشور، به اساس منافع همان کشور طرح ریزی می شود، و حکومت افغانستان نتوانست قبل از امضای تفاهمنامه، از حق مردمش دفاع کند، امیدوار هستیم که حکومت افغانستان با حکومت جدید امریکا کار کند؛ تا در این روند منافع افغان ها نیز تامین شود.»
او افزود که حکومت جدید امریکا، برعلاوه تجدید نظر در توافقنامه دوحه، در مورد زلمی خلیلزاد نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان نیز تجدید نظر نماید؛ زیرا خلیلزاد در راستای تامین صلح در افغانستان ناکام بوده است.
وی افزود: «با توجه به شرایط، طالبان هم به صلح کمتر می اندیشند، بهتر است طالبان به خود بیایند و به اراده مردم احترام بگذارند.»
این در حالی است که دیروز، سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور، در «کنفرانس ملی تقویت روند اطلاعات در سطح محلی» نیز از رهبری جدید دولت امریکا خواسته بود که روند گفتگوهای صلح در دوحه را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد.
طالبان انتخابات و تبدیلی (جابجایی) مقامهای امریکایی را موضوع داخلی امریکا خوانده؛ اما گفته اند که به توافقنامه دوحه که میان آنان و ایالات متحده امضاه شده است، متعهد می باشند. در اعلامیۀ طالبان که امروز سه شنبه منتشر شده، آمده است که توافقنامه دوحه میان طالبان و امریکا «وثیقه خوب» برای پایان جنگ و آیندۀ خوب هر دو کشور می باشد. طالبان، خروج تمام نیروهای خارجی از افغانستان، عدم مداخله آنان در امور این کشور و همچنین عدم استفاده از خاک افغانستان بر ضد امریکا را به نفع هر دو ملت و کشور دانسته اند.