صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سرور دانش: 13 میلیون نفر در افغانستان امنیت غذایی ندارند

سرور دانش:  13 میلیون نفر در افغانستان امنیت غذایی ندارند

سرور دانش معاون دوم رئیسجمهور که در مراسم سومین سالگرد آجندای ملی غذایی و تغذیه صحبت میکرد گفت که در افغانستان تاثیرات منفی جنگ و نا امنی و فقر و فساد ناشی از آن امنیت غذایی را در کشور به مخاطره انداخته است. معاون رئیسجمهور به نقل از برنامه غذایی جهان گفت که 13 میلیون نفر در افغانستان امنیت غذایی ندارند که از این رقم وضعیت هشت میلیون آن حاد گزارش میشود. به گفته وی این افراد نمیدانند که وعده غذایی بعدی شان را چگونه فراهم کنند.
طبق آمار وزارت صحت، نزدیک به 70% جمعیت کشور ما فاقد امنیت غذایی هستند.
معاون رئیسجمهور به نقل از سروی اداره ملی احصاییه افزود:«عدم مصئونیت غذایی بصورت گسترده در بین تمام گروپهای نفوس افغانستان شیوع یافتهاست. بطور کلی در حدود ۱۳ میلیون تن یعنی 44.6 فیصد نفوس افغانستان به عدم مصئونیت غذایی بسیار شدید و یا عدم مصئونیت غذایی نسبی مواجه می باشند.»
آقای دانش علاوه کرد که از جمع رقم یاد شده ۳.۹ میلیون تن یا ۱۳.۴ درصد نفوس با عدم مصئونیت غذایی بسیار شدید مواجه هستند که مصرف غذایی آنها نشان دهنده کاهش ۶۰۰ کیلو کالوری یا بیشتر از آن را در روز نشان میدهد.
معاون رئیس که وضعیت رو به رشد جمعیت جهان و کاهش منابع غذایی را نگران کننده توصیف کرده گفت:« بصورت مجموعی در حدود 9.6 میلیون تن در دهات، ۲.9 میلیون تن در مناطق شهری و ۴۷۰ هزار تن در بین نفوس کوچی مصئونیت غذایی ندارند.»
آقای دانش میگوید که افغانستان برای رفع این چالش، 9 مقصد راهبردی جامع طرح کرده است که در دوره قبل اقدامات خوبی در این مورد انجام شد.
معاون رئیس جمهور تاکید میکند، مطلب مهم این است که در این مدت بعد از تصویب «پلان راهبردی امنیت غذایی و تغذیه افغانستان» برای سال های 1398 الی 1402ش (2019 الی 2023م) باید دوباره دیده شود که این پلان تا چه حد تطبیق شده و تا چه حد برای رسیدن به مقاصد اصلی این پلان موفقیت داشته ایم و چه مراحلی باقی مانده است.
معاون رئیس جمهور میافزاید که ختم جنگ و برقراری صلح برای رسیدن به افغانستان به عنوان کشور دارای امنیت غذایی در راس همه اولویتهای حکومت قرار دارد.
وی در ادامه صحبتهایش گفت:«امروز گروه طالبان و گروههای تروریستی دیگر مسئول اول و آخر سلب امنیت غذایی و سوء تغذیه در افغانستان هستند. اینها هستند که با تخریب صدها کیلومتر سرک و هزاران پل و پلچک و تخریب هزاران ساختمان مکتب و کلینیک و تأسیسات عامه و متوقف ساختن پروژههای عامالمنفعه و تخریب محیطزیست هم باعث فقر و گرسنگی شدهاند و هم زمینه را برای افزایش بیکاری و سوء تغذیه و صدهای بیماری دیگر فراهم ساخته اند.»
دانش تاکید کرد، تا زمانی که شعلههای آتش جنگ روشن باشد و خرمن هستی مردم را هر روز به خاک و خاکستر تبدیل کند، افغانستان هرگز به امنیت غذایی و به محو فقر و گرسنگی دست نخواهد یافت. وی افزود:« بنا بر این ما همه مکلف هستیم که دست تروریستان و جنگ افروزان را از کشور خود قطع کنیم و به هر ترتیب ممکن زمینه را برای صلح و امنیت پایدار فراهم بسازیم.»
گفتنی است که تا سال 2040 جمعیت جهان به بیش از 9 میلیارد نفر می رسد. تا  2025 دو سوم جمعیت جهان دچار کمآبی و تا 2050 نیمی از مردم دچار سوء تغذیه میشوند. سازمان جهانی غذای ملل متحد طی گزارشی اعلام کردهاست که برای تامین غذای جمعیت ۹ میلیارد نفری جهان در سال ۲۰۵۰، باید دو برابر میزان کنونی تولید شود و برای رسیدن به این هدف باید موانع رفع شود. و با توجه به این که منشا اصلی غذا خاک و آب است، رشد پایدار در بخش زراعت، عامل حیاتی برای تغذیه جهان در دهههای آتی است.