صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مشرانوجرگه: در پروژۀ اعمار دیوار سفارت افغانستان در واشنگتن ۹۲۵ هزار دالر اختلاس شده است

مشرانوجرگه: در پروژۀ اعمار دیوار سفارت افغانستان در واشنگتن ۹۲۵ هزار دالر اختلاس شده است

یافته های کمیسیون امور بین المللی مشرانوجرگه، نشان می دهد که در پروژۀ اعمار دیوار سفارت افغانستان در واشنگتن، ۹۲۵ هزار دالر امریکایی حیف و میل شده است.
کمیسیون امور بین المللی مشرانوجرگه، پس از فساد در پروژۀ اعمار دیوار سفارت افغانستان در واشنگتن، دریافته است که در این پروژه، ۹۲۵ هزار دالر امریکایی حیف و میل شده است.
همچنان کمیسیون يادشده گفته است که باید این قضیه، مورد رسیدگی جدی قرار گیرد و متخلفین در قضیه، باید به ارگانهای عدلی و قضایی معرفی شوند تا عدالت تامین شود.
به اساس گزارش آژانس خبری پژواک که در ۲۱سرطان سال روان به نشر رساند، سفارت افغانستان در امریکا برای بازسازی یک دیوار۷۰ متره، درخواست ۸۸ هزار دالری یک شرکت را رد کرده و این کار را از طریق یک شرکت دیگر، با هزینۀ یک میلیون و ۸۲۵ هزار و ۸۳۹ دالر امریکایی، انجام داده است.
برای اعمار ۷۰ متر دیوار؛ به شرکت ساختمانی (KADCON )، یک میلیون و ۵۸۶ هزاردالر؛ برای سروی، به شرکت (VIKA ) ۱۲هزار و ۷۵۰ دالر امریکایی؛ برای شرکت(ECS )، به منظور بررسی خاک ۱۲هزار و ۲۵۰ دالر امریکایی؛ برای مشورۀ تخنیکی برای شرکتKCE ) )، ۶۴ هزار و ۸۳۹ دالر امریکایی؛ و برای تهیۀ قرارداد و مشوره تخنیکی برای دی ال آی پیپر (DLA Piper )، ۱۵۰هزار دالر امریکایی داده شده است.
حسیب الله کلیمزی رئیس کمیسیون امور بین المللی مشرانوجرگه که به هدف بررسی این موضوع به امریکا رفته بود، امروز(۲۰ عقرب) یافته هایش را در اين مورد با مجلس عمومی شریک کرد.
او گفت که به مجرد آگاه شدن از موضوع و به دنبال سروصدا این کمیسیون، ابتدا مسئولین وزارت امورخارجه و مسؤلین رسانه هايی که خبر متذکره را به نشرسپرده بودند بخصوص مسئول آژانس خبرى پژواك را به جلسه مورخ ۲۸ سرطان سالجاری، به کمیسیون دعوت نموده پیرامون موضوع خواهان وضاحت بیشتر گردید.
به گفتۀ موصوف، مسئولین وزارت امورخارجه، از فساد در اعمار و بازسازی دیوارمتذکره اظهار بی خبری کردند و گفتند که ایشان همانقدر می دانند که در رسانه ها پخش و نشر شده است.
اين عضوجرگه همچنان گفت سندهایی را که پژواك به اعضای کمیسیون سپرده، نشان ميدهد که پول مصرف شده در بازسازی اعمار دیوارسفارت، ذریعه چک به حساب بانکی سفارت انتقال و در وجه رویا رحمانی سفیر افغانستان در واشنگتن، حواله گردیده است و همچنان قرارداد شرکت CADCON هم، به امضای رویا «رحمانی «منعقد گردیده است.
کلیمزی درادامه افزود که به خاطر روشن شدن بيشتر قضیه، او طی سفر رسمی عازم ایالات متحدۀ امریکا گردید و پروژۀ ياد شده را از نزدیک مشاهده و نظارت نمود و نشست هايی متعدد را با شخص سفیر و همکاران سفارت افغانستان در واشنگتن پیرامون بازسازی دیوار متذکره نیز برگزار کرد.
او گفت که کمیسیون، دریافته است که اسناد تسلیم شده از سوی شرکت در بخش های تدارکاتی و تخنیکی پروژه اعمار دیوار سفارت افغانستان در واشنگتن، واضح نبوده است که این پروژه، بر اساس قانون و طرزالعمل تدارکات ملی دولت افغانستان صورت گرفته؟ و یا بر اساس قوانین تدارکات ایالات متحده امریکا؟
وی افزود: «در این پروژه، قانون تدارکات اصلاً رعایت نگردیده است.»
منبع در ادامه گفت که در سند داوطلبی پروژه، معلومات کافی ارایه نشده است تا بر اساس پیشنهادها، شرکت واجد شرایط انتخاب می شد.
در بخشى از گزارش کميسيون آمده است: «هیچ سند یا تضمینی که شرکت قراردادی را مکلف نماید تا پروژه را در میعاد معینه با کیفیت لازمه تکمیل نماید، وجود ندارد.»
همچنان در گزارش نگاشته شده است که آفرنامه Bid of Letter امضا شده که قیمت پروژه درآن ذکر میگردد و شرکت داوطلب را به قبول نمودن تمام شرایط داوطلبی و قرارداد مکلف میسازد، گنجانیده نشده و نه شرکت هاى داوطلب، آن را همراه  با آفرهاى خویش تسلیم نموده است.
بنا برمعلومات موصوف، به اساس یافته های کمیسیون امور بین المللی؛ شرایط قرارداد که اصل مهم در داوطلبی است، ذکر نگردیده، مراحل تدارکاتی و اعطای قرارداد طبق قانون و طرزالعمل قرارداد صورت نگرفته است و تمام طرزالعمل های تدارکاتی، در جریان تدارکات این پروژه، نقض گردیده است.
در بخش دیگر این گزارش آمده است که جهـــت محاســـبه و تثبیـــت حجـــم کـــاری، بایـــد بعد از نمونـــه گیـــری و تثبیـــت خاك و قبل از داوطللبی، دیزاین دیوار تکمیل می گردید، یا حد اقل مشخصات تخنیکی یا کودهای دیزاین جهت تخمین حجم و قیمت پروژه، بـه شرکت های داوطلب ارایه میگردید که به اساس آن، قیمت پروژه تعيین و قیمت مناسب انتخاب می شد که این کار هم صورت نگرفته است.
به همين گونه، یافته های کمیسیون امور بین المللی نشان میدهد که قیمت کارهای ساختمانی و قیمت مجموعی پروژه، در پروپوزل شرکت وجود نداشته و پروپوزل شرکت مذکور نیز امضاء نگردیده و قیمت نهایی شرکت در جدول ارزیابی قیمت ها، یک میلیون و سه صد و پنجاه هزا دالر؛ و در جدول نهایی، یک میلیون و ششصد و سی و چهار هزار دالر؛ و در قرار داد خط شرکت، یک میلیون و پنجصد و هشتاد و شش هزار دالر امریکایی ذکر گردیده است.
کلیمزی گفت که سفارت افغانستان در واشنگتن و مسئولین مربوطه در وزارت خارجه، از ارایه آفر مالی ((Proposal Financial شرکت قراردادی ابا ورزيدند و به هيات موظف کميسیون امور بین المللى اين جرگه، شریک نکردند.
وی افزود: «بر اساس بررسی های این کمیسیون و حجم کاری انجام شده در این پروژه، نهصد و بیست و پنج هزار و دو صد و نود عشاریه نود پنج دالر امریکايى، صرف در بخش ساختمانی پروژه حیف و میل گردیده و در دیگر قراردادهای مربوط این پروژه نیز علایم فساد اداری واضح و آشکار است، که ضرورت به تحقیق بیشتر دارد.»
رییس کمیسیون امور بين المللى ولسى جرگه، همچنان خاطر نشان کرد که در اسنادی که سفارت افغانستان در واشنگتن به او سپرده، گفته شده است که خانم گلوریا همسایه شرقی سفارت، باعث رد کردن پروپوزل شرکت(JG ) شده است؛ درحالیکه درمتن انگلیسی ایمیل مورخ ۲۳ اگست ۲۰۱۹ خانم گلوریا آمده است که ایشان، در قسمت انتخاب و رد پروژه ها نقشی نداشته و آن را کاملا رد میکند.
وی افزود: «در اسنادی که  آژانس خبری پژواك به دسترس کمیسیون قرار داده است چنین آمده؛ درپیگیری های اولیه مشخص گردیده است که قضیه معرفی داماد آقای څرگند، در توافق شفاهی میان سفیر و دکتور څرگند صورت گرفته؛ برمبنای اسناد ارائه شده، دکتور شادمحمد څرگند، در قضیه داماد شان به واشنگتن به شکل مستقیم از موقف رسمی خویش سوء استفاده نموده است. این در حالیست که در دیتابیس سفارت، هیچ نوع سندی راجع به تقرر میرحارث انصاری موجود نمی باشد.»
او گفت که موضوع چگونگی معرفی میرحارث انصاری داماد شادمحمد څرگند که درامریکا با استفاده از پاسپورت سیاسی پناهنده شده و پناهنده گی سیاسی و امنیتی خواسته است، ضرورت به تحقیق و بررسی بیشتر دارد.
به گفتۀ کلیمزی، تمام پروپوزل ها نظر به ضرب الاجلى که توسط سفارت افغانستان در واشنگتن تعیين شده بود، به تاریخ ۲۷ اگست به اين سفارت مواصلت می ورزد؛ بجز پروپوزل شرکت کنندگان، که قبل از تاریخ تعیين شده یعنی ۲۶ اگست، بدون مشخص ساختن قیمت های ساحات بازسازی شده و بدون امضا، به سفارت مواصلت می ورزد.
در بخشى ديگر اين گزارش آمده است: «با توجه به وضعیت اقتصادی افغانستان و احکام قوانین و مقررات نافذۀ کشور، در چگونگی تکمیل پروژه اعمار و بازسازی دیوار احاطوی سفارت افغانستان مقیم واشنگتن دی سی که مبلغ هنگفت حیف ومیل شده، فساد اداری آشکار صورت گرفته است.»
منبع افزوده است که براساس محاسبه و یافته های کمیسیون امور بین المللی، مبلغى بالغ بر %۶۰ حیف و میل شده و حد اعظمی الی %۴۰ مبلغ متذکره، در پروژه به مصروف رسیده است.
کمیسیون، دوکتور شادمحمد څرگند مشاور ارشد  اسبق رییس جمهور، یما نظام مشاور اسبق وزارت مالیه، میر حارث انصاری داماد شادمحمد څرگند و مسئول پروژه و رویا رحمانی را متهم کرده که در فساد دخیل هستند و باید تحت پیگرد قرار گیرند.
کلیمزی، از لوی څارنوالی خواسته است که این قضیه را به شکل جدی بررسی کند.
وی گفته است که باتوجه به بار سنگین وجوه مالی و پروسه های اداری و نقض قوانین تدارکاتی، این موضوع ایجاب مینماید تا در اين مورد رسیدگی جدی و همه جانبه صورت گرفته و متخلفین در قضیه، باید به ارگان های عدلی و قضایی معرفی شوند؛ تا عدالت به بهترین وجه آن تامین گردد.
کلیمزی گفته است که کمپنی  دی ال اِ پیپر (DLA Piper ) که در مقابل ١٥٠ هزار دالر امريکايى  از طرف وزارت مالیه بخاطر دادن مشورۀ حقوقی در مورد این پروژه استخدام گردیده، بلندترین نرخ ها را خلاف قانون و به ضرر دولت افغانستان، برای اجرای کار ساختمانی سفارش نموده است.
او افزوده است که کمیسیون امور بین المللی مشرانوجرگه، از لوی څارنوالی می خواهد تا در مورد سایر قراردادهای این کمپنی، تحقیقات نموده و از ریاست مالیه دهندگان وزارت مالیه معلومات بگیرد که آیا کمپنی یادشده، مالیات قراردادهای خویش را پرداخته است یا خیر؟
به گفتۀ او؛ این شرکت تمام مشورت ها را خلاف منافع دولت انجام داده و قیمت بالا را بدون دلایل موجه، انتخاب و سفارش نموده است.
موصوف گفته است که یک کاپی دوسیه، به څارنوالی غرض بررسی بیشتر و مشخص کردن فساد پیشگان؛ و یک – یک کاپی آن، به ریاست جمهوری و وزارت خارجه نیز فرستاده می شود.
وی در خطاب به اعضای جرگه گفت: «از هر کلمه ای که گفتم مسئول می باشم، هر معلومات به اساس اسناد به شما ارایه شد، دوسیه ۴۰۰ صفحه ای نیز به هیات اداری سپرده می شود.»
کلیمزی در پاسخ به سوال یک عضو این جرگه گفت: «در نخست، به طول چند متر محدود دیوار تخریب شده بود، که ده هزار دالر امریکایی همسایه سفارت و ۲۰ هزار دالر امریکایی وزارت خارجۀ افغانستان برای باسازی آن اختصاص داده بودند؛ اما زمانی که هیات برای بررسی آن رفت، پروژه سازی کردند و سه دیوار دیگر را نیز تخریب نمودند.»
محمد علم ایزدیار نایب اول مشرانو جرگه که ریاست نشست امروز این جرگه را برعهده داشت، ضمن قدردانی از تلاش های کمیسیون امور بین المللی این جرگه در راستای بررسی پروژۀ اعمار دیوار سفارت افغانستان در امریکا، گفت: «کسانی که دخل و تصرف داشته اند، باید شناسایی و به جزای اعمال شان برسند تا عبرت به دیگران شود.»
او افزود که این دوسیه، برعلاوۀ محول ساختن آن به څارنوالی، تا طی مراحل و سپردن آن به محکمه، از سوی این جرگه نظارت می شود. وی افزود که کمیسیون امور بین المللی جرگه، با یک عضو هیات اداری، این قضیه را تا نهایی شدن تعقیب خواهند کرد.